H18 My Tab M92 3G – Recenzija

h18-my-tab-m92-3g-recenzija

Tableti postoje u cijelom spektru različitih dijagonala zaslona, a među njima su i 9-inčni. Ne susrećemo ih toliko često, ali je dobro znati da i oni postoje. Jedan takav nam je nedavno stigao iz Hangara 18 i nosi naziv H18 My Tab M92D 3G. Uređaj je pokretan dvojezgrenim procesorom, opremljen dual SIM sustavom, utorom za memorijske kartice, a dolazi po relativno prihvatljivoj cijeni. Svi detalji, kao i naši dojmovi o ovom tabletu slijede u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 237 x 146 x 11 mm

Masa: 400 grama

Zaslon: 9,0″ TFT LCD, 1024 x 768, 141 ppi

SoC: MediaTek MT8132

CPU: 2x Cortex-A7 1,3 GHz

RAM: 1 GB

Interna memorija: 8 GB

Povezivanje: WiFi, GPS, Bluetooth

3G: HSPA+

4G: –

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 2 MP

Baterija: 4500 mAh

Cijena: 900,00 kn

Info: Hangar 18

Prednsoti

Aluminijsko kućište i kvaliteta izrade

Solidne performanse

Dual SIM

Uključena Mireo Don’t panic! navigacija

Cijena

Nedostaci

Zaslon starije generacije

Debljina i masa

Dizajn, kućište i zaslon

H18 My Tab M92 3G je zapravo prvi uređaj s točno 9-inčnim zaslonom s kojim se susrećemo, premda smo svojedobno testirali Samsungov Galaxy Tab 8.9 koji je zanemarivo manji. Na prvi pogled vam se može činiti da se radi o 8-inčnom tabletu, ali kad ga s jednim takvim izravno usporedite, postaje jasno da se ipak radi o većem uređaju. Dakle, ovdje imamo neki kompromis između sve popularnijih 8-inčnih uređaja i 10-inčnih koji su većini korisnika preveliki. Za razliku od 10-inčnih, s ovim je osjetno lakše rukovati, a isto vrijedi i za prenošenje. Ono što je malčice nezgodno je navikavanje na debljinu i masu, ali samo ako ste do sada koristili tanje i lakše tablete. S obzirom na cjenovni razred i ciljanu publiku, vjerojatno je da će ovom ovo biti prvi tablet uređaj pa s ovim detaljima ne biste trebali imati problema.

Što se samog dizajna tiče, on je s prednje strane čista klasika, a na poleđini imamo maleni poklopac ispod kojeg se nalaze SIM i MicroSD utori. Baterija se nalazi ispod fiksiranog dijela kućišta i nije izmjenjiva, barem ne izvan servisa.

Fizičke tipke i utori se nalaze na gornjem, odnosno donjem rubu, ovisno kako držite uređaj. Sprijeda imamo samo prednju kameru, dok se straga nalaze stražnja kamera i vanjski zvučnik. Ukupan dojam čvrstoće je na vrlo visokoj razini, a tome pridonosi i aluminij od kojeg je izrađena poleđina, što je za uređaj ovog cjenovnog razreda, rijetkost.

9-inčni zaslon je izrađen u vremešnoj TFT tehnologiji s relativno slabim kutovima vidljivosti, a to je za ovaj tip zaslona i normalno. Rezolucija iznosi 1024 x 768 točaka, što na ovoj dijagonali daje gustoću od 141 ppi. Nije reprezentativno, ali manje zahtjevnom korisniku sasvim dovoljno. Ono što se također primijeti je svojevrsna zrnatost karaktersitična za starije zasone prijašnjih generacija. Čitljivost na danjem svjetlu također nije za pohvaliti, ali u ovom cjenovnom rangu, bolju ne treba ni očekivati.

Na dnu zalona imamo četiri softverske tipke, što je pomalo neobično, a ta četvrta služi isključivo za snimanje screenshotova iliti slika zaslona.

Hardver i performanse

Screenshot_2014-05-06-00-09-26

Uređaj za pogonski stroj koristi MediaTek MT8132 SoC u kojem na taktu od 1,3 GHz kucaju dvije Cortex-A7 jezgre, a društvo im čini Mali-400 MP grafički koprocesor. Dakle, radi se o hardveru koji će omogućiti normalno funkcioniranje osnovnih zadaća i svih drugih aplikacija. Jedna od zahtjevnijih igara, Asphalt 8, radila je iznenađujuće dobro i fludino, premda je vidljiva razlika u odnosu na bolje zaslone s većim rezolucijom i gustoćom točaka. Manja rezolucija znači manje detalja, ali i fluidniju grafiku na slabijem hardveru.

1 GB RAM-a je također dovoljan za praktički sve aplikacije. Jedina razlika u odnosu na uređaje s 2 GB je nešto sporiji multitasking prilikom izmjenjivanja težih aplikacija, no u praksi ćete se s time rijetko susretati.

Uređaj sadrži 8 GB interne memorije, a korisniku je dostupno oko 7 GB. Zanimljivo je da na ovom modelu memorija nije razdijeljena na dvije particije kao kod mnogih drugih, čime je olakšana instalacija većih aplikacija.

Što se povezivanja s tiče, H18 My Tab M92D 3G sadrži dva SIM utora za povezivanje na 3G mreže, a imamo i uobičajeni WiFI, WiFI direct, WiFI hotspot i A-GPS. S drugim uređajima se može povezati i putem bluetootha. Ni s jednom od ovih komponenti nismo imali problema u radu.

Uređaj se može koristiti i za telefonske pozive, ali samo preko vanjskog zvučnika ili slušalica. Čistoća zvuka je na prilično visokoj razini, a jačinu zvučnika možemo svrstati u prosjek.

Softver, sučelje, aplikacije…

Ovaj tablet je temeljen na Androidu 4.2 i ne koristi nikakvu posebnu nadogradnju sučelja, dakle imamo uobičajeni “goli” Googleov Android sa svim njegovim prednostima koje se najbolje očituju u fluidnosti sučelja. Za razliku od uređaja iz serije Nexus, H18 My Tab M92D 3G sadrži i nekoliko dodatnih aplikacija, od kojih svakao treba istaknuti domaću navigaciju Mireo Don’t Panic! Inicijalno traženje GPS signala od strane ove aplikacije je potrajalo nekih desetak minuta, da bi nakon toga sve radilo besprijekorno. Ovdje nikako ne zaboravite uređaju najprije dopustiti kroištenje lokacije. Aplikacija u startu sadrži instalirane mape Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH i Crne gore.

Od ostalih aplikacija spomenimo još i File manager, uobičajenu galeriju fotografija i vrlo dobar video player koji vrti prilično širok spektar video formata, no bude li problema s codecima, uvijek možete instalirati i alternativni. Za surfanje internetom zadužen je standardni Android web preglednik, a ovisno o afinitetima i željama, uvijek možete instalirati koji god želite.

Sučelje je inače koncipirano tako da u okomitom načinu prikazuje pet stupaca ikonica na početnom zalsonu. U vodoravnom načinu ovaj je broj isti, dok Google traka za pretraživanje i dock prilagode orijentaciju, te poprime malo drukčiji izgred. Traka s indikatorima je stalno na vrhu, a obavijestima se pristupa na uobičajen način, tj. potezanjem lijevog dijela trake prema dolje. Desnim potezom dolazimo do prečica često korištenih postavki.

Što se tiče izbronika s aplikacijama, sve je na svom mjestu, a ono što je svojstveno za tablete je malčice drukčiji raspored izbornika postavki, gdje je odjednom moguće vidjeti dvije strane.

Kamera

Tabletima baš i ne fotografiramo, no oni ponekad mogu poslužiti za fotografiranje dokumenata ili u slučaju nužde kad pri ruci nemate ništa drugo. Rezolucija od 2 megapiskela će u tom slučaju biti sasvim dovoljna, a dokumenti će ispasti čitljivi čak i unatoč činjenici što nema autofokusa. Naravno, da je autofokusa, fotografije bi bi bile još bolje, no što je tu je.

Prednja kamera ima senzor od 0.3 MP, dakle zaboravite na kvalitetne selfije, a poslužit će za video razgovore.

IMG_20140508_214759 IMG_20140508_214528 IMG_20140508_214645

Baterija

4500 mAh za 9-inčni tablet ne zvuči posebno impresivno, no s obzirom da imamo prilično štedljiv procesor i relativno nisku rezoluciju zaslona, sasvim je dovoljna za uobičajenu upotrebu u trajanju do dva dana.

Zaključak

H18 My Tab M92D 3G sa svojih 9 inča može poslužiti kao zanimljiv uređaj za surfanje internetom, čitanje i pisanje mailova i dokumenata, a s obzirom na instaliranu Mireo Don’t Panic! aplikaciju, možete ga koristiti i za navigaciju.

Naravno, na ovom uređaju ćete pogledati i pokoji film i zaigrati neku od vaših omiljenih igara, a prema našim iskustvima, čak i one zahtjevnije su radile solidno.

Na koncu, ono što je kod ovog uređaja najvažnija stavka je njegova cijena. Iako je ponuda jeftinih tableta sada zaista velika, za iznos od 900 kuna u ovom je trenutnu teško naći uređaj ove dijagonale zaslona, općih karakterisika i razine kvalitete izrade. Zahtjevniji korisnici će vjerojatno posegnuti za nečim skupljim, dok će ovaj zadovoljiti one manje zahtijevne te one koji ovakav uređaj kupuju prvi put.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT