[Osobni stav] Što Samsung mora učiniti da ostane na vrhu i hoće li mu Note 10 u tome pomoći?

Kad je Samsung lani lansirao Galaxy Note 9, konstatirali smo da je učinjen najveći međugeneracijski skok u ovoj liniji proizvoda, iako na prvi pogled to tako nije izgledalo. Mnogi su se s ovom konstatacijom složili, dok su neki drugi opet smatrali kako sam previše bio oduševljen uređajem, odnosno da sam ga nepotrebno nahvalio i više nego što je trebalo.

Da ne bi bilo zabune, u ovih godinu dana mišljenje nisam promijenio, jer Note 9 još uvijek smatram jednim od najboljih smartfona današnjice. No ipak, čak ni ovako superioran uređaj Samsungu nije uspio osigurati toliko očekivani rast prihoda i dobiti, kao što proljetos to nije ni Galaxy S10, barem ne ako je suditi prema iskazanim poslovnim rezultatima.

Da ne bi bilo zabune Galaxy S10 serija se itekako dobro prodaje, no problem je što je to nedovoljno da bi zaustavilo trend pada Samsungovog udjela na svjetskom tržištu, kojeg mu već neko vrijeme grize Huawei. Vidjeli smo da se prošle godine potonji prilično potrudio po pitanju inovacija i svoje nove modele učinio iznimno atraktivnim, možda ne toliko izgledom, koliko novim tehnologijama i napretkom na više područja.

Iako je već prilikom lansiranja modela P20 Pro bilo vidljivo u kojem smjeru Huawei kreće, tek je jesenski Mate 20 Pro Samsungu poremetio planove. Naravno, pored njega lansirano je i brdo jeftinijih modela, a i Honor brand je izdvojio iz matičnog kako bi se po starom i isprobanom kineskom receptu poticala konkurencija unutar kompanije. Zanimljivo, ovakva strategija bi na Zapadu vjerojatno prošla neslavno, ali u Kini očito funkcionira.

Sada, dva tjedna prije predstavljanja Notea 10, postavlja se pitanje koliko je Samsung u ovih godinu i kusur naučio, i je li ozbiljno shvatio prijetnju koja mu dolazi iz Shenzhena. Ako je suditi prema glasinama koje govore o Noteu 10, nije.

Istina, Samsung će u drugom i trećem kvartalu ove godine popraviti poziciju na globalnoj ljestvici najvećih proizvođača, odnosno udio na tržištu će mu se povećati, ali isključivo zahvaljujući Donaldu Trumpu i nametanju sankcija Huaweiju, kojemu je zbog ovih manevara u američko-kineskom trgovinskom ratu, prodaja pala za dobrih 40%.

No, kako se sada čini, situacija s Huaweijem se smirila. Američke kompanije će ga i dalje moći opskrbljivati svojim proizvodima, što znači da će nastaviti tamo gdje je stao, a znamo da mu je namjera zauzimanje prve pozicije na ljestvici. Jasno, zbog ljetošnjeg zastoja uzrokovanim američkim sankcijama, ovaj cilj definitivno neće ostvariti ove godine kako je lani bilo zacrtano, ali bi vrlo lako mogao sljedeće.

Ovo za Samsung sada znači novu noćnu moru, jer će nakon što je malo odahnuo, morati ponovno zapeti iz petnih žila kako bi ponudio proizvod koji može ozbiljno konkurirati nadolazećim Huaweijevim.

Dva tjedna prije lansiranja Notea 10, sve je više-manje poznato zahvaljujući glasinama, a ako je istima vjerovati, Samsung očito nije naučio lekciju. Ili se možda opustio i računao na produžetak Donaldovih sankcija Huaweiju?

Ne kažem da Note 10 (prema procurjelim specifikacijama) neće biti odličan uređaj i dostojna zamjena izvrsnom Noteu 9, ali smatram da napredak koji donosi neće biti dovoljan kako bi Huaweiju oteo dio kupaca. Naime, još uvijek aktualni P30 Pro sa svojom kamerom, 5X optičkim povećanjem i superiornim senzorom za noćnu fotografiju, na tržištu i dalje nema dostojnog protivnika, a ako je suditi po specifikacijama koje donosi Note 10, tako će još neko vrijeme i ostati.

Neke druge glasine govore kako će tek eventualni Galaxy S11 donijeti veći pomak u fotografiji, no hoće li moći konkurirati tadašnjem Huaweiju P40 Pro, ostaje za vidjeti.

Budimo realni, ne možemo reći da se Samsung ne trudi, dapače, ali s obzirom na Huaweijev napredak, pitanje je koliko se uopće u stanju oduprijeti. Samsung je velika kompanija i njegova tržišna kapitalizacija iznosi oko 300 milijardi dolara, dok Huawei nije izlistan na burzi, već je potpuno u privatnim rukama, stoga njegovu vrijednost ne znamo. No, ono što znamo je da raspolaže velikom svotom novca, a što je još važnije, svake godine povećava ulaganje u R&D sektor (istraživanje i razvoj), što se u praksi već pokazalo kao isplativa i dobro promišljena strategija.

Note 10 će biti predstavljen 7. kolovoza, a dolazak na tržište se očekuje dva tjedna kasnije. Koncepcija s rupicom na sredini zaslona za selfie kameru je na neki način novost u dizajnu, i prema prvim reakcijama, bit će prihvaćena od strane korisnika. S druge strane, ovo znači da će prednja kamera ipak biti ugrađena u sam zaslon, a ne u S Pen olovku, kako se u jednom trenutku špekuliralo, tako da po tom pitanju ne treba očekivati veće promjene.

Od ostalih detalja možemo se dotaknuti kamere koja će, ako se glasine pokažu točnima, dobiti još jednu stepenicu unutar promjenjivog otvora blende, ali ne i optičko povećanje kakvo smo upoznali u Huaweiju. Po mom osobnom sudu, Samsung već tu radi kiks, ali može biti da iz nekog razloga namjerno ne želi slijediti taj trend. No, svi Samsungovi uređaji su još uvijek zapeli na 2X zoomu, dok sada i drugi nude 3X, što kod mnogih kupaca može biti presudna stavka.

Isto tako, ako Note 10 ne donese novi primarni senzor, barem nalik onom na Huaweiju P30 Pro, i dalje će zaostajati u noćnoj fotografiji, dok prve glasine o Huaweiju Mate 30 Pro govore kako će imati posebnu kameru za snimanje videa. Ako se ova prognoza ostvari, Huawei bi sve ostale vrlo lako mogao preteći i na polju videa, na kojem je trenutno za mrvicu inferiorniji od konkurencije.

Veliku nadu ulijeva jaka baterija od 4300 mAh (Note 10+), ali i najavljeno 45W brzo punjenje (barem na Note 10+ modelu). Međutim, gorak okus u ustima ostavlja podatak da će se takav punjač morati kupiti odvojeno, dakle kao u slučaju iPhonea, što je, ma koliko bilo neusporedivo zbog Appleovog kriminalnog 5W punjača, ipak nedostojno jednog Samsunga, koji je u zadnjih 10 godina u velikoj mjeri oblikovao industriju smartfona.

Naravno, sve glasine treba uzeti s dobrom dozom rezerve, ali imajući u vidu dosadašnja iskustva, dva tjedna prije lansiranja sve je više-manje poznato, tako da veća iznenađenja ne treba očekivati, iako bih osobno volio da sam u krivu. Volio bih da me Note 10 šarmira barem dijelom kao Note 9, ali isto tako treba pričekati i vidjeti (barem glasine) o Mati 30 Pro, od kojega također očekujemo puno.

Moram priznati da me, barem ako je suditi prema prvim glasinama, na ovom modelu malo obeshrabruje ostanak zuba. Navodno će biti manji, ali bit će tu. Vidljiv, i uvijek spreman na izazivanje OCD-a. No, s obzirom na poboljšanu tehnologiju prepoznavanja lica koja će u njega vjerojatno biti ugrađena i isto tako možda sekundarni zvučnik, njegovo postojanje bit će djelomično opravdano.

Ne treba zaboraviti da glasine oko Notea 10 sugeriraju da će Samsung s njega maknuti 3,5 mm audio utor, ali i onaj za memorijske kartice. Istina, i Huawei je sa svojih top modela izbacio 3,5 mm utor, ali Samsung je bio taj koji je njegovo ostavljanje naglašavao i gurao kao prodajni adut, kojeg će u ovom slučaju izgubiti. Isto je i s memorijskim karticama koje su, ruku na srce, sada zaista izgubile na smislu, posebice zato jer će početni model Notea 10 kretati s 256 GB interne memorije.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Note serija zahvaljujući svojoj S Pen olovci namijenjena točno određenom krugu kupaca, i sasvim sigurno se neće prodavati prodavati kao vruće kifle, jer mu to nikad nije ni bio cilj, ali s druge strane, top model, odnosno flagship predstavlja diku i ponos kompanije, i zapravo pokazuje u kojem smjeru ista ide.

Smatram da će se Samsung, ukoliko želi zadržati vodeću poziciju na tržištu, morati malo više potruditi, i kupcima ponuditi nešto što će ih dodatno zaintrigirati. Drugim riječima, Samsungu treba više detalja u kojima će biti bolji od Huaweija, a s obzirom na dosadašnja iskustva i glasine o Noteu 10, čini se da ćemo na to morati pričekati do proljeća.

Također, vidjeli smo da je Samsung nedavno lansirao čitavu novu Galaxy A seriju smartfona koja se protežu praktički u svim cjenovnim razredima, i to je dobar odgovor, kako na Huaweijeve izazove, tako i na ostalu kinesku konkurenciju, no isto tako treba pričekati prodajne rezultate kako bismo bili sigurni da se takva strategija isplatila.

I na kraju, što će biti s cijenom? Neke špekulacije govore da one neće biti pretjerane, jer je Samsung očito naučio lekciju ovog proljeća, kad je P30 Pro došao s početnom cijenom 200 eura manjom od Galaxyja S10+.

S druge strane, kod top modela cijena i ne igra ključnu ulogu jer su namijenjeni profilu kupaca kojem 100 eura gore-dolje ne znači puno, posebice u tarifama operatera, gdje njegovu otplatu rastegnu na dvije ili čak godine. Međutim, barem na primjeru Applea svi su mogli naučiti da pretjerivanje s cijenama nije najmudrija strategija, zato se toplo nadam da Note 10 cijenom neće izaći iz okvira prethodnika.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT