Microsoft i Apple: dvije različite vizije nove PC ere [Osvrt]

microsoft-ios

Rivalstvo između Microsofta i Applea staro je koliko i oni sami. Još od ranih dana, obje kompanije pokušavaju pridobiti što veći broj korisnika, iako se oni u mnogočemu razlikuju. Microsoft sa svojim Windowsima drži neusporedivo veći dio tržišnog kolača, što može zahvaliti činjenici što proizvodi softver kojeg prodaje proizvođačima hardvera i samim korisnicima, a operativni sustav može raditi i na najjeftinijim konfiguracijama. Apple, s druge strane, sam proizvodi hardver i softver, te na taj način zadržava kontrolu nad kompletnim ekosustavom, a ne treba zanemariti ni činjenicu da u ponudi ima samo uređaje višeg cjenovnog razreda.

Tijekom ovih dvadesetak godina, formirali su se i različiti profili kupaca. Windowsi su pokrili prilično širok spektar korisnika, dok OS X, odnosno sada macOS, koriste mahom profesionalci. Nakon pojave smartfona i tableta, tržište osobnih računala se počelo smanjivati i došlo je vrijeme za temeljite promjene kako bi se industrija održala, a istovremeno kupcima ponudilo više.

Proteklih godina intenzivno se govorilo o tzv. post PC eri, no svatko očito ima vlastitu viziju iste. Tableti, kao što smo vidjeli, nisu zamijenili osobna računala kao što se prognoziralo, ali su ipak utjecali na smanjen obujam njihove proizvodnje. Postoji određen broj, da tako kažem, manje zahtijevanih korisnika, koji su računalo koristili uglavnom za surfanje i igre. Tu su tableti uskočili kao izvrsna zamjena, i taj dio kupaca je izgubio potrebu za nabavkom računala. Oni koji se računalom služe profesionalno i dalje ostaju meta Microsofta i Applea, koji opet imaju različite vizije razvoja.

surface-studio-2

Ovih smo dana svjedočili dvama prilično velikim događajima za obje kompanije. U doslovno dva dana, jedan za drugim su predstavili nove koncepte osobnih računala, kojima u narednom periodu namjeravaju pridobiti što veći broj kupaca. Ovdje treba napomenuti da se i Microsoft u međuvremenu dao u proizvodnju hardvera, i to ne bilo kakvog, već onog najskupljeg, namijenjenog upravo onim korisnicima koji su do sada uglavnom bili vjerni Appleu. Dakle, radi se o profesionalcima raznih struka, koji svoj posao temelje na najkvalitetnijim računalima.

Microsoft vjeruje da je budućnost računala u zaslonima osjetljivim na dodir, te je u tu svrhu i vlastiti operativni sustav (djelomično) prilagodio njima. Windowse je kreirao tako da se mogu vrtjeti na svim platformama, od mobitela do računala, no njihovo potpuno ujedinjenje u koje Microsoft vjeruje, još je daleko. Apple je, pak, strogo razdijelio operativne sustave, pa tako za mobitele i tablete koristi iOS, a za računala macOS. Dakle, radi se o dva potpuno različita pristupa.

18817-18324-161027-mbp-l

Ova različitost sada dobiva novu dimenziju. Microsoft je predstavio novi Surface Studio, All-in-one računalo sa zaslonom osjetljivim na dodir, opremljeno olovkom i novim «Dial» valjkom, koji također koristi prednosti takvog zaslona. Naravno, za uspjeh ovog valja trebat će vremena, jer će i developere morati motivirati da u svojim aplikacijama nađu primjenu novog alata, te da ju kvalitetno implementiraju.

Apple, s druge strane, očito ne vjeruje u zaslone osjetljive na dodir, ali je zato sve uložio na TouchBar, mali OLED zaslon kojeg je premijerno predstavio na novim MacBook Pro prijenosnicima. Naravno, Surface Studio i MacBook Pro nisu izravno usporedivi proizvodi, ali se upravo ovdje sada nazire različitost u pristupu novoj epizodi PC ere.

Appleov uski zaslon osjetljiv na dodir stigao je na mjestu gdje smo ga najmanje očekivali (ako izuzmemo glasine). Njegova funkcija je zamjena postojećih fizičkih tipki, ali i uvođenje dodatnih funkcija koje primjenu mogu naći u doslovno svim aplikacijama. No Apple će se ovdje isto tako morati dokazati, jer da bi uspio, novi koncept mora biti podržan i od strane developera.

Surface Studio Dial microsoft

Surface Studio je očito namijenjen vrlo uskom krugu kupaca, o čemu govori i njegova cijena u SAD (između 3000 i 4200 dolara). Jasno je da ga neće kupovati oni kojima računalo služi kao pisaći stroj, ali će zato sasvim sigurno poslužiti kao putokaz u kojem Windows računala trebaju ići. Za vjerovati je da će se vremenom pojaviti i jeftinije verzije, a put je otvoren i drugim proizvođačima. U ovu priču se uklapa i novi Surface Book, hibridni uređaj s fokusom na snagu i prenosivost namijenjen je drugom profilu profesionalaca, te da otme dio tržišnog kolača kojeg još uvijek čvrsto drži Appleov iPad i manjim dijelom skuplji Android tableti.

Sada se opet malo vratimo Appleu i novom MacBooku Pro. Pored TouchBara, donio je i čitač otisaka prstiju kojim će se korisnici prijavljivati u sustav i koristiti prilikom online plaćanja. S druge strane, Apple je praktički sve utore zamijenio USB-C standardom, što će uzrokovati mnoge poteškoće u prijelaznom razdoblju. Osjetno je povećao trackpad, ali razlog za to baš i nije najbolje objasnio. Neki će prigovoriti na ugradnju Skylake, dakle šeste generacije Intelovih procesora, umjesto da su malo pričekali i ubacili sedmu – Kaby Lake. Isto tako treba pričekati i vidjeti prve recenzije, odnosno kako će novi koncept odraziti na bateriju.

17167-14403-160609-macbook-render-l

Bilo kako bilo, nema sumnje da će se novi MacBook Pro dobro prodavati, ali u ovom trenutku Apple nema adekvatan odgovor na Microsoftov Surface Studio. Pitanje je je li takav odgovor uopće potreban, budući da u ponudi ima odličan Mac Pro (valjak) kojeg njegovi vlasnici neće tek tako zamijeniti nekim drugim proizvodom. Ipak, strategije ovih kompanija se razvijaju na dulji period, tako da i od Applea uskoro možemo očekivati sličan uređaj, makar novu verziju iMac računala.

Sve u svemu, nova PC era je očito počela, a dva najveća rivala ju doživljavaju na različite načine. Treba vidjeti kako će se u cijelu priču uklopiti Google sa svojim Chromebook računalima, odnosno hoće li se uopće upuštati u natjecanje s Microsoftom i Appleom u segmentu najzahtjevnijih korisnika.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT