Bill Gates: Windows Mobile je danas mogao biti na mjestu Androida da nismo pogriješili u tajmingu

Sjeća li se tko još Windows Mobile, odnosno Windows Phone operativnog sustava? Nekad bilo, sad se spominjalo, rekli bi neki, a danas ga je spomenuo ni manje ni više nego Bill Gates, osnivač i dugogodišnji izvršni direktor Microsofta.

Naime, on je u intervjuu za New York Times izjavio kako je upravo Windows Mobile (Phone) danas trebao biti na mjestu Androida, odnosno vladati tržištem mobilnih uređaja.

Gates se prisjetio sada već poodmakle 2009. godine, kad je lansirana Morotoloa Droid, uvjerivši sam sebe da je Microsoft u to doba pogriješio u tajmingu. Prema njegovom mišljenju, da Microsoft tada nije zakasnio tri mjeseca, Motorola Droid bi bila pokretana Windows Phoneom, što bi, po njegovom mišljenju, promijenilo tijek povijesti.

Mi smatramo da Microsoft tada nije pogriješio samo u tajmigu, već je cijeli koncept i strategiju postavio potpuno krivo, o čemu smo godinama konstantno pisali. Windows Phone, onakav kakav je bio zamišljen, sa sučeljem i filozofijom koju je donio, uspio je zainteresirati vrlo mali dio korisnika, pa se nekoliko godina kasnije pokazalo kako velikoj većini ipak više odgovara Googleov Android, odnosno Appleov iOS.

Agonija Windows Phonea je trajala dugo, dok ga na kraju sam Microsoft nije ugasio, a sve je bilo začinjeno akvizicijom posrnule Nokije, kojoj je ovaj operativni sustav bio nametnut kao jedini.

Mnogi nisu htjeli vjerovati da Microsoft u svom pohodu na tržište mobilnih uređaja ne može uspjeti, no to se na kraju ipak dogodilo. Zato danas imamo čisti duopol Googlea i Applea, i u ovom trenutku se ne nazire bilo kakva alternativa koja bi ga mogla razbiti.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT