Samsung DeX Station – Recenzija

Dodatke za pametne telefone testiramo rijetko, većinom zato što nisu pretjerano zanimljivi ili su vrlo jednostavni i tek djelomično mijenjaju funkcionalnost uređaja. To su ionako uglavnom zvučnici i baterije, a sad nam je napokon stiglo nešto o čemu se možemo raspisati. Paralelno s izlaskom Samsung Galaxyja S8 i S8+ je predstavljen Samsung DeX Stationdock koji za 1200 kn vaš najnoviji telefon pretvara u stolno računalo. Mogućnosti nisu jednake kao kod pravih računala – bilo bi to i previše za očekivati, ali će mali broj korisnika ostati zakinut i performanse su vrlo dobre. Uz lakoću korištenja i prenosivost, što se i očekuje od ovakvog uređaja, vaš smartfon može zaista pokazati sve svoje mogućnosti.

PREDNOSTI
NEDOSTACI
Lako pretvara pametni telefon u računalo
Radi samo s Galaxy S8 i Galaxy S8+
Jednostavnost spajanja na monitor/TV
Ograničena ponuda podržanih aplikacija
Dobre performanse
Zvučnik smartfona prigušen dok je spojen na DeX, neupotrebljiv priključak za slušalice

DIZAJN I KUĆIŠTE

Samsung Dex je zgodna mala okrugla kutijica mase samo 230 grama. Čak i ako koristite S8+, ukupna masa će biti oko 400 grama, što je znatno manje od prosječnog prijenosnog računala. Na vrhu je poklopac koji lagano gurnete naprijed kako biste došli do USB Type-C priključka putem kojega se spaja Galaxy S8 ili Galaxy S8+, a u sam poklopac je ugrađen ventilator koji se pali ako se telefon počne jače grijati. Naravno, cijelo vrijeme dok je spojen na Dex, telefon se puni. Sa stražnje strane se nalaze svi priključci, dva USB 2.0 za spajanje miša i tipkovnice, Ethernet, HDMI za spajanje na monitor ili televizor te USB Type-C za napajanje. Ethernet priključak ne morate koristiti jer DeX može raditi i preko Wi-Fija, čak vam možda ni USB priključci neće trebati jer i miš i tipkovnicu možete spojiti bežično, putem Bluetootha. U paketu dolaze kabel i punjač, za HDMI kabel se morate pobrinuti sami.

Kako bismo mogli testirati DeX, uz njega smo dobili i Galaxy S8. Spajanje je izuzetno jednostavno, nakon što ste DeX ukopčali u struju i HDMI kablom ga povezali s monitorom ili televizorom, telefon nataknete na USB priključak i ubrzo će se pojaviti slika. Korištenje telefona je onemogućeno dok god je spojen na DeX, no ionako imate pristup svim funkcijama.

Performanse ovise isključivo o uređaju s kojim ga spojite pa ako ste vlasnik S8 ili S8+, onda znate što možete očekivati. Ako DeX slučajno bude podržavao Galaxy Note 8, a tome se iskreno nadamo, sigurno će biti bolji za multitasking zbog više RAM-a. Ukoliko ga spajate na monitor koji nema ugrađene zvučnike, morat ćete koristiti vanjski zvučnik smartfona, a on ima najgori mogući položaj za kvalitetnu reprodukciju – nalazi se pored USB priključka i tako je prigušen. Pored toga, i 3,5 mm priključak za slušalice je odmah do njega i potpuno je beskoristan. Da kojim slučajem Galaxy S8 ima stereo zvučnike, problema ne bi bilo.

SOFTVER I SUČELJE

DeX sam testirao na Samsungovom Full HD televizoru dijagonale 40 inča. Sav tekst je bio lako čitljiv, no nije preporučljivo da se previše udaljavate od ekrana jer ćete imati problema sa sitnim slovima. Naravno, ako DeX spojite s monitorom u koji gledate iz blizine, barem na tren ćete zaboraviti da ne koristite klasično računalo. Ako imate UHD (4K) zaslon, još bolje za vas jer DeX podržava i njih.

Je li DeX prava zamjena za računalo? Kao prvo, ako ga nosite nekamo izvan kuće, morate imati spreman ekran i HDMI kabel, inače neće biti ništa od korištenja. Jasno, ista stvar vrijedi i za svako stolno računalo pa ovo i nije nedostatak. Nadalje, puno toga ovisi o tome što zapravo tražite. Broj aplikacija koje su prilagođene DeXu je veliki i sigurno će rasti, ali sigurno bi mogao biti i veći. Neke od njih su iz Microsoft Office paketa i tu je za punu funkcionalnost potrebna prijava na Office 365 račun, dok za korištenje na telefonu nije. Ako tražite alternativu kroz npr. Google Dokumente ili Tablice, razočarat ćete se jer njihov format nije prilagođen velikim ekranima – ćelije od 20 cm nikomu nisu privlačne.

Podržane su i Adobe aplikacije, odnosno Photoshop Lightroom, Photoshop Express i Photoshop Mix te nekoliko Googleovih (Gmail, Disk, Fotografije, Chrome, YouTube itd.). Chromeu, ali i Samsung Internetu se ponekad dogodi da otvori mobilnu verziju web stranice pa tada morate ručno prebaciti na desktop verziju. AutoCAD također izgleda dobro i radi vrlo glatko. Aplikacije, čak i one koje su namijenjene malim zaslonima smartfona, se otvaraju u prozorima kojima lako možete mijenjati veličinu. Neke rade isključivo u prozorima fiksne veličine koji su namijenjeni smartfonima, a jedna od njih je Netflix.

Samo sučelje je hibrid Samsung Experiencea i desktopa, ili, ako hoćete, Chrome OS-a. Korištenje samo miša je solidna opcija, sve dok ne trebate pisati puno teksta jer je tipkovnica na zaslonu vrlo sporo rješenje. U svakom slučaju je preporučljivo imati spojene i miša i tipkovnicu. U donjem lijevom uglu je gumb za pristup izborniku sa svim aplikacijama, a do njega su navigacijski Android gumbi. Windows tipka na fizičkoj tipkovnici ovdje ima istu funkciju kao na PC-u. Popis posljednje korištenih izgleda drugačije od onoga na smartfonima, što je i logično jer koristi prednosti velikih zaslona. Ikone otvorenih aplikacija se nižu u donjoj traci s lijeve strane, a desna strana je rezervirana za sistemske prečace, obavijesti i informacije o vremenu i datumu. Zgodno je to što desnim klikom miša otvarate dodatne opcije, ali to (zasada) nije moguće uvijek i svugdje.

Exynos 8895 je uz Snapdragon 835 najjači procesor za Android uređaje i sasvim dobro služi za zahtjevnije zadatke. 4 GB RAM-a je dovoljno za otvaranje većeg broja aplikacija, ali za najzahtjevnije korisnike bi se stvarno vidjela velika korist od 6 GB.

Sigurnost vašeg sadržaja je neupitna jer se koristi ista zaštita kao na smartfonu. Jednostavno pritisnete tipku za zaključavanje i nitko neće imati dozvoljen pristup dok ne upiše PIN, dodirne čitač otisaka prstiju (mrvicu nespretno rješenje) ili mu se prepozna lice.

ZAKLJUČAK

Ako često putujete i ne želite sa sobom nositi prijenosno računalo, Samsung DeX je odličan izbor zbog kompaktnosti. Također, ako kod kuće nemate računalo, a povremeno vam treba za uređivanje slika ili teksta ili jednostavno želite svoj glupi televizor pretvoriti u pametni, DeX je opet zgodan gadget. Tu opet dolazimo do glavne prepreke – da biste ga koristili, morate imati isključivo Galaxy S8 ili S8+. Znamo da su ta dva uređaja mnogima nedostupna zbog prilično visoke cijene pa kad to sve preračunate, za iznos koji je potrebno izdvojiti za DeX i S8/S8+ možete kupiti solidan smartfon i prijenosno računalo koje ipak ima znatno veću funkcionalnost i potpuno je samostalno. DeX je stvarno zanimljiv uređaj i ima našu preporuku, ali svakako prije kupnje dobro razmislite što vam je zapravo potrebno kod računala.

Najbolju ponudu Samsung dodataka pogledajte na mobis.hr

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT