Qualcomm navodno dobio dozvolu za isporuku procesora Huaweiju

S obzirom da je američko ministarstvo trgovine pod prijetnjom sankcijama tajvanskom TSMC-nedavno zabranilo suradnju s Huaweijem, potonji je ostao bez mogućnosti daljnje proizvodnje vlastitih Kirin procesora.

Naime, TSMC, kao jedan od dva najveća foundryja za proizvodnju poluvodiča u svojim pogonima dijelom koristi američku tehnologiju i patente, pa je zbog toga došao na udar Trumpove administracije ukoliko se ne pokori njihovim zahtjevima.

Huawei je u međuvremenu tražio alternative, no nijedan foundry, uz izuzetak Samsunga, nije u stanju proizvesti 5nm procesore, niti ima kapacitete za zadovoljiti toliku potražnju. Tako je Huawei, među ostalim, došao na ideju da procesore naručuje direktno od Qualcomma, što znači da bi u sljedeće generacije svojih smartfona ugrađivao Snapdragon procesore.

Ovakav scenarij bi u neku ruku čak i odgovarao američkoj administraciji, budući da bi Huawei ogromne količine procesora naručivao izravno od jedne američke kompanije. Također, dozvole za poslovanje s Huaweijem imaju Microsoft, Apple, Intel i mnoge druge kompanije sa sjedištem u SAD, ali ne i Google, čiji su servisi bili ključni za Huaweijevo preuzimanje prvog mjesta na listi najvećih proizvođača smartfona.

Iz ovog je vidljivo na što je američko ministarstvo trgovine ciljalo, i ako je suditi po kvartalnim izvještajima, Huaweijeve su isporuke na globalnom tržištu pale za oko 20%.

U međuvremenu su izvori bliski ovoj kompaniji izvijestili da je Qualcomm od američkog ministarstva trgovine dobio dozvolu za poslovanje s Huaweijem, no službenih potvrda još nema. Ukoliko se ovaj scenarij ostvari, Huawei ne mora brinuti za snabdijevanje procesorima, no i dalje će ostati problem Google aplikacija, osim ako novi američki predsjednik ne poništi odluke Trumpove administracije.

Podsjetimo, Trump je iskoristio ovlasti da proglasi „National security threat“, odnosno prijetnju nacionalnoj sigurnosti, pod čijom je krinkom optužio Huawei za špijuniranje i zabranio mu rad na tlu SAD-a. Naravno, s obzirom na prirodu ovakvih poteza, nikakav dokaz nije bio potreban, štoviše, vršio je pritisak na europske zemlje da učine isto, no od svih ga je do sada poslušala jedino Velika Britanija, dok je Švedska nakon inicijalne najave odustala, i to nakon što je regulator poništio odluku Zavoda za telekomunikacije.

 

 

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT