iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max [Osvrt]

Apple je još jednom u svom jedinstvenom stilu predstavio novu generaciju iPhonea i ovoga puta donekle pojednostavio (ili zakomplicirao) njihova imena, ovisno iz kojeg kuta gledate. Nakon oznaka rimskim brojevima, sad je iz nekog razloga prešao na arapske, što je po nama sasvim OK, budući da nitko iPhone X nije zvao iPhone 10, kako su u Appleu priželjkivali, već iPhone „iks“. Isto vrijedi i za nasljednika XS, naravno, s dodatkom S na kraju, dok je XS Max često znao biti prekršten u iPhone „iks seks maks“.

Ovoga puta imamo iPhone 11 i iPhone 11 Pro, s tim da potonji postoji u dvije varijante i u većoj dobiva nastavak Max. Apple po prvi puta koristi dodatak imenu „Pro“, što je, htjeli mi to priznati ili ne, pokupio od proizvođača Androida, koji taj termin koriste već godinama.

No, da ne bismo previše mudrovali oko imena, osvrnimo se malo na tehničke detalje i (r)evoluciju koju donosi.

Sam dizajn je zahvaljujući glasinama i curenju informacija bio poznat već mjesecima unaprijed, tako da po tom pitanju iznenađenja nema. No ipak, ono što nas je uspjelo iznenaditi, i to neugodno, je modul kamere, kojeg smo do sada iz sprdnje nazivali bubreg. Na kraju se pokazalo da nije jedino modul ispupčen, a to s obzirom na njegovu površinu nije dizajnersko remek djelo, već su povrh njega ispupčene i same kamere. Tako smo dobili dvostruko ispupčenje, koje sada zapravo predstavlja neku verziju piramide.

Istina, uređaj još nismo vidjeli uživo i zato ne bi bilo fer suditi unaprijed, no ne treba očekivati da će se ova ispupčenja do početka prodaje smanjiti. Osim što ovako velik modul u kutu predstavlja upadljivu asimetriju, dodatno ispupčenje kamera će još jednom povećati razliku u odnosu na osnovnu plohu, tako da će tek na ovom modelu tipkanje poruka na stolu biti noćna mora.

Okrenimo uređaj na prednju stranu i naći ćemo zub star dvije godine. Iskreno sam se nadao da će prvi na iPhoneu X biti mliječni, tj. da će godinu dana kasnije ispasti, no sada se ispostavlja da se to ne događa ni nakon dvije godine.

I dok su se proizvođači Androida već odavno riješili zuba kao takvog, odnosno smanjili ga na waterdrop ili rupicu, a vidjeli smo i njegovo potpuno odstranjenje s prednje strane uređaja (Xiaomi Mi Max 3, OnePlus 7 Pro, pa čak i jeftiniji Xiaomi Mi 9T), Apple i dalje gura široki zub kao da je vrijeme stalo. Istini za volju, i sam sam godinu dana koristio iPhone XS Max i na zub se vremenom potpuno privikao, ali je neshvatljivo da se krajem 2019. i dalje gura ovo zastarjelo rješenje. Doduše, ako je vjerovati glasinama, i Huawei Mate 30 Pro će stići sa širokim, ali ipak nešto nižim zubom, tako da Apple u svojoj misiji ipak neće ostati usamljen.

Kad govorimo o manama, svakako treba spomenuti početni model sa samo 64 GB interne memorije. Podsjetimo da će takav model u Max verziji koštati više od 10.000 kuna, a kad u jednadžbu ubacite i tradicionalni nedostatak utora za memorijsku karticu, vremenom ćete shvatiti da je taj model namijenjen isključivo pokazivanju. Zauzet će lijepo mjesto na šanku ili stolu kafića, ali pobrinite se da ga okrenete zaslonom prema dolje kako biste pokazali i „šporet“, da znatiželjni promatrači, ne daj Bože, ne bi pomisli da se radi o lanjskom modelu.

Zato u startu savjetujemo da odvojite kojih 1000 i kusur kuna više i kupite model s više memorije, jer ako budete koristili sve mogućnosti kamere, kojih hvala Bogu ima na pretek, 64 GB ćete napuniti već nakon dva tuluma u vikendici.

Da ne bi sve ostalo na žuganju, dotaknimo se i pozitivnih strana, iako ćemo se na nedostatke još par puta vratiti. Naime, trostruka kamera iPhonea 11 Pro/Max zaista obećava, barem ako je vjerovati Timu Cooku i ekipi na stejdžu, a nemamo razloga za suprotno.

Najprije spomenimo ulrta-širokokutnu kameru koja je Android korisnicima poznata već nekoliko godina, tako da je bilo krajnje vrijeme da je Apple napokon uvede i u svoje modele. Pokriva kut od 120 stupnjeva i odgovara 13mm leći u 35mm ekvivalentu. To znači da će uhvatiti širi kut, odnosno više detalja od 16 mm Huaweijeve kamere, ali ipak mrvicu manje od 12 mm Samsungove. Posebno je interesantna mogućnost snimanja videa ovom kamerom, što kod Samsunga nije slučaj.

Razočarenje dolazi kad je posrijedi „telefoto“ kamera, koja sada realno više ne zaslužuje to ime. Huawei još od prošlog proljeća nudi 3x optičko povećanje, a od ovog 5x, dok je na 3x prešao i OnePlus, dakle uređaji znatno jeftiniji od iPhonea. Da se moglo bolje, moglo se, ali Apple se očito fokusirao na druge segmente.

Jedan od njih je i novi Night mode, koji nam je također poznat s raznih Androida, kao i okidanje više fotografija istovremeno i njihovo softversko spajanje u jednu. Ostaje jedino za vidjeti kako je Apple izveo ovaj algoritam, odnosno hoće li njegove fotografije ispasti bolje, lošije ili jednake onima kod npr. Huaweija ili Samsunga u najnovijoj verziji softvera.

Treba naglasiti da je i Apple u ovom slučaju primijenio blagodati umjetne inteligencije i softverski povezao sve tri kamere, koje sada na neki način komuniciraju međusobno. Kad jedna kamera fokusira neki objekt/subjekt, druge dvije su spremne na adekvatnu akciju kako bi poboljšale rezultate.

Također „Deep Fusion“ je Appleova verzija spajanja fotografija s različitim duljinama ekspozicije, no ostaje za vidjeti je li i koliko bolje to izveo od Android konkurencije. Pored Huaweija i Samsunga, ne treba zaboraviti da uskoro stiže i novi Pixel 4, od kojeg se također očekuje puno kad je kamera u pitanju.

Napredak je doživjela i prednja kamera koja je sa 7 narasla na 12 megapiksela, a omogućuje snimanje 4K 60fps videa s proširenim dinamičnim rasponom. Selfiji više neće biti isti, a bogami ni vlogovi. Ovdje dodajmo da sve četiri kamere imaju mogućnost snimanja 4K 60fps vida, i to istovremeno, no ako se budete bavili ovim sportom, osigurajte si barem 256 GB verziju.

Također je bitno napomenuti da je i FaceID kamera sada 30% brža, no u to ćemo se uvjeriti prilikom prve kupnje bureka (sa sirom) u lokalnoj pekari putem Apple Pay usluge. Naime, na iPhoneu XS Max Apple Pay je često znao zapinjati ako pod adekvatnim kutom niste potvrdili svoj identitet, pa se nadamo da je i taj dio poboljšan.

Idemo dalje s dobrim vijestima. U Appleu napominju da će na velikom iPhoneu baterija trajati čak četiri sata dulje nego na prethodniku, što je izvrsna vijest s obzirom da je na već na iPhoneu XS Max skoro obarala rekorde, odnosno pokazala se boljom od mnogih Android konkurenata, bez obzira što je nominalno manje kapacitirana, no to je sada već druga priča, tj. ona o manjoj gladi iOS-a za resursima nego u slučaju Androida.

Vijest o 18W brzom punjaču uključenom u prodajno pakiranje bi prije 3 ili 4 godine bila senzacija, ali danas samo predstavlja kontrolu štete. Vidjeli smo da je lanjski iPhone s cijenom i od 14.000 kuna sadržavao sramotno spori 5W punjač, kojemu je trebalo više od 3 i pol sata da napuni njegovu bateriju, a ako ste htjeli brzi, morali ste isprsiti dodatnih 500 do 800 kuna.

Dakle, u prodajnom pakiranju ćete uz 18W adapter dobiti i USB-C -> Lightning kabel, što znači da je iPhone 11/Pro/Max ostao na ovom „niđe veze“ standardu. Nakon što su Macovi još prije par godina dobili USB-C utore, a od nedavno i iPadi, ponadali smo se da će ih dobiti i iPhone, ali Apple ne bi bio Apple da u nekim detaljima ne zajebava vlastite kupce.

No, prijeđimo sada na zaslon. Lani je Samsung Appleu napravio bolji zaslon nego sebi, što je rezultat Appleovog dizajna zaslona, dok ga je Samsung samo proizveo. Ove godine bi se moglo dogoditi isto, no za sada još ne možemo sa sigurnošću reći koja ga kompanija proizvodi. Bilo kako bilo, „Super Retina HDR display“ donosi 1200 nita pozadinskog osvjetljenja, što je gotovo dvostruko više od 625, koliko je imao prethodnik, a uz HDR10 podršku, poboljšan je i kontrast, odnosno njegov omjer. Sve bi ovo moglo rezultirati najboljim zaslonom na tržištu, ali ćemo radije pričekati da nam stigne na test i izravno ga usporediti s Noteom 10+ koji trenutno nosi tu titulu. Isto tako ne treba zanemariti ni nadolazeći Huawei Mate 30 Pro, koji će se također potruditi da ponudi najbolje što ima.

S druge strane, mnogi fanovi su očekivali 90 Hz ratu osvježavanja koja na kraju ipak nije stigla, a razočarenje je tim veće jer iPad Pro donosi čak 120 Hz.

Jedna od jačih strana svakog iPhonea je procesor, koji se s iOS-om u pravilu nosi bolje nego njegovi ekvivalenti s Androidom, no ne nužno, jer smo vidjeli da su neki proizvođači (Huawei, OnePlus…) uspjeli postići bolju uglađenost sučelja i brže otvaranje aplikacija nego iPhone.

No ipak, A13 Bionic donosi očekivana poboljšanja u performansama i uštedi energije, a osjetno je napredovala i NPU komponenta, što će uvelike pridonijeti strojnom učenju i općenito aplikacijama koje koriste umjetnu inteligenciju. Apple je ove godine posebnu pažnju usmjerio na njezino povezivanje s ISP-om kamere, što će na još višu razinu podići razne efekte, prepoznavanja scena i ambijenta, te ostale fotografske điđibaje.

Nemojte zaboraviti da je iPhone 11 izgubio 3D Touch, prije par godina pompozno najavljivani senzor jačine pritiska koji je trebao donijeti revoluciju u interakciji korisnika sa sučeljem. Iako je ponudio inovativna rješenja prečica i olakšao pristup određenim segmentima raznih aplikacija, jednostavno je prevladan dugim pritiskom kojeg su implementirali proizvođači Androida.

I na kraju cijena. Vidjeli smo da u SAD počinje sa 699 dolara za iPhone 11 i 999 za iPhone 11 Pro, dok će iPhone Pro Max u osnovnoj verziji koštati 1099 dolara. Podsjetimo, radi se o 64 GB varijantama, a cijene u SAD su izražene bez poreza, koji je u svakoj saveznoj državi drukčiji.

S druge strane Atlantika, konkretno u Italiji, cijena iPhonea 11 će iznositi 838 eura, iPhonea 11 Pro 1189, a iPhonea 11 Pro Max čak 1289 eura. Ove su cijene srećom izražene s PDV-om, ali su i dalje prilično paprene, dok će one o modelima s više interne memorije biti još veće. Koliko će cijene iznositi u Hrvatskoj, za sada još nije poznato.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT