Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom počeo je s implementacijom 5G tehnologije u Hrvatskoj. Demonstracija 5G mreže održana danas u Samoboru realizirana je u potpunosti u stvarnom produkcijskom okruženju koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti.

Osim Samobora, 5G tehnologija će se pilotirati u drugim područjima od gospodarskog i društvenog značaja poput Osijeka i otoka Krka. HT će nastaviti implementirati 5G mrežu u Hrvatskoj dinamikom kojom se bude razvijala 5G tehnologija, i koju će omogućiti budući 5G regulatorni okvir.

„U Hrvatskom Telekomu izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj. Vjerujemo da na taj način možemo aktivirati potencijal svih krajeva Hrvatske, potaknuti pozitivne gospodarske trendove te otvoriti niz novih mogućnosti i osigurati bolje uvjete za život građanima diljem Hrvatske“, rekao je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT-u.

“Nova tehnologija će Samoboru i okolici omogućiti dodatan poticaj razvoju industrijskog, obrtničkog i turističkog potencijala koji postoji u tom kraju, a raznovrsnost lokalnog gospodarstva čini taj kraj idealnim za daljnji razvoj najrazličitijih 5G poslovnih slučajeva koji se mogu kasnije implementirati diljem Hrvatske, ali i globalno, Osijeku i Krku, kao sredinama udaljenima od najrazvijenijeg zagrebačkog prstena, 5G tehnologija otvara potpuno nove razvojne perspektive”, navodi se u priopćenju.

“U Osijeku se potencijal sve jače startup zajednice može podići na potpuno novu razinu i snažno potaknuti lokalno gospodarstvo, a Krk kao jedan od otoka koji implementira čitav niz naprednih digitalnih rješenja može postati prvi pravi pametni otok u Hrvatskoj. Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći uspješno moderniziranu mobilnu mrežu u što je kompanija u tijeku prošle i ove godine investirala preko milijarde kuna.” dodaju u Hrvatskom Telekomu.

U odnosu na postojeću 4G tehnologiju, 5G donosi značajan napredak. Glavne značajke 5G tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko milisekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja. Nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, a otvara široku primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu. Paralelno s testiranjem 5G mreža, razvijaju se razni 5G uređaji, a njihova prva dostupnost najavljuje se za drugu polovicu 2019. godine.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT