Huawei FreeBuds Pro – Recenzija

Proizvođači smartfona su dugo zanemarivali potrebu ponude adekvatnih bežičnih slušalica za svoje uređaje. Neki su obične slušalice donosili u prodajnom pakiranju, i taj običaj se održao do danas, uz dosta izuzetaka, naravno. No bez obzira na to, najpoznatiji, odnosno barem prva tri na listi najvećih (Samsung, Huawei i Apple) od nedavno nude iznimno kvalitetne Bluetooth slušalice kao dodatnu opremu.

Danas su pred nama najnovije Huawei FreeBuds Pro slušalice koje možete kupiti kao dodatnu opremu i povezati ih s mnoštvom uređaja različitih brandova. No, treba naglasiti da se radi o visokokvalitetnom proizvodu i nisu baš jeftine.

U prodajnom pakiranju dobit ćete kutijicu sa slušalicama, USB-C kabel koji vam realno ni ne treba jer možete koristiti i onaj od vašeg smartfona, a tu su i dodatni jastučići različitih veličina kako biste ih lakše prilagodili svom uhu.

Dizajn, izrada i ergonomija

Kao što vam je poznato, radi se o tzv. Ear buds kategoriji slušalica, dakle svaka ide u svoje uho, a čuvate ih u kutijici koja ujedno služi i kao punjač, budući da i ona sadrži vlastitu bateriju. Na prvi pogled kutijica ovalnog oblika se doima malo većom nego što sam očekivao, što je vidljivo u izravnoj usporedbi s onom prethodnog modela, ali i npr. sa Samsung Galaxy Buds. Istini za volju, Freebuds Pro kutijica je nešto tanja od Samsungove, a same slušalice su sada malo kraće i neće toliko stršati iz uha kao prethodni model ili Apple AirPods.

Slušalice u kutijici stoje dosta stabilno jer su privučen magnetom, a neće ispasti čak ni kao otvorite poklopac, no to dolazimo do jedne digresije. Naime, kućište samih slušalica je dosta klizavo pa ih nije baš lako izvući. Dakle, samo rukovanje će iziskivati jedno vrijeme prilagodbe. Za razliku od nekih drugih na tržištu, tijelo im je četvrtastog oblika. Kutovi su zaobljeni, i generalno se mogu pohvaliti dizajnom. Mnogima će od ergonomske važnosti viti nešto kraći „štapić“ od onih koje smo navikli vidjeti na većini ovakvih slušalica, iz jednostavnog razloga što će im manje smetati.

Slušalice u uhu stoje odlično, iako se nakon nekog vremena mogu pomaknuti prema van, no to ne znači da će vam ispasti. Samo ih malo pogurajte natrag.

U konačnici možemo reći da su slušalice dizajnirane i oblikovane skoro savršeno, no ukupan dojam kvari spomenuta klizavost, zbog koje će vam trebati neko vrijeme da ih naučite izvaditi iz kutije u nekom razumnom roku.

Funkcionalnost

Zahvaljujući senzoru osjetljivom na jačinu pritiska, ove slušalice se odlikuju mnogim funkcijama koje mnogi konkurenti nemaju. Jednostavno možete kontrolirati aktivno otklanjanje buke, dakle skoro u potpunosti izolirati vanjske zvukove. Isto tako možete kontrolirati jačinu zvuka, pauziranje i nastavak pjesme, te odgovoriti ili odbiti telefonski poziv, i to na objema slušalicama.

Jačina i kvaliteta zvuka su izvrsne, a zvuk je iznimno jak. No ipak, budući da glasna glazba, odnosno općenito glasan zvuk u slušalicama može naštetiti vašem sluhu, niti ne preporučamo da ih „odvrnete“ do kraja. Aktivno otklanjanje buke radi na tri nivoa, koja možete podešavati ovisno u kakvom se okruženju nalazite. Osim što ovo možete podesiti ručno, slušalice su u stanju i same prepoznati količinu okolne buke, te adekvatno tome prilagoditi način rada.

Kad su telefonski pozivi u pitanju, slušalice posao odrađuju na najbolji mogući način. Tu su tri mikrofona, kao i konduktor koji vaš glas provodi kroz lubanju, tako da će vas sugovornik čuti izvrsno, odnosno bez smetnji vanjskih zvukova. Ovdje jedino pripazite da ne žvačete štapiće ili perece, jer će sugovornik čuti svaki vaš ugriz. Uostalom, ovo je uobičajeno i na svim ostalim „Ear buds“ slušaicama.

Za najbolji doživljaj, na svoj uređaj svakako instalirajte Huawei AI life aplikaciju koju možete naći u Google Play trgovini ili u Huawei App Gallery. Putem ove aplikacije najlakše ćete upravljati funkcijama slušalica, pogotovo ako vam se sustav upravljanja dodirom ne sviđa.

Ovdje napomenimo da Huaweijevi uređaji (mobitel i tableti) ne moraju nužno imati instaliranu ovu aplikaciju, jer kad otvorite poklopac kutijice, sami prepoznaju slušalice i povežu se, dok ju je kod ostalih brandova potrebno instalirati, jer je moguće da se spoje automatski. Naš savjet je svakako da je instalirate na bilo koji uređaj, jer tako imate potpunu kontrolu nad njima, a u slučaju nedoumica, tu je i tutorijal koji će vas voditi.

Baterije i autonomija

Što se autonomije tiče, možete računati na nekih 20-30 sati, ovisno je li aktivno otklanjanje buke uključeno ili ne. U ovu brojku je, naravno, uključena i baterija kutijice, a svako punjenje slušalica u njoj osigurat će vam četiri do pet sati slušanja glazbe, gledanja videa ili telefonskog razgovora, što opet ovisi o tome je li ANC (Active Noise Cancellation), tj. Aktivno otklanjanje buke uključeno ili ne.

Bilo kako bilo, s baterijom i autonomijom sam više nego zadovoljan, tako da u tom pogledu slušalicama mogu uputiti samo pohvalu. Također, ako kutijicu priključite na punjač, u roku od 5 minuta će vam omogućiti oko dva sata slušanja glazbe, i to s uključenim ANC-om.

Zaključak

Huawei FreeBuds Pro su najnovije, a time i najbolje bežične „ear buds“ slušalice koje je ova kompanija ponudila na tržištu. Izvrstan dizajn, kvaliteta izrade, izvrstan zvuk i odlična autonomija dovoljan su razlog za nabavku ovih slušalica, neovisno o tome koji uređaj koristite. Osim s mobitelom, možete ih povezati s tabletom i računalom, te i na taj način uživati u svim njihovim benefitima.

Treba reći da se radi o visokokvalitetnom proizvodu koji stoji uz bok Appleovim AirPodsima i Samsungovim Galaxy Buds slušalicama. U Hrvatskoj preporučena cijena iznosi oko 1500 kuna, što nije malo, ali nakon desetak dana korištenja u raznolikim uvjetima, mogu reći da vrijede svake lipe.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT