6 novih Nokia uređaja na MWC-u. Model sa savitljivim zaslonom možda već krajem godine

Kako se približavamo najvećem svjetskom događaju u mobilnoj industriji – MWC-u u Barceloni, tako se na internetu pojavljuje sve više insajderskih informacija o uređajima koji će se predstaviti na sajmu. Posljednji veliko curenje informacija vezano je za prozivođača Nokia uređaja, tvrtku HMD Global, a uključuje ne samo uređaje koje bismo mogli vidjeti sljedeći mjesec u Barceloni, nego i one planirane nešto kasnije tijekom 2020. godine.

Počevši od cjenovno najprihvatljvijeg segmenta, na MWC-u bi Nokia Mobile mogla predstaviti dva obična telefona. Jedan bi trebao biti iz serije “Originals”, odnosno reinkarnacija nekog popularnog modela iz prošlosti u modernom ruhu, kao što je bio slučaj s Nokijom 3310, 8110 i 2720. Drugi model je nedavno prošao WiFi certifikaciju kao Nokia 400 4G i trebao bi koristiti Android prilagođen za obične telefone, što će biti zanimljivo za vidjeti kako će izgledati.

Po pitanju smartfona, očekuje se predstavljanje budžet uređaja Nokije 1.3, čije bi specifikacije trebale biti nespecificirani MediaTek procesor, 1GB RAM-a, 8GB interne memorije, 4000mAh baterija, 13MP stražnja kamera i 5MP prednja, Android GO verzija Androida i cijena od 79 eura (587kn).

Cjenovno nešto više postavljena trebala bi biti Nokia 5.2, koja bi trebala biti dostupna u memorijskim konfiguracijama 3GB+32GB i 4GB+64GB, uz 3500mAh bateriju, dvostruku stražnju kameru (16MP + 8MP), 6,2″ LCD zaslon i Snapdragon 632 kao procesor. Cijena bi trebala iznositi 169 eura (1.257 kn).

Najzanimljiviji uređaj trebala bi biti Nokia 8.2 s podrškom za 5G. Već otprije je poznato da ćemo na MWC-u vidjeti Nokiju s novim Snapdragon 765 procesorom, koji dolazi s integriranom 5G podrškom. Početna memorijska konfiguracija bit će 6GB RAM-a i 128GB interne memorije, dok bi straga trebali vidjeti sličnu konfiguraciju kamera kao na Nokiji 7.2 (3 ili 4 kamere), no detalji nisu poznati. S prednje strane očekuje se zaslon sa pop-up kamerom senzora veličine 32MP.  Senzor otiska prsta smješten je bočno, a prisutan bi trebao biti i 3,5mm utor za slušalice. Nije poznato je li zaslon tipa LCD ili OLED, a baterija bi trebala imati kapacitet 3500mAh. Cijena bi trebala iznositi 459 eura (3.400 kn).

Nakon MWC-a, Nokia Mobile trebala bi predstaviti flagship model Nokiju 9.2 sa Snapdragon 865 procesorom i podrškom za 5G. Nokia 9.1 je otkazana jer su u tvrtki uvidjeli da nema smisla ponovno predstaviti uređaj s godinu dana starim procesorom (Snapdragon 855), nego su resursi preusmjereni na model 9.2. I dalje bi trebali vidjeti sustav s barem 5 kamera, ali s tehničke strane drugačije jer za razliku od Nokije 9 kod koje je tvrtka Light vodila glavnu riječ po pitanju načina fotografiranja, sada u razvoju to igra sam HMD. Cijena nije precizirana, a dostupnost je upitna, nešto o čemu će više biti pojašnjeno kasnije u tekstu.

Po pitanju modela sa savitljivim zaslonom, dva samostalna izvora potvrdila su da Nokia Mobile ima funkcionalan prototip uređaja sa savitljivim zaslonom i da bi komercijalno taj modela mogao biti dostupan krajem 2020. ili početkom 2021. godine. Nije poznato koja bi ime trebao nositi, no nadamo se da neće biti u duhu dosadašnje nomenklature koja izmiče kontroli.

Zanimljiva stvar po pitanju dostupnosti jest da je izvor informacije naveo kako zbog koronavirusa proizvođač nije siguran hoće li proizvodnja i isporuka uređaja odvijati se po predviđenom planu. Naime, predstavljanje jednog modela je trebalo biti već jučer (obični telefon iz Originals serije), no zbog situacije u Kini otkazana su sva događanja. To je jedan od razloga zašto je dostupnost Nokije 9.2 i uređaja s fleksibilnim zaslonom pomalo neodređena. Nadamo se da će uređaji predstavljeni na MWC-u ubrzo stići i na predviđena tržišta.

Još jedna zanimljivost ovog velikog curenja informacija je promjena tržišnih prioriteta tvrtke. Dok su do sada to bile Indija i Kina, u 2020. godini Nokia Mobile odlučila je više pažnje posvetiti Zapadu, preciznije Europi, što nas veseli. Budući da su sve ovo neprovjerene informacije, samo će vrijeme pokazati istinitost.

Izvor: NokiaMob 1, 2

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT