SAD upravo najavio tehnološki rat Kini

Američko-kineski trgovinski rat odavno je počeo, a vidjeli smo da se vremenom pretvorio i u tehnološki. Nakon pompe oko ogromnog vanjskotrgovinskog deficita prema Kini, Američke vlasti najprije su napale kompanije ZTE i Huawei. Prvu pod izlikom da je kršila sankcije Iranu, dok za drugu tvrdi da se bavi špijunažom, za što nikad nisu podastrijeti dokazi.

Vidjeli smo da su od američke strane uglavnom dolazile prijetnje i sankcije onima koji surađuju s Huaweijem, i za sada se ovoj sagi ne nazire kraj. Amerikanci se uporno pozivaju na tzv. backdoor u Huaweijevoj opremi, putem kojeg ova kompanija tobože šalje podatke kineskoj vladi, no kao što je već rečeno, za ovo nikad nismo vidjeli dokaze. Dodatnu težinu ovom slučaju daju pritisci na saveznike, kojima SAD doslovno prijeti sankcijama ako se ne odreknu Huaweijeve opreme.

Ubrzo nakon toga, protiv Huaweija su uvedene sankcije iz kojih je vidljivo da SAD-u nije toliko stalo do vlastite „sigurnosti“ koliko do toga da što više naude ovoj kompaniji, budući da je npr. Googleu zabranjeno da Huaweiju omogući instalaciju aplikacija na smartfone, dok Microsoftu, recimo, nije. Naime, Huawei je najveći proizvođač smartfona na svijetu (podaci za Q2 2020.), dok mu je udio u prodaji laptopa zanemariv. Nije teško zbrojiti 2+2.

Nakon što su trgovinski pregovori prekinuti, uslijedilo je zatišje uzrokovano pandemijom koronavirusa, no kako se situacija po tom pitanju ipak lagano stabilizira, američke vlasti upravo kreću u drugi napad. Vidjeli samo da je Trump nedavno objavio kako kineska kompanija TikTok mora prijeći u američko vlasništvo ili će joj biti zabranjen rad na teritoriju SAD. Za one koji ne znaju, upravo TikTok je američkim građanima bila ključna platforma za širenje videa o policijskoj brutalnosti tijekom nedavnih nereda (koji još uvijek traju, ali im mainstream mediji baš i ne pridaju važnost). Ovo je očito bio okidač da ova popularna aplikacija za dijeljenje videa zaintrigira brižne američke vlasti, a epilog nije teško predvidjeti.

No tek sada, nakon ovog, ‘ajmo to tako reći – uvoda, slijedi prava najava rata s američke strane, i to u vidu uvođenja novih mjera protiv još većeg broja kineskih tehnoloških kompanija. Naime, državni tajnik Mike Pompeo, inače bivši direktor CIA-e, najavio je paket novih mjera koji se svodi na sljedeće:

– Blokiranje „nepovjerljivih operatera“ u američkim telekom mrežama
– Izbacivanje kineskih aplikacija iz američkih trgovina aplikacijama
– Zaustavljanje kineskih proizvođača pri omogućavanju preuzimanja popularnih američkih aplikacija
– Zabrana pohrane američkog intelektualnog vlasništva u kineskim cloud servisima
– Zaštita podmorskih kablova koji idu iz SAD prema ostatku svijeta od kineskih tajnih službi

Blokiranje aplikacija i servisa, prema Pompeu, potrebno je kako bi se spriječilo ubacivanje trojanskih konja za kineske tajne službe. Ovo znači da bi se sankcije s Huaweija mogle proširiti i na ostale kineske proizvođače kao što su Xiaomi, Oppo, Vivo, OnePlus i ostali. Isto tako, nije potpuno jasno kako će se ovo odraziti na Microsoft i Apple, ali je očito da se stvara temelj da se i njima oduzme licenca za određene proizvode i usluge, odnosno da će stavka koju žele prodati na kineskom tržištu, morati prolaziti stroge škare cenzora.

Za sada nije poznato kada će ove mjere stupiti na snagu, no svakako će dodatno potresti svjetski tehnološki sektor. Treba imati na umu da kineske kompanije zajedno drže više od 50% svjetskog tržišta smartfona, a i one koje nisu u kineskom vlasništvu, svoje uređaje proizvode uglavnom u Kini.

Mnogi stručnjaci su stava da američka administracija ovim potezima sama sebi puca u stopalo, a s obzirom na gore navedene brojke, ne treba biti genijalac za zaključiti kako će Amerikanci dugoročno izvući deblji kraj.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT