HT započeo s izgradnjom LTE mreže na spektru od 800 MHz

Hrvatski Telekom danas je objavio kako je započeo s implementacijom LTE mreže u frekvencijskom spektru od 800 MHz. Naime, do sada je HT LTE mrežom pokrio veće gradove, no tu se koristi spektar od 1800 MHz koji za slabije naseljena i ruralna područja nije primjeren. Što je veća frekvencija to je manji domet signala, a to je i jedan od razloga zašto 3G mreže (2100 MHz) nemaju pokrivenost kao GSM mreže (900 MHz).

Slijedom toga, HT je danas objavio kako je krenuo s dogradnjom postojeće 4G mreže na spektru od 800 MHz, koji zbog svoje prirode omogućuje veći domet signala, tj. osigurava bolju pokrivenost. Drugim riječima, LTE mreža koja radi na 800 MHz vremenom bi trebala doseći jednaku kvalitetu pokrivenosti kao što to sada ima GSM mreža, naravno, u slabije naseljenim područjima, dok će se u gradovima i dalje koristiti spektar od 1800 MHz, a kasnije i 2600 MHz.

Prvo područje pokrivenosti LTE mrežom na 800 MHz odnosi se na mjesta Ozalj, Koprivnicu, Drenovac, Petrinju, Otočac i Josipdol. Za sada malo, ali ipak se kreće. Slijedom ove vijesti, očekujemo da HT uskoro proširi ponudu tarifa za surfanje u LTE mreži, tj, da ih omogući svim korisnicima.

U nastavku pročitajte službenu objavu:

Zagreb, 21. prosinca 2012.

HT prvi omogućio superbrzu 4G mobilnu mrežu izvan velikih gradova

•           HT prvi u Hrvatskoj i regiji, putem digitalne dividende, korisnicima u slabo naseljenim područjima donosi i do deset puta veće brzine prijenosa podataka

•           U prvom valu pokriveno je šire područje Ozlja, Koprivnice, Drenovaca, Petrinje, Otočca i Josipdola

•           Hrvatski Telekom svakodnevno povećava dostupnost brzih 3G i 4G mreža

Hrvatski Telekom započeo je s implementacijom svoje 4G mrežu temeljene na LTE tehnologiji na frekvenciji od 800 MHz, frekvencijskom spektru poznatom kao pojas „digitalne dividende“.

Ovom investicijom, odnosno uključivanjem napredne mreže četvrte generacije u ovome spektru, HT omogućuje svojim korisnicima u ruralnim i slabo naseljenim područjima jednaku kvalitetu surfanja i mnogostruko veće brzine prijenosa podataka, usmjerljive onima koje je već ponudio u velikim gradovima. Prve lokacije puštene su u rad na širem području Ozlja, Koprivnice, Drenovaca, Petrinje, Otočca i Josipdola čiji stanovnici sada imaju pristup najnaprednijem i najbržem mobilnom internetu četvrte generacije.

Kao vodeći operator na domaćem tržištu, Hrvatski Telekom poziciju lidera drži i kada je riječ o primjeni naprednih tehnologija pa je tako prvi u Hrvatskoj i među prvima u regiji i Europi u rad uključio 4G mrežu temeljenu na naprednoj LTE tehnologiji, te prvi brzine prijenosa podataka do deset puta veće od dosadašnjih ponudio korisnicima u ruralnim područjima.

S obzirom na rast korištenja mobilnog interneta kao i sve zahtjevnije potrebe korisnika za većim brzinama prijenosa podataka, nove tehnologije poput LTE-a preduvjet su buduće umreženosti, a time i gospodarskog napretka. Iz toga razloga, dostupnost brzog interneta strateška je smjernica Hrvatskog Telekoma koji svakodnevno povećava dostupnost brzih 3G i 4G mreža, te nudi najveću dostupnost obje mreže u Hrvatskoj.

Podsjetimo, mrežu najnaprednije generacije korisnici HT-a mogu koristiti putem tarifa – Extreme Mobile net L i Extreme Mobile net XL koje omogućuju brzine do 75 Mbps u downloadu te do 25 Mbps u uploadu. Za ugodno surfanje na tim brzinama HT je u svoju ponudu uvrstio i 4G tablet računalo – Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE.

           


 

13 komentara na HT započeo s izgradnjom LTE mreže na spektru od 800 MHz

 
 • Marko :

  Krešo,sto ce bit sljedece na testu?

 • rdtdsi :

  mogala bi past recenzija nekog LTE mobitela?

 • Marko :

  ofc ;)

 • LG Optimus L9 je sljedeci, pa Sony Xperia J. LTE mobiteli nadam se uskoro.

 • roky :

  Super vijest! Nisam se nadao da ću to ikad reći, ali bravo za HT. . Bravo i za HAKOM koji je zapravo zaslužan što LTE ide na 800 MHz kod nas, ovo je rijetkost da i mi u ruralnim područjima nismo zakinuti. Još samo da ponude fer cijene

 • tomislav :

  Krešo a zašto se u gradu ne koristi 800 MHz? tj neće?

  Doduše nisam ni čuo za taj lte dali dobro radi kod nas.

 • Zato jer je na vecoj frekvenciji veci broj kanala po jednom nod-u, a domet signala niije toliko bitan zbog guste naseljenosti. Na selu je pretpostavka da ce biti manji broj konekcija. Inace, koristi se I mala frekvencija u gradovima, npr u americi, ali je na vecoj jednostavnije.

 • Miki :

  Eto LTE bi bio zgodan niz tema tj. članaka, malo o principima rada, hodogramu puštanja u rad naših operatera, mobitelima koji već podržavaju europske LTE frekvencije, preporuke za buduće nabavke mobitela i sl.
  Unaprijed zahvaljujemo :)

 • O LTE mreži već je napisan cijeli niz članka. Potraži ovdje http://mob.hr/tag/lte/ Kada stignu neke zanimljive novosti svakako će biti još tekstova.

 • ToMaHaKeR :

  Još kad bi neko ponudio Flat Rate na LTE-u bez smanjivanja brzine, ali to se naravno neće desit…

 • NIck :

  a koliki je domet te mreže, u josipdolu je postavljen odašiljać, ja sam u ogulinu, nekih 6-7 km zračne udaljenosti…. da ponude flat rate, adsl bi mogli komotno izbacit iz ponude :P

 • Josip :

  Mogli su i staviti odašiljač npr na Ivanščicu.Velik dio zagorja i varaždinske županije bi bilo pokriveno…a i to je najgušće naseljen prostor u Hrvatskoj..

 • R. :

  Bit će veselo. Vidim da HTC-ov mobitel koji VIP prodaje podržava LTE na višim frekvencijama, pa ne znam postoje li modeli koji podržavaju i 800 i 1800 i 2600 MHz i kako će to T-Mobile riješiti na svojoj mreži.

 

Komentiraj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prije komentiranja pročitaj pravila u uvjetima korištenja. Možeš koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

_________________________________________
          
_________________________________________
Video tjedna
_________________________________________
_________________________________________
_________________________________________
- ShoutBox -
You must be signed in to post a comment
 • Krešimir Blažev
  (Saturday, Oct 25. 2014 06:03 PM)
  Ne. Imaš na forumu oglasnik http://mob.hr/forum/index.php/board,26.0.html
 • ElPrezidente
  (Saturday, Oct 25. 2014 09:44 AM)
  Smiju li se ovdje staviti kakvi oglasi iako doduše ništa ne prodajem?
 • Krešimir Blažev
  (Thursday, Oct 23. 2014 09:00 PM)
  S5 mini, ako cijena ne igra ulogu.
 • JoeL
  (Sunday, Oct 19. 2014 09:14 PM)
  LG G2 mini ili galaxy s4 mini?
 • Vanc123
  (Saturday, Oct 18. 2014 07:28 PM)
  Bok ljudi jel bi mi neko mogao pomoci imam LG G3 i interesira me di bi si mogao iskljuciti kad me neko zove ili mi dodje poruka da mi blic treperi znaci ne prednje led svjetlo nego blic od kamere malo je iritantno.Hvala
 • JoeL
  (Thursday, Oct 16. 2014 04:37 PM)
  Hvala Mislav i mislio sam na G2 al nekako mi je puno dat 2k, ako može još neka preporuka do 1500 bio bih zahvalan.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »