Na današnji dan prije 10 godina: Nokia je držala 40% tržišnog udjela, Apple 10%, Samsung 4%…

Tržište smartfona mijenja se doslovno iz kvartala u kvartal. Jedi proizvođači nestaju sa scene, drugi dolaze. Tako se izmjenjuju i mjesta na top listama, i tržišni udjeli svakog od njih. Danas otprilike znamo napamet kako izgleda situacija na vrhu, gdje Samsung vodi s nekih 20-ak posto tržišnog udjela, a slijede ga Huawei, Apple, Xiaomi i BBK Electronics grupa.

No ako se vratimo u ne tako davnu prošlost, odnosno deset godina unazad, smartfoni se baš i nisu toliko proizvodili u Kini, već na raznim stranama svijeta, a kako je tržište tada izgledalo, prisjetili smo se nakon napada nostalgije povodom još jedne HTC-ove najave povratka u igru.

Tako je u zadnjem kvartalu 2008. godine prva na listi prodaje smartfona bila, naravno, Nokia sa svojim Symbianom i  nevjerojatnih 40,8% tržišnog udjela, a slijedio ju je RIM, kanadski proizvođač BlackBerry uređaja, koji je držao 19,5% tržišta.

Apple je sa svojim iPhoneom već tada bio treći i zauzimao je 10,7% tržišta. Spomenuti HTC je držao 4,3%, a današnji lider Samsung samo 4,2%, jer je Android tada bio u pelenama. Nedugo zatim, Samsung počinje s ekspanzijom i ubrzo prestiže HTC, dok se Nokia par godina kasnije doslovno strmoglavila.

Zanimljivo je da su ostali proizvođači zajedno držali 20,5% udjela, što je dvostruko manje od današnjih 40%. Ovo zapravo govori o enormnom rastu ne samo prodaje smartfona, već i kompanija koje ih proizvode.

Što će se dogoditi u budućnosti, nezahvalno je nagađati, ali je prilično izvjesno da bi Huawei sljedeće mogao prestići Samsung. Međutim, nakon započetog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, upitno je kojom će se brzinom to odviti jer je (barem zasad) ostao bez prilično velikog i bogatog američkog tržišta.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT