5G – Mreža budućnosti

U četvrtak, 29.listopada, 5G mreža započela je novo poglavlje telekomunikacijske industrije u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom prvi je započeo s komercijalnim radom mreže, te je trenutno dostupna u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj Nedelji. Glavna razlika u odnosu na trenutnu 4G mrežu je u brzini prijenosa podataka. Ovim činom se otvaraju brojne nove prilike za inovacije i poboljšanje postojećih digitalnih postignuća koje, u kranjoj liniji, pridonose gospodarskom i društvenom  razvoju.

5G mreža zaista je mreža budućnosti, čak je tisuću puta brža od „stare“ 4G mreže. Osim što ima veću pouzdanost i stabilnu vezu s manje pucanja konekcije, također  ima široku primjenu u raznim industrijama kao što su obrazovanje, poljoprivreda i zdravstvo. Pravi procvat i korak naprijed, zato svakako trebamo slavodobitno raširenih ruku prihvatiti ovu modernizaciju. No, je li doista tako?

Surfajući bespućima Interneta nailazila sam  na mnogobrojne negativne komentare ljudi. Naime, poprilično velik postotak ljudi, osim što odbacuju bilo kakve pozitivnosti 5G mreže, smatra da je ista štetna za zdravlje i čak u direktnoj korelaciji s pojavom COVID-a. Zanimljiva je činjenica da  pojave 3G, 4G i 5G mreže koincidiraju s pojavom  ptičje i svinjske gripe, te COVID-a, međutim nisu ništa drugo nego puka slučajnost. Za sada nema nikakvih dokaza o štetnosti 5G mreže na ljudsko zdravlje, te se možemo bez straha opustiti i juriti prema modernoj budućnosti.

Kako je navedeno, 5G mreža pokriva nekoliko hrvatskih gradova, međutim pokrivenost je još daleko od idealne. Prema izvorima, Split i Rijeka muku muče s bilo kakvih tračcima signala, dok je područje Samobora gotovo cijelo pokriveno. Evidentno je da se kvalitetnijim signalom opskrbljuju prvenstveno gušće naseljena područja, kao što je i slučaj s optičkom infrastrukturom. Samobor i Sveta Nedelja su očekivano dobili pristup 5G signalu jer postaju sve veća i moćnija industrijska žarišta.

Hrvatski Telekom je tako postao pionir, no drugi igrač u hrvatskoj telekomunikacijskoj industriji ne zaostaje previše. Medijski predstavnici za A1 Hrvatsku su izjavili da će A1 omogućiti 5G mrežu korisnicima do kraja prosinca ove godine. Predstoji nam vidjeti hoće li ponoviti kiks Hrvatskog Telekoma. Naime, kako biste mogli uživati u svim blagodatima nove brze mobilne mreže, morate imati odgovarajuće uređaje koji ju podržavaju. Prema njihovim navodima, ako posjedujete uređaj koji je kompatibilan s 5G mrežom, a niste ga kupili preko Hrvatskog Telekoma, morat će te se ipak oboružati strpljenjem. Samo uređaji kupljeni u HT-u mogu pristupiti mreži. Jesu li povukli ovaj potez zbog bojazni da će se mreža veoma brzo opteretiti, te da će biti narušena kvaliteta iste? Tko će znati!

Činjenica je da je dolazak 5G mreže u Hrvatsku pozitivna stvar u mnogim aspektima, međutim nećemo trčati pred rudo. Još uvijek je sve u povojima i kroz naredno vrijeme ćemo dobiti više informacija i dojmova o učinkovitosti i dostupnosti. Uskoro će svi hrvatski operateri uvesti 5G pa ćemo na tenelju više raznovrsnih izvora i sakupljenih informaciju moći donijeti pravovaljani zaključak.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT