Biznis

2017. - godina najvećih poskupljenja smartfona



Kontinuirani rast cijena smartfona prisutan je već dobrih deset godina, tj. još od lansiranja prvog iPhonea. Njegova cijena je tada iznosila 500 dolara, koliko je otprilike koštao i prvi Samsung Galaxy S tri godine kasnije. U međuvremenu je Apple cijenu potomka prvog iPhonea uspio udvostručiti, dok je Samsung svome podignuo cijenu za oko 50%.

Ništa bolje nisu prošli ni kupci uređaja drugih brandova, a godina u kojoj su smartfoni najviše poskupjeli je upravo 2017. Osim što je Apple uspio probiti magičnu granicu od 1000 dolara, ništa boljim se nije pokazao ni Samsung, a prošla godina će biti upamćena i po tome što su čak i kineski proizvođači počeli određivati više startne cijene svojih modela.

O poskupljenju smartfona svjedoči i GFK statistika, u kojoj se navodi da je njihova prosječna maloprodajna cijena u 2017. godini iznosila 363 dolara, što je povećanje od 10% u odnosu na godinu ranije, dok je ukupna isporuka uređaja porasla samo 1%.

Cijene su najmanje rasle u sjevernoj Americi, a više u istočnoj Europi i Kini, što je vidljivo iz tabele ispod. Tako vidimo da je u srednjoj i istočnoj Europi, dakle u regiji u koju i mi spadamo, porast prodaje u 2017 godini iznosio 9%, dok je prosječna prodajna cijena porasla čak 26%.