MWC 2012: Pregled noviteta

MWC, koji je ove godine u stvari počeo prije službenog početka donio nam je najave novih igračkica koje bi se u prodaji redom trebale pojaviti tamo negdje početkom ljeta. Ovogodišnji hit definitivno su novi telefoni s četverojezgrenim procesorima o kojima će tijekom sljedećih mjeseci biti dosta rasprava. O tome jesu li nam takvi monstrumi potrebni ili ne ostavit ćemo za neku drugu debatu gdje usput možemo filozofirati i o smislu života. U ovom članku donosimo rezime, odnosno predgled najzanimljivijih događanja ovogodišnjeg MWC-a. Krenimo redom.

LG

Tjedan dana prije otvaranja kongresa, inspiriran utrkom “tko će prije” LG je predstavio prvi telefon s ugrađenim 1,5 GHz 4-jezgrenim NVIDIA Tegra 3 procesorom čija je tehnologija, tj. arhitektura istog dana dobila naziv 4-PLUS-1. Radi se o uređaju LG Optimus 4X HD čije osnovne karakteristike uključuju 1 GB RAM-a, 4,7″ ekran u 720p rezoluciji, 16 GB interne memorije, Ice Cream Sandwich i bateriju od 2150 mAh. Ostale detalje o ovom uređaju potražite ovdje.

Drugi novitet predstavljen od strane LG-a je još jedan uređaj s 3D tehnologijom koju smo upoznali lani. Radi se modelu LG Optimus 3D Max koji se ni po čemu bitnom ne razlikuje od svog prethodnika LG-a Optimus 3D. Specifikacije pogledajte ovdje.

Hibrid telefona i tableta LG Optimus Vu koji dolazi s 5″ ekranom je uređaj pomalo čudnog izgleda. Oštri rubovi i široki ekran omjera 4:3 sigurno nije nešto na što smo navikli, ali nema sumnje da će pridobiti određeni broj korisnika. Pokretačku snagu daje mu 1,5 GHz dvojegreni procesor, 5″ ekran ima rezoluciju 1024×768 točaka, kamera senzor 8 Mpx, a verzija Androida koju vrti je Gingerbread. Detalji se nalaze ovdje.

Samsung

Izgleda da se Samsung nakon globalnog uspjeha Galaxyja S 2 malo okuražio pa je i prije početka MWC-a objavio da za trojku namjerava organizirati poseban event. To je vjerojatno i razlog zašto se u Barceloni pojavio u pomalo škrtom izdanju. Donio je novi mobitel s projektorom Samsung Galaxy Beam čija je glavna značajka projiciranje slika i videa do veličine 50 inča. Zanimljiva je deklarirana količina radne memorije od 6 GB mada nam nije baš jasno na što će je trošiti. Uređaj je pokretan 2-jezgrenim procesorom takta 1 GHz, ima 8 GB interne memorije, snima 720p video, baziran je na Gingerbreadu, a baterija ima kapacitet od 2000 mAh.

 

Još jedan zanimljiv novitet predstavljen na MWC-u je Samsung Galaxy Note 10.1. Dakle, ista priča kao i s Galaxy Tab-ovima 10.1 samo što ovaj ima S-Pen olovku koja je premijerno predstavljena na 5,3 inčnom Galaxy Note-u s kompletnom softvwerskom podrškom za piskaranje i šaranje po ekranu. Dolazi s istim procesorom i memorijom kao prvi Note, ali i s ICS-om kao operacijskim sustavom.

Paralelno s ovim najavama Samsung je predstavio i “nasljednika” Galaxy Tab-a 10.1 pod nazivom Samsung Galaxy Tab 10.1 2 za kojeg još nismo uspjeli odgonetnuti po čemu se, osim po ICS-u, razlikuje od svog prethodnika.

Huawei

Ime Huawei nama je poznato po USB modemima za mobilni internet, a u zadnje vrijeme i po jeftinim Android mobitelima. Manje je poznato da je Huawei velika kompanija koja se prvenstveno bavi mrežnom infrastrukturom i postoji velika mogućnost da upravo Huawei bude izabran za dobavljača opreme budućih hrvatskih LTE mreža.

S druge strane, nakon ulaska na tržište smarthone uređaja jeftinim mobitelima i tabletima Huawei je ove godine okrenuo ploču s namjerom da na velika vrata uđe u svijet high-end uređaja. Nakon što je početkom godine predstavio najtanji smartphone na MWC je stigao s novim uređajima od kojih su u tri upakirani novi K3V2 četverojezgreni procesori iz vlastite proizvodnje.

Huawei Ascend D Quad dolazi sa spomenutim 4-jezgrenim procesorom, 4,5″ ekranom u 720p rezoluciji, podrškom za 5.1 zvuk, 8 Mpx kamerom, ICS-om i 1800 mAh baterijom. Ako ste veći potrošač svih funkcija smartphonea, a nije vas toliko briga za malu razliku u debljini vjerojatno će vam se svidjeti Huawei Ascend D Quad XL koji je po specifikacijama i dizajnu identičan prvom, s tom razlikom što dolazi s 2500 mAh baterijom koja bi trebala osigurati dva do tri dana prosječnog korištenja.

Treći uređaj s ugrađenim 4-jezgrenjakom je 10 inčni tablet HUAWEI MediaPad 10 FHD također baziran na ICS-u. Zanimljivo je da ima ugrađena 2 GB radne memorije, što će u kombinaciji s GPU-om koji je sastavni dio procesora i ekranom rezolucije 1920 x 1200 točaka biti dobitna kombinacija za najzahtjevnije igre i multimedijske sadržaje.

Spomenimo na kraju i podatak da novi Huawei mobiteli dolaze s “čistim” ICS-om, znači bez nadogradnji sučelja poput Samsungovog TuouchWiz-a ili HTC-ovog Sensea.

Sony

Bivši Sony Ericsson, a sadašnji Sony u Barcelonu je donio dva nova modela: Sony Experiia U i Sony Xperia P. Ova dva modela odlično se uklopaju u postojeću liniju koja predstavlja novu dizajnersku notu nedavno započetu modelom Sony Xperia S. Sony Xperia U je za današnje standarde omanji smartphone jer dolazi s 3,5 inčnim ekranom, ali unatoč tome pokreće ga dvojezgreni procesor takta 1 GHz. Druga važna stavka je 5 Mpx kamera koja ima mogućnost snimanja 3D fotografija. Ne, nije to pravi 3D kao kod uređaja s dvije kamere već neka vrsta surogata koju je Sony izveo na nekim postojećim modelima.

Sony Xperia P ispod poklopca krije isti procesor kao Xperia U, ali dolazi s nešto većim ekranom (4,0″) u tehnologiji zvučnog imena “White magic” koja navodno donosi još bolju čitljivost na vasnjkom svjetlu. Zvuči magično, ali do prvog susreta ostajemo suzdržani od komentara.

Ukupno dobru sliku kod ova dva uređaja kvari podatak da u startu dolaze s Gingerbreadom, a ICS nadogradnja bi, prema navodima iz Sonyja, trebala stići par tjedana nakon početka prodaje.

HTC

Iako je HTC lani poslovao pozitivno smanjen obujam prodanih uređaja rezultirao je osjetnim padom prihoda i dobiti. Iz ovog se razloga upravo od HTC-a na MWC-u očekivalo najviše. Samsung kao glavni konkurent ostao je po strani što je ostavilo prostora za bolju medijsku popraćenost HTC-ovih najava. Najiščekivaniji i najzanimljiviji uređaj MWC-a definitivno je HTC One X koji sa svojim specifikacijama obećava mnogo. Uz sada već poznati Tegra 3 procesor One X dolazi s ICS-om, 4,7″ ekranom u 720p rezoluciji, 1 GB RAM-a, 8 Mpx kamerom koja snima 1080p video i baterijom kapaciteta 1800 mAh. Upravo ova zadnja stavka mogla bi biti najslabija točka ovog uređaja jer smo vidjeli da su neki drugi proizvođači već probili grnanicu od 2000 mAh. Ne treba zaboraviti ni Audio Beats podršku koja preslušavanje glazbe podiže na jednu višu razinu.

Posebno je zanimljiv zaokret u politici ugradnje interne memorije pa sada na HTC-ovim uređajima u startu dobivamo čitavih 32 GB. S druge strane, danak ovakvoj velikodušnosti platio je utor za memorisjke kartice što će opet ostaviti prostora za prigovaranja i prepucavanja.

Idemo dalje. HTC One S je za nijansu “umanjenja” verzija One X-a jer dolazi s 4,3″ ekranom i dvojezgrenim procesorom, a sada već možemo naslutiti da će predvoditi neku novu gornje-srednju klasu Androida.

HTC One V treći je HTC-ov model predstavljen u Barceloni, a neodoljivo podsjeća na, sada već pomalo zaboravljeni, HTC Legend. Ekran mu je “narastao” na 3,7 inča, a procesor “ostao” u jednojezgrenom svijetu. Tu je još i 5 Mpx kamera koja snima 720p video te baterija od 1500 mAh.

Hvale vrijedna je činjenica je da sva tri netom predstavljena HTC-ova modela u startu dolaze s ICS-om i integriranom Dropbox podrškom s 25 GB raspoloživog prostora za pohranu podataka.

Nokia

Ni u Nokiji se nisu pretjerano umorili pokazujući novitete. Prvi model predstavljen na ovogodišnjem MWC-u je Nokia Lumia 610, Windows Phone uređaj namijenjen manje razvijem tržištima, a poslužit će i popularizaciji Windows Phone platforme. Dolazi s 3,2″ ekranom, 256 MB RAM-a i 3 Mpx kamerom.

Ono što je pobudilo pažnju šire javnosti jest model Nokia 808 PureView, izravni nasljednik modela N8. Najznačajniji detalj kod ovog modela je njegova 41 Mpx kamera. Ova kamera radi na principu stapanja pet sub-piskela u jedan i na taj način omogućuje uvid u najsitnije detalje fotografije. Kako će se ovo pokazati u praksi ostaje za vidjeti.

Panasonic

Od nama zanimljivih događaja s MWC-a obavezno treba spomenuti i Panasonicov veliki come back. Panasonic se na velika brata vraća na tržište mobilnih, tj. pametnih telefona, a u Barcelonu je donio dva modela pokretana Androidom. Prvi od njih, Panasonic Eluga dolazi s Gingerbreadom (nadogradiv na ICS), 4,3″ ekranom u rezoluciji 540 x 960, dvojezgrenim 1 GHz preocesorom, 8 Mpx kamerom, 8 GB interne memorije, ali s baterijom kapaciteta samo 1150 mAh.

Glavni adut s kojim će Panasonic pokušati pridobiti kupce je otprotnost Eluge na vodu i prašinu što se u smartphone svijetu baš i ne susreće često.

Nakon Eluge dolazi Panasonic Eluga Power, pokretan 1,5 GHz 2-jergrenim procesorom i ekranom dijagonale 5 inča u rezoluciji 720p. Za razliku od manjeg brata u startu dolazi s ICS-om.

ZTE

ZTE sa sa svojim proizvodima do sada nije pretjerano nametao globanom tržištu, ali sudeći po najavama na MWC-u to bi se uskoro moglo promijeniti, a plan je do 2015. godine postati treći proizvođač smartphonea u svijetu. Za početak je najavljen 4-jezgreni Android pod imenom ZTE Era. Dolazi s Tegra 3 procesorom, 4,3″ ekranom u rezolucij 540 x 960 točaka, 8 GB memorije, HD zvukom i ICS-om. Za sada nema konkretnih detalja o cijeni, a u Europi ga možemo očekivati sredinom godine.

Eto, MWC 2012 je donio dosta toga. Većinu ovdje navedenih uređaja u proddaji očekujemo početkom ljeta. Hrvatska po tom pitanju ne bi trebala puno odstupati, a jedino čega se pribojavamo jesu naše lijepe hrvatske cijene.

 

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT