Prije 24 godine, s komercijalnim radom započo je Cronet – prva digitalna mobilna mreža u Hrvatskoj

Prije 24 godine, točnije, 1. veljače 1996, u Hrvatskoj je počela s radom prva komercijalna GSM mreža – Cronet, u vlasništvu tadašnjeg HPT-a (Hrvatska pošta i telekomunikacije), javlja Portofon.

Ovo je bio početak digitalne ere mobilne telefonije u Hrvatskoj i tada se prvi put počeo upotrebljavati termin „2G“, budući da je prva generacija mobilne telefonije bila analogna. Podsjetimo, 1987. godine, za vrijeme održavanja Univerzijade, u Zagrebu je postavljena prva NMT bazna stanica u tadašnjoj Jugoslaviji, da bi komercijalna mreža u Hrvatskoj i Sloveniji počela raditi nešto kasnije.

NMT mreža je radila na prilagođenoj frekvenciji od 415 MHz jer je standardnu od 450 MHz koristila i tadašnja JNA. To je bio razlog što NMT mobitele nismo mogli koristiti izvan Hrvatske i Slovenije, pa je ta mogućnost stigla tek 1996, u obliku već standardizirane GSM mreže, koja je 1991. proradila u Finskoj.

Počeci GSM mreže u Hrvatskoj nisu bili tako bajni. Mreža se širila relativno sporo, a s obzirom da je radila (i još uvijek radi) na frekvenciji od 900 MHz (kasnije su dodani i 1800 MHz spektri), imala je dvostruko slabiju pokrivenost od NMT mreže pa se moralo postaviti puno više baznih stanica.

Ipak, kvaliteta signala i razgovora u odnosu na NMT dignuta je na osjetno višu razinu, a usput je uvedena mogućnost slanja SMS poruka. Kasnije je mreža nadograđena na GPRS i EDGE, što je označilo početak mobilnog interneta, a 1999. godine na tržište je stigao drugi operater – Vipnet, danas pod imenom A1 Hrvatska, te 2005. Tele2, otprilike u isto vrijeme kad je ugašena NMT mreža.

Još jedna zanimljivost vezana za hrvatsku GSM mrežu kad je počela s radom je to što je za zasnivanje pretplatničkog odnosa svaki korisnik od Ministarstva prometa i veza morao tražiti posebnu dozvolu za korištenje radio spektra, za čije su ishođenje bila potreba i dva tjedna, no nakon par godina ta je praksa ukinuta.

Kasnije su se stvari ubrzale, a dolaskom konkurencije, izrazito i promijenile, o čemu svjedočimo danas, kad je Hrvatska u samom vrhu svjetske ljestvice po dostupnosti i brzinama mobilnih mreža, za razliku od fiksne gdje nacionalni operater (u stranom vlasništvu) i dalje uživa u blagodatima monopola dobivenog od države.

Moj prvi GSM mobitel je bio Nokia 6110 iz 1998. godine, a ako ste tada koristili ovu tehnologiju, u komentarima nam javite koji je bio vaš.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT