HT pokrenuo 5G mrežu – prvih 137 baznih stanica nalazi se na području Istre

Hrvatski Telekom nas je obavijestio da je realizirao 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima i tako napravio važan korak prema dolasku 5G mreže u Hrvatsku, što će, prema njihovim riječima, omogućiti daljnji tehnološki napredak društva.

Time se Hrvatska svrstala među prve europske države gdje su demonstrirane 5G funkcionalnosti u stvarnim infrastrukturnim uvjetima. Mreža koja djeluje u spektru od 3,5 GHz provedena je pred instaliranim 5G sustavom, koristeći 5G mrežne uređaje tvrtke Ericsson, spremne za komercijalnu upotrebu. Time je Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj uveo 5G tehnologiju.

HT je početkom godine pokrenuo modernizaciju radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme koja bi trebala završiti do kraja 2019. U prvoj polovici godine, HT je zamijenio svih 137 starih s novim, 5G-kompatibilnim baznim stanicama (BTS) na području Istre.

Od početka srpnja, aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba, u kojem će nakon Istre biti implementirana najmodernija mobilna tehnologija u Hrvatskoj i regiji.

Naravno, sve je ovo još u vijek u testnoj fazi i bez obzira koliko želite, 5G mrežu nećete moći koristiti prije 2020. godine.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT