Huawei navodno gradi vlastitu tvornicu čipova u Wuhanu

Otkako se našao pod američkim sankcijama za korištenje Googleovog softvera, Huawei je počeo raditi na vlastitim rješenjima, a prvi rezultat je nedavno predstavljeni HarmonyOS. U međuvremenu je američka administracija ucijenila i kompanije trećih zemalja, poput tajvanskog TSMC-a te mu zaprijetila sankcijama ako nastavi proizvoditi procesore za Huawei.

S obzirom da su u svijetu samo dva foundryja (TSMC i Samsung) koja fizički proizvode čipsete za mobitele u naprednoj 5nm tehnologiji, postavilo se pitanje kako će Huawei doskočiti ovom izazovu.

Najjednostavniji odgovor bi bio – sagraditi vlastitu tvornicu čipova. Naime, najnovije špekulacije koje prenosi tajvanski DigiTimes sugeriraju da će Huawei u sljedećih godinu dana početi s razvojem vlastite tehnologije za proizvodnju čipova, a prva takva tvornica bi kroz godinu dana trebala biti otvorena u Wuhanu.

Ovo se donekle poklapa s predviđanjima analitičara da će Huaweiju trebati dvije do tri godine kako bi dostigao tehnološku razinu za proizvodnju poluvodiča kakvu imaju Samsung i TSMC, a s obzirom da smo na više primjera vidjeli kako Kinezi brzo napreduju i rade (jeste li vidjeli pelješki most?), u ove termine uopće ne treba sumnjati.

Naravno, ovo su neslužbene informacije i kao takve ih treba uzeti s velikom dozom rezerve.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT