Samsung Galaxy A5 (2016) – Recenzija

Samsung Galaxy A5 (2016) - Recenzija

Točno godinu dana nakon prve generacije Galaxy A modela, pred nama se nalaze njihovi nasljednici. Radi se o modelima srednjeg cjenovnog razreda, koje je Samsung ove godine u velikoj mjeri izmijenio. Prvi na redu je Galaxy A5 (2016), koji stiže u metalnom kućištu, ali sada još profinjeniji i atraktivniji.

Ispod haube su ugrađeni novi procesori, količina RAM-a ostala je ista, kao i senzor kamere, s tom razlikom što je malčice povećan otvor blende i to na obje. Najveća radost je baterija koja je narasla na 2900 mAh i obećava znatno bolju autonomiju.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
144,8 x 71 x 7,3 mm

Masa
155 grama

Zaslon
5,2″ Super AMOLED, 1080p, 424 ppi, Gorilla Glass 4

SoC
Samsung Exynos 7580

CPU
8 x Cortex-A53 1,6GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB-OTG

LED lampica za obavijesti
Ne

4G
LTE Cat 4

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
13 MP, f/1.9, 1080p, OIS

Prednja kamera
5 MP, f/1.9, 1080p

Baterija
2900 mAh

Cijena
3300,00 kuna

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Slabašan hardver za cjenovni razred

Vrhunski zaslon
U ponudi samo 16 GB verzija

Podržava memorijske kartice
Nema LED lampicu za obavijesti

Podržava USB OTG

Natprosječna autonomija

Dizajn, kućište i rukovanje

Iako je već lanjski Galaxy A5 predstavljao ključan zaokret u dizajnu i izboru materijala kod Samsungovih uređaja srednjeg cjenovnog razreda, model iz 2016. donosi potpuno novu priču. Uz to što je osnovni metalni okvir sada logičnije konstruiran i ugodniji za držanje u ruci, stražnji dio je dobio staklenu površinu, što uređaj čini još atraktivnijim. Ovime je Galaxy A5 sada više nalik na S6, s malčice drukčijim radijusom kutova.

Ne možemo reći da lanjski A5 nije bio atraktivan i dobro ležao u ruci, no ovaj nudi potpuno drukčije iskustvo. Vjerujem da će se većini svidjeti, iako će sasvim sigurno biti i onih koji ovom koncepcijom neće biti zadovoljni, poglavito zbog toga što je vjerojatnost oštećenja na ovakvom kućištu veća. Recimo i to da su na našem testnom primjerku, koji je došao u crnoj boji, tragovi prstiju dosta vidljivi, ali vjerujemo da će nekoj svjetlijoj boji priča biti drukčija.

Druga stvar koja novi Galaxy A5 razlikuje od prethodnika su njegovi gabariti. Naime, uređaj je narastao u sve tri dimenzije. U dužinu i širinu zahvaljujući većem zaslonu, a u debljinu zahvaljujući većoj bateriji. Dakle možemo zaključiti da je Samsung ovdje dao prednost funkcionalnosti. Ipak, iako je novi A5 nešto malo deblji, ne može reći da izgubio na eleganciji, dapače. Uređaj općenito bolje izgleda od prethodnika i ugodniji je za držati u ruci.

Raspored fizičkih tipki standardno je samsungovski, znači uključuje se na desnom boku, a dvije tipke za podešavanje glasnoće nalaze se na lijevom. Vrlo su kvalitetno izvedene, imaju izvrstan hod i odgovor, dakle neće se dogoditi da niste sigurni jeste ih pritisnuli ili ne. Na dnu imamo micro USB utor, što je sada već pomalo neozbiljno, nakon što je skoro godinu dana dostupan USB-C. Pored njega se smjestio i vanjski zvučnik, kao i 3,5 mm audio utor.

Još neozbiljnija situacija, da ne upotrijebim teži izraz, dočekala me iznad zaslona, gdje se nalaze uobičajena prednja kamera i senzori. Ono što nedostaje je LED lampica za obavijesti. S obzirom da na ogromnoj većini današnjih uređaja to predstavlja standard, zaista je nevjerojatno što je to Samsung na ovom modelu izostavio. Naravno, ovo je velika zamjerka, no vjerujem da ukoliko vam druge karakteristike uređaja odgovaraju, ona ne bi trebala biti presudna stavka.

Ispod zaslona imamo home tipku s čitačem otisaka prstiju, a oko nje dvije kapacitivne tipke bez posebnih oznaka. Pozadinsko osvjetljenje ovih tipki uključi se tek nakon što ih dotaknete, a dok se ne priviknete, nabadanje bi moglo potrajati. Naime, u postavkama se ne može podesiti da je osvjetljenje stalno uključeno, što je još jedna od nelogičnosti. Ovo zapravo nije ništa novo, jer je identična situacija na Noteu 5, gdje mi je ista stvar također dosta dugo išla na živce.

Čitač otisaka prstiju je sličan onom na S6, ali mi se čini nešto sporiji od onog na Noteu 5, dok je preciznost otprilike na istoj razini. Za one koji ovu stavku žele usporediti s iPhoneom, odmah recimo da je neusporediva. iPhone svima, pa tako i Samsungu, po ovom pitanju bježi za cijelu generaciju, što zbog preciznosti, što zbog brzine.

Kao što je već rečeno, uređaj u ruci leži izvrsno. Činjenica da je veći od prethodnika, mogla bi obeshrabriti one koji su ciljali na 5-inčni uređaj. Budući da ovaj dolazi s 5,2” zaslonom, ali i većom baterijom, morao je narasti. No kako god okrenemo, 7,2 mm debljine nikome ne bi smjelo predstavljati problem. Na kraju krajeva, ukupne dimenzije uređaja i nisu toliko veće, ako u obzir uzmemo dimenzije zaslona. Sada je količina «mesa» manja, a uži su i rubovi.

Zaslon

IMG_5657

Samsungovi Super AMOLED zasloni već su dugo klasa za sebe. Oni ugrađivani u uređaje višeg cjenovnog razreda objektivno su bolji od svih, a mnoge LCD-e šiju čak i na njihovom terenu, tj. u prikazu bijele boje. Isto tako, zadnjih nekoliko generacija svjedočili smo da je svaka nova vidljivo bolja od one prethodne pa nas je najnoviji, tj. onaj na Galaxyju S6 Edge Plus i Noteu 5 impresionirao do krajnjih granica. Otprilike takav zaslon je ugrađen i u A5 (2016). Nemamo odgovarajuću opremu da bismo sada zadirali u detalje poput kvantnog stanja fotona u diodi, ali ovako, u realnoj i objektivnoj stvarnosti možemo posvjedočiti da se radi o otprilike istoj kvaliteti kontrasta, prikaza boja i kutova vidljivosti.

Rezolucija iznosi 1920 x 1080 točaka, što je manje od QHD zaslona na Noteu 5, ali ipak više od 720p, koliko je imao lanjski A5. Na 5,2” dijagonali ovo rezultira gustoćom od 424 ppi, što će zadovoljiti i najljuće sokolove.

Hardver, performanse i povezivanje

Screenshot_2016-02-14-17-51-01 Screenshot_2016-02-14-11-09-55

Samsung Galaxy A5 (2016), isto kao i prethodnik, uređaj je srednjeg cjenovnog razreda i kao takav ne donosi najjaču hardversku konfiguraciju. Za pogon se brine Exynos 7580 procesor, a postoji i verzija sa Snapdragonom 615. Količina RAM-a je ostala ista kao na prethodniku, dakle 2 GB, a interna memorija sadrži 16 GB, od čega je krajnjem korisniku dostupno oko 10 GB, što i nije baš reprezentativno. Srećom, tu je utor za memorijske kartice s podrškom za one do 128 GB kapaciteta.

Ovakva konfiguracija sama po sebi ne obećava previše. Jasno je da procesor nije namijenjen najzahtjevnijim korisnicima, ali je nesporno da će poslužiti u svakodnevnim radnjama kao što je chatanje, surfanje, korištenje društvenih mreža, mailova i sl.

Iako nisam očekivao da će glatko zavrtjeti Asphalt 8, dogodilo se upravo suprotno. Igranje zahtjevnijih igara je moguće, ali ne treba očekivati iskustvo kao na hardverski jačim modelima. Za to je zaslužan i Adreno 405 grafički koprocesor, koji se ne može mjeriti s jačima. Također, u ovom slučaju do izražaja dolaze poteškoće s multitaskingom, jer bi za žongliranje ovim težim aplikacijama svakako trebalo više. Da ne bi bilo zabune, 2 GB je sasvim dovoljno za «civilne» potrebe, dok bi mobilni gejmeri svakako trebali potražiti hardverski jači uređaj.

Samsung Galaxy A5 (2016) podržava sve uobičajene načine povezivanja, uključujući DLNA, NFC i novi MST, koji se koristi za Samsung Pay uslugu. Kao što je već rečeno, USB-C je izostao, pa je uređaj opremljen starim micro USB utorom, koji podržava i USB OTG. Zanimljivo je da imamo i FM radio, koji na mobitelima polako izumire, i dobro će doći onima koji ne žele trošiti podatkovni promet na internet radio.

Prijem signala je izvrstan, a zvuk u telefonskoj slušalici iznadprosječan, što smo od Samsunga realno i očekivali.

Softver i sučelje

Screenshot_2016-02-14-11-09-09 Screenshot_2016-02-14-11-10-28

Vjerovali ili ne, Android 6.0 Marshmallow je dostupan više od četiri mjeseca, a mnogi smartfoni dan danas dolaze s Lollipopom. Jedan od njih je i Samsung Galaxy S5 (2016). Naravno, uređaj je službeno predstavljen nešto ranije, ali je odmak u ažurnosti ipak vidljiv i u neku ruku neshvatljiv. Kada će stići nadogradnja na Marshmallow, za sada nemamo informacija.

Sučelje je poznato iz ostalih Samsungovih modela. Klasični TouchWiz u zadnje je dvije godine prilično ispeglan i operiran od starih boljki. Na novoj A-petici nema problema s fluidnošću, niti otvaranjem aplikacija. Povremeno se može dogoditi da sustav malčice zašteka, ali samo u slučajevima kad istovremeno koristite više zahtjevnijih aplikacija, što je navedeno u dijelu
koji opisuje hardver. Dakle, prosječno zahtjevan korisnik ovo ne bi trebao osjetiti.

Što se tiče samog izgleda sučelja, ono je zapravo identično ostalim novijim Samsungovim modelima. Kranje lijevi početni zaslon donosi Briefing (čitač vijesti i feedova), koji će većini kupaca kod nas i dalje služiti za ukras, jer još nije lokaliziran. Servisiran je od strane popularnog Flipboarda, ali mu je ukupna funkcionalnost na prilično niskoj razini, s obzirom da ne možete dodavati izvore po vlastitoj želji.

A5 je od Notea 5 pokupio mogućnost određivanja mreže ikonica na početnim zaslonima, tako umjesto standardna četiri stupca, možete imati pet. Podržane su 4×4, 4×5 i 5×5 kombinacije.

Kao i na većim uređajima, podržan je tzv. split-screen, koji omogućuje korištenje dviju aplikacija odjednom. Iako je ovaj način rada primjereniji većim zaslonima, i na ovom će u mnogim slučajevima dobro doći. Zgodna stvar, ali i dalje ograničene upotrebljivosti, s obzirom da ju ne podržavaju sve aplikacije. Ovaj problem bi navodno trebao biti riješen u sljedećoj verziji Androida, kad split-screen bude podržan na razini operativnog sustava.

Od ostalih aplikacija spomenimo standardnu galeriju koja omogućuje prikazivanje sadržaja na većim zaslonima putem WiFi direct ili DLNA veze, a nudi uobičajen način prikaza i brzog uređivanja. Tu je još i glazbeni svirač sa širokim spektrom mogućnosti što uključuje Equalizer, te video player koji ponovo ima mogućnost prikazivanja u plutajućem prozorčiću iznad drugog sadržaja.

Naravno, tu su i obavezne Samsungove Galaxy aplikacije i njihova trgovina, pored uobičajene Google Play trgovine. Samsung na svoje uređaje već neko vrijeme ugrađuje aplikaciju pametni upravitelj, koja nudi optimizaciju sustava u vidu zatvaranja nepotrebnih aplikacija, oslobađanja memorije i zaštitu od zloćudnog softvera.

Zahvaljujući sporazumu s Microsoftom, Samsung Galaxy smartfoni dolaze i s mogućnošću instalacije Office aplikacija (Word, Excel, PowerPoint). Naime, iako se u izborniku sa aplikacijama već nalaze njihove ikonice, svaku od njih je potrebno dodatno preuzeti na uređaj. Ovakav pristup je zapravo dobar, jer oslobađa prostor ukoliko vam neka od njih ne treba.

Kamera

Samsung Galaxy A5 (2016) dolazi s 13 MP kamerom, jednostrukom LED bljeskalicom i 5 MP prednjom kamerom. Obje imaju f/1.9 otvor blende, što znači da u startu osiguravaju veću kvalitetu u slabijim uvjetima osvjetljenja.

Sučelje je više-manje poznato iz drugih Samsungovih modela i dosta nalikuje onom na S6 ili Noteu 5, uz nešto manje dostupnih opcija. U početku recimo da softver kamere nudi nekoliko osnovnih načina snimanja: automatski, profesionalni, panoramu, HDR i noćno.

U automatskom načinu možete podesiti samookidač, upravljati bljeskalicom, te određivati veličinu i format slike. Profesionalni način dodaje podešavanje balansa bijele boje, ISO osjetljivosti (do 800) i kompenzaciju ekspozicije.

Okidanje i fokusiranje odvija se relativno brzo, iako smo vidjeli i brže uređaje. Opća kvaliteta fotografija je na vrlo visokoj razini, ali ne možemo pohvaliti dinamički raspon, kojeg čak ni HDR opcija nije uspjela dovoljno popraviti. S druge strane, veći otvor blende osigurao je jasnije i općenito kvalitetnije noćne fotografije, kao i one u zatvorenom prostoru, tako da je ukupna kvaliteta na vrlo visokoj razini. Bljeskalica je dovoljno jaka za osvjetljenje motiva u mraku i ako ih snimate s razumne udaljenosti, dobit ćete solidne rezultate.

Kamera snima najviše 1080p video, koji će biti dovoljan većini kupaca. Iako je danas dostupno sve više 4K monitora i TV uređaja, ne možemo mu zamjeriti nedostatak snimanja 4K videa. Full HD video je prilično kvalitetan, optički stabiliziran, s vidljivom velikom količinom detalja, ali ukupnu kvalitetu ipak ne možemo usporediti s onom koju pruža npr. Galaxy S6.

Primjeri fotografija i videa

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija i autonomija

I evo nas sada na jednom od najvećih aduta ovog uređaja. Opremljen je baterijom kapaciteta 2900 mAh, što u kombinaciji sa zaslonom i prilično štedljivim procesorom, osigurava dva do tri dana autonomije.

Ovoga puta neću navoditi besmislene podatke o tome koliko sam razgovarao, surfao, igrao igre i chatao, već ću vrijednosti pokušati dočarati na drugi način.

Ako ste prosječan potrošač i baterija na vašem iPhoneu 6 vam traje od ujutro do navečer, dakle jedan dan, u istom režimu korištenja A5 (2016) će vas poslužiti puna dva dana, dakle dvostruko. U danima kad manje trošite ili više pazite, baterija bi mogla izdržati i do tri dana, što je zaista impresivan rezultat. Umjesto iPhonea 6, u ovu jednadžbu možete ubaciti 80% današnjih smartfona. U usporedbi s drugim uređajima, recimo da ovaj uređaj pruža otprilike 50% bolju autonomiju od npr. Notea 4. Jasno, potrošnja je individualna stvar i ovisno o načinu korištenja, može varirati.

Softver sadrži dva načina uštede baterije, koji rade na uobičajen način isključivanja podatkovne veze, dodatnog smanjivanja osvjetljenja, isključivanja pozadinskih procesa i sl. Ništa što inače ne možete i sami napraviti kako bi u kritičnim trenucima dobili koji sat viška. Treba reći da uređaj podržava i Quick Charge 2.0 brzo punjenje, što znači da ćete za pola sata na brzom punjaču postići 50% kapaciteta.

Zaključak

Samsung Galaxy A5 (2016) kod mene je izazvao podijeljene osjećaje. Ostao sam ugodno iznenađen dizajnom, kvalitetom izrade i zaslonom. Uređaj ostavlja izvrstan dojam, ugodno leži u ruci, a njegov zaslon izgleda kao da je preseljen s mog Notea 5, koji uz S6 Edge Plus, trenutno nema pravu konkurenciju. Ono što će mi najviše nedostajati nakon što se pozdravim s njim je njegova baterija, odnosno autonomija.

S druge strane, kao zahtijevan korisnik nisam naročito zadovoljan performansama uređaja. Procesor i 2 GB RAM-a u pravilu izvrsno obavljaju zadaće, ali kad dođemo do malo težih, kao što je kompleksniji multitasking, uređaj pokazuje određenu dozu umora. Ništa kritično ni presudno, ali vidljivo lošije od top modela kao što su S6 ili Note 5.

Činjenica da je u ponudi samo 16 GB model, nekima bi mogla predstavljati problem, ali je taj dio donekle kompenziran utorom za memorijske kartice.

Kamera nije razočarala, ali ni posebno iznenadila. To što ne snima 4K video vjerojatno neće nikome nedostajati, jer će oni kojima je baš potreban, vjerojatno posegnuti dublje u džep i kupiti hardverski jači model.

Sve u svemu, Samsung Galaxy A5 (2016) je uređaj prvenstveno namijenjen onima kojima je od presudne važnosti dizajn, kvaliteta izrade i izvrstan veliki zaslon, dok bi oni koji su očekivali izravnog nasljednika lanjskog A5 mogli ostati razočarani njegovim većim gabaritima i masom, bez obzira što je zaslon narastao na 5,2 inča. Ipak, vjerujem da će se zbog općeg dojma, na ovo brzo zaboraviti.

Na kraju se samo po sebi nameće pitanje koliko ovaj uređaj opravdava cijenu. Treba reći da je A5 (2016) sa svojih 3300 kuna prilično skup za hardverske performanse koje nudi, no s druge strane natprosječna autonomija, odabir materijala, kvaliteta izrade i izvrstan zaslon ju, ne samo opravdavaju, već i nadmašuju.

Zbog svega navedenog možemo zaključiti da je uređaj kao takav namijenjen prosječno zahtjevnim korisnicima koji uređaju neće vaditi dušu, a prednost daju njegovom izgledu, zaslonu i autonomiji.

Video recenzija

 
      
  • Matan

    Jel mogu negdje recezentu poslati PP da ne komentiram,ne vidim nigdje tu opciju,glupo je ovdje pošto pitanje nema veze sa Samsungom?

  • Posalji na mail kresimir@mob.hr

  • Andrija

    Nema led za obavijesti, koji specijalci. Jel stari model ima?

  • Adi

    Svaki prosjecan kinez bolji od ovog smeca koje uzima pare samo na ime.

  • Matan

    Poslano 🙂

  • Dino

    Sta je bolje kupiti A5 (2016) ili LG G3 32gb? više me vuče da uzmem lg, ali me muči to što je gotovo već dvije godine star…pa ako mi možete pomoći riješiti dilemu bio bi zahvalan

  • Lg ima jaci hardver. Ako ti je to prioritet, onda njega. Samsung bolju kvalitetu izrade, ekran i autonomiju. Ovisi sto to vise treba.

  • Dino

    Hvala na pomoci , mislim da cu ipak uzet Lg

  • Hari

    Hajde ti na Chinamobile.com, nadji tamo nekog Kineza, onda pravi Pay Pal racun,naruci ga i cekaj mjesec dana da dodje. Kad dodje moli Boga da se ne pokvari jer ces morat da ga saljes na put oko svijeta na popravak a po forumima trazis iskustva istih filozofa kao sto si ti.Hari

  • marko

    ne mogu vjerovati da mu je toliko slabi antutu
    jel se može to ponoviti Krešo
    mislim , znam da ste PRO , i da ste sigurno išli na hladan i čisti mob to testirat …
    ali opet sam nekako u šoku da je samo koliko nakupio … i to još na 6 -ici …

  • Nekoliko puta isprobao, ali uvijek daje otprilike isti rezultat. Snapdragon verzija ide malo preko 30k. S druge strane, u video recenziji možeš vidjeti da pristojno vrti Asphalt 8, tako da je jedini logički zaključak – nepouzdanost benchmark alata. Ali to smo ionako već prije znali, zar ne?

  • Lady

    Lg g4 kosta 3200 kn. Mozda je on bolji izbor od g3 i a5

  • Adi

    Ja koristim kineza (xiaomi) kao drugi mobitel vise od godine dana, i nikad, ali bas nikad nijedan problem sa njim, dok za ovaj s5 nebih bas rekao vise je bio u servisu nego kod mene, osim toga ovo je smece naplacivati ime, prodavati trecu klasu je cist bezobrazluk.

  • marko

    A geekbench ?

  • Evo ga

  • Golden-boy

    Mobitel koji ima 26 k na antutu a kosta 330 kuna, mislim smijesno.
    Pa jedan Doogee X5 Pro koji se moze na giztop nabaviti za 70 dolara ima skoro 28 k na antutu.
    Meizu M2 Note dere preko 30 k a kosta 3x manje skoro.
    Meizu M2 Mini ima oko 29 k antutu a kosta 120 dolara.

    I tko je sad ovdje lud, inace i Xiaomi i Meizu i Doogee imaju kupiti ovdje u Hrvatskoj i imaju ovdje u Hrvatskoj garanciju,
    Mobis je cak i zastupnik za Meizu,
    Tko kupi ovaj krs od moba za 3300 kuna taj stvarno nezna sta je dobar mobitel i ima viska para.
    Ovaj mobitel ne vrijedi ni pola koliko traze za njega, jer skoro svaki iole bolji mobitel bio kinez ili ne je bolji od ovog metalnog krsa.

  • Dino

    Uzimam preko oglasnika…

  • Matt

    Ja bi prije uzeo ovog nego nekog flagship kineza.

  • Vare123

    Jeste se zakačili za Antunu …kinez je bolji mos mislit…nije sve u benchmarcima to je ko da kažeš da je focus Rus bolji auto od nove c klase 200 jer je brži, a oba 2 ti trebaju za vožnju 150 po autoputu…Samsung ima amoled i dizajn..nekom je to dosta kome nije…ima ip6s+ ili note 5 i uživaj !

  • Vare123

    *focus rs

  • Golden-boy

    Matt ako bi ti radije uzeo ovo i dao 3300 kuna nego primjerice Meizu MX5 koji i ovog i A5 i A7 i S6 edge plus pojede za dorucak onda si ti puko ko kokica.
    Odi doktoru da provjeri da nemas potres mozda pa si poceo nebuloze govorit.

    Meni je AMOLED ekran i metalno kuciste i dizajn zadnja rupa na svirali kod stvarih koje mene zanimaju kod odabira mobitela.

    Ono sto je bitno kod mobitela je ram i rom
    procesor i fluidnost i brzina, a toga svega fali Samsungu i svi to znaju.
    Sta vrijedi samsungu kad ima odlican ekran najbolji od svih i lijep izgled kad mu je ostalo sve banana.

    Touchwiz mu je lagav i steka, baterija mu se isprazni do rucka haha, nabaci metal i misle sad ce svi letit.
    Sreca pa ne ovise samo o prodaji mobitela, jer prodaju i svoje dijelove Meizu i Xiaomi-u koji ih ugradjuju u svoje telefone.
    Sony prodaje svoje kamere njima, Snapdragon prodaje svoje chipove njima.
    Tako da to nisu vise isti kinezi kao ima par godina.

    Ako je vama drago dati 3300 kuna za nesto da se mozete furati imenom Samsung a to isto cak i bolje mozete dobiti za pola ovog iznosa ali nije brand name, pa samo izvolite.

    Vasa vuna je u pitanju

  • Golden-boy

    Ups izvinite mislio sam reci novci, hehehehe.

  • Golden-boy

    Haters gonna hate

  • Golden-boy

    Ima i Xiaomi Redmi 3 izasao prosli mjesec, kosta 1400 kuna a 3 puta bolji telefon nego ovaj metalni krs

  • Mile2011

    Predomišljao sam se dali čekati novi a5 ili oneplus x, ali mi je sad drago kaj sam uzel Oneplus X prije 2tjedana. Osim po performansama šiša ga i po dizajnu.

  • Marco

    pozdrav, zanima me vas misljenje, koji je mobitel po vama bolji S5 NEO ili A5 2016.???

  • Tony

    A ti daj te novce ja mogu za ove pare 2 meizua uzet koji su indeticni ovome..

  • Tony

    Samo jedna stvar xiaomi redmi note 3 pro 😉 a kreso pouzdani samsung hmm obzirom da sam radio u samijevom servisu recu ti jednu tajnu sami bas i nije nesto u vrhu po kvaliteti a a3 i a5 stara serija prilicno kvarljivi isto kao s6 i s6 edge jbg. ne rade se vise u kini proizvodnja im je u vijetnamu👌

  • Golden-boy

    Preselili proizvodnju u drugu drzavu jer i Kina je sad podigla razinu kvalitete i sigurnosti koju proizvodnja mora imati tamo a to odmah povlaci za sobom i vecu cijenu proizvodnje
    a to Samsungu ne odgovara.
    U Vjetnamu toga nema pa mogu derat koliko hoce.

    Samsun u moju kucu nikad vise, bar ne dok sam ja ziv hehe

  • aham

    golden boy neki opaki fanboy androida na svakoj je temi

  • GogoBase

    Pa ti nemaš za kiflu, a tu si neki expert za Samsung modele

  • GogoBase

    Hocu reci pljujes po svima, a nemaš za gace, ha ha ha

  • a5

  • Golden-boy

    Gledam iskljucivo ulozeno-dobiveno kao i svi.
    A to ocito i pokazuju prodajni rezultati u svijetu.
    Cinjenice govore same za sebe, mogu ja sebi i uzeti Samsung S6 edge plus.
    Samo provucem karticu i uzmem ga na rate, ali cemu to.
    Koja je logika toga.

    Meni treba dobar mobitel da mozes obavit dnevne stvari s njim i to je to.
    Ovo sto se sad desava u mobilnoj industriji je cisto preseravanje i bespotrebno

  • Golden-boy

    A ti si ocito neki Samsung fanboy koji bi rodjenu mater prodao za Samsung telefon da se mozes s njim hvaliti po gradu, kao ti si sad glavni baja i tko ti je ko ti.

    Mislim grow up, ali ocito neke stvari su izvan tvog intelektualnog fokusa pa ih nemozes shvatiti ni implementirati.
    Kad odrastes i shvatis neke stvari vrati se

  • zloco

    To je tvoje misljenje,ali nemoj ga dijelit sa svima jer ce misliti da si troll ili apple sheep itd..

  • alcatak

    Odlična recenzija. Trenutno sam vlasnik Samsung A5 (2015) i mogu reći da sam ga isprva uzeo zbog bolje autonomije i egronomije naspram mog bivšeg mobitela Lg G3 koji je imao svojih aduta i bio je odličan mobitel ali sam izgledao ulovio lošu seriju i imao kvarove na njemu. Pa sam tako sa flagshipa prešao na srednji razred. I nisam požalio, nisam pretjerano zahtjevan korisnik, ali i koristim svakodnevno chat servise, autocad na mobitelu, slikam, pišem bilješkei bar jedanputa tjedno gps. mobitel me odlično drži i služi za sve to bez štekanja i rušenja i nijednom mi se nije desilo da baterija nije izdržala cijeli dan i moj ritam (čak nekad i dva dana). Dakle kome treba pouzdan mobitel preporučam A5 (2015) a samim time mislim da će ovaj mobitel A5 (2016) biti bestbuy prema mojim kriterijima (odlična autonomija, stabilan sustav, servisna mreža, ne prevelik mobitel). Osvrnuo bi se i na komentare o kinezima. Za prijatelje i rodbinu koji imaju kineze, svaki, ali baš svaki je imao neki nedostatak koji bi mene osobno jako smetao, premala interna memorija, nešto počinje štekat, ekran se odljepio, slabi gps, nedolaze poruke itd itd itd, znači neki sitni nedostaci koji bi me smetali. Smatram da ipak renomirani proizvođači mobitela (samsung, sony, lg, htc, iphone,…) ipak još uvijek kvalitetnije proizvode mobitele i ta kvaliteta ima svoju cijenu. Imao sam jedanputa kineza i više nikad. Možda promjenim mišljenje, ali mislim da bude trebalo još jedno duže vrijeme da jedan dodge i neka drugaj imena dostignu kvalitetu izrade htc i samsung mobitela te samim time mi neki kinez i samsung ne predstavlja realnu usporedbu.

  • zloco

    Ne mora znacit da je fanboy.ja volim i samsung,iphone,lumije,meizu i svako mob opcenito koji dobijem koristit cu ga.imam trenutno s6 i obozavam taj mob ali postujem tude odabire a misljenja drzim za sebe pogotovo ako su ovako na veliko jadni

  • Grga

    Evo, odgovoriti ću ti na komentar pošto sam sličnog razmišljanja… Bar do nedavno! Dakle godinama sam koristio Htc, da bi prešao na kineza… Međutim, ne jednog Dodge, već Xiaomi za koje smatram da su kudikamo kvalitetniji, te iz prve ruke mogu ti reći da su ti prilično kvalitetni! Tako da iz mog osobnog iskustva, nije baš tolika velika razlika između Htc-a i Xiaomi-a (modeli One i Mi4 u pitanju)! Za nižerazredne kineze tu ipak nema mjesta… 😉 Lp

  • mustrashh

    I osim sto je brzi u svakodnevnom radu, ni ekran nije za bacit 😉

  • mustrashh

    Sammy je poprilicno pouzdan, sto se vidi po njihovim ekranima. Isti se unistavaju sami od sebe, o toj ‘pouzdanosti’ je bio cak i clanak ovdje na mob.hr-u 🙂

  • Golden-boy

    A vidis u mene suprotno, bar sto se moje obitelji tice.
    Koristio Nokia N9 mobitel preko 2 godine, za to vrijeme moj brat promjenio Samsunga par i svakom je nesto bilo. Svako malo mu mobitel isao na servis.

    Nakon Nokie N9 presao na LG koji sam koristio jedno vrijeme dok je mog brata Samsung svako malo bio na servisu.

    Zamjenio LG sa Doogee kojeg su svi pljuvali a moj brat zamjenio svoj S5 za S6 koji je uzeo tako sto je potpisao dvogodisnji ugovor.
    Ja koristio svoj Doogee sasvim normalno dok on je uvjek na svom Samsungu stalno nalazio neke mane, dok mu se jedno jutro nije samo ugasio i eno ga sad na servisu.
    I onda mu ja dao svoj Doogee dok njegov mob dodje sa servisa a Bog zna kad ce to biti.

    I nakon tog mobitela uzmem od prijatelja njegov Xiaomi Redmi 1s na posudbu i mogu reci mobitel je zakon.
    Brzi i nema stekanja i radi sve sto meni treba i ja zadovoljan.

    Next
    Moja stara koristila S3 mini koji je zavrsio na prvom servisu nakon 3 mjeseca, izdrzao joj jedno godinu dana.
    Nakon toga uzeo joj Galaxy Core koji je nakon pola godine zavrsio isto na servisu, taj joj je trajao oko godinu dana jer je se zalila na bateriju pa ga ja prodao.
    Nakon toga koristila Samsung S4 mini dok se i on nije sasadio,

    Tako da ja definitivno mogu reci da nisam bas zadovoljan Samsungom.
    Mozda sam ja bas pokupio taj peh da su mi svi Samsunzi u kuci bili losi,
    Ali ono sto je zanimljivo da sa kinezima koje svi pljuju nikad nisam imao problema.

  • Lumia 830

    @krešo
    Hmm.. Zapravo, mislim da bi pitanje mi najbolje odgovorio Mislav – stari Nokia as, jel 🙂
    Neznam samo koliko je on (i dali je?) imao priliku koristiti ovaj uredaj, tocnije okinuti koju fotku!
    Imam Lumia 830 uredaj, i posto svi znamo kakvo je stanje u WP svijetu.. razmisljam da ga zamjenim za android. Meni je kamera bitna stavka na uredaju, al opet nemislim davat vise od 2k kn za uredaj. Uvijek ih kupujem na njuskalu s garancijom, pa tako sam i ovu lumiu. Uglavnom, usporedujuci njezine fotke s Z2 i Z3 od frendova, cak i iphone 6.. Lumia ima bolje fotke. Mozda je rjec negdje o nijansama, al u ukupnom dojmu i posebice u low lightu, fotke na L830 su puno cisce, manje suma i vise detalja!
    Sto stvarno ne govori da su kamere na ovim uredajima lose, vec da je Nokia bila tih godina daleko ispred konkurencije, bar sto se tice kamere…
    Odlutah previse..
    Pitanje jest: kakva je kamera A5 u usporedbi s L830? U uvjetima dobrog i uvjetim slabog osvjetljenja? Ne bih htio s konja na magarca.. hvala unaprijed na odgovoru 🙂

  • Mile2011

    Ekran je i najskuplja komponenta na njemu, haha. Ako se dobro sjecam rastavljanja mislim da je bas Samsungov panel.
    Dizajn puno bolji po meni, nema stršećeg brijega od kamere ko na šrotsungu.

  • Toni

    Moze podatak o SOT-u tijekom dva dana?

  • GogoBase

    Ne mora znacit ali na svakoj temi on kokosari. 😁

  • GogoBase

    Mozes mozes, neki dan na temi si rekao da nisi pri parama pa se dvoumis izmedju neka dva kineza za 100e, a sad bi uzeo s6 edge plus. Pa koga ti lazes majstore

  • Golden-boy

    Ja kad uzimam mobitel uzimam ga gotovinom i odmah,
    a na rate se moze uzet koji god hoces mobitel.
    Samo preko visa kreditne uzmem ga na 36 mjeseci i mogu uzet koji hocu ali nisam lud toliko para bacat.

  • Golden-boy

    I to sto ja nemam para da ih trosim na ovakve stvari ne znaci da ja nemam para uopce,
    da je neki hitan slucaj, da je zdravlje u pitanju ili tako nesto za to uvjek ima
    ali za ovakve stvari ja ne zelim davati vise od minimuma jer smatram da nije potrebno

    zasto je meni potre ba dati 5-6 k kuna, kome se ja imam sta dokazivati i radi cega

  • Risba

    Uvjek ima onih koji voze golfa 2 i onih koji voze bmw 7 tako i u mobilnom svijetu. Pa tko voli nek izvoli

  • marijan

    Haha na što smo došli da se na anonimnom forumu moraš opravdavati imaš li ili nemaš novaca za kupnju ovog ili onog mobitela. Nevjerojatno.

    Da skratimo priču oko ovog mobitela – za 3300 kn vjerojatno neće biti puno kupaca u Hrvatskoj, može se reći opravdano.

    Ipak, za tri mjeseca cijena na oglasniku ovom će modelu biti oko 1500 kn (sad je 2000 kn) i to će biti dobar mobitel za tu cijenu, vjerojatno blizu best buy modela za prosječnog korisnika.

    Oni koji koriste kineske mobitele morali su se u startu odreći dosta novaca u slučaju da se nešto mobitelu dogodi, a to si ne mogu svi priuštiti. Isto tako, sam antutu rezultat ne znači sam po sebi ništa jer prosječan korisnik će na listu prioriteta uvrstiti dizajn i kvalitetu izrade pa tek onda konfiguraciju. Isto tako, prosječni korisnik voli nove modele pa preporuke da se umjesto ovakvog novog modela kupi tri godine stari flagship uglavnom ispadaju besmislene. Sve u svemu, neloš posao odrađen od Samsunga

  • Golden-boy

    I to su te predrasude u vezi kineza, da su kvarljivi ili sta ja znam.
    Pa meni su se do sad pokazali bolji nego Samsung ili bilo koji brand name uredjaj.
    I ovi Xiaomi Redmi 1s sto ja koristim kupljen kad je tek izasao i jos radi.
    Bez greske, bez packe na njemu i dalje brz i fluidan i jos nijednom nije bio na servisu.
    Sto nemogu reci za plejadu samsunga sto je moj brat promjenio u zadnjih par godina.

    Pa i kinezi imaju garanciju kao i svaki drugi mobitel.
    I sada kineza ima kupit u shopovima diljem cijele bivse jugoslavije vise ih ni nemoras narucivat online ako neces.
    Garancija ti je odmah u shopu di si kupio
    zato prestanite srati vise o kinezima da nevaljaju jer
    i bolji su i kvalitetniji od 90 % mobitela nize i srednje klase svih brand name proizvodjaca

  • Đonđo Šelvi

    Ja BiH prodao tvoju mater za Samsung 😉

  • Đonđo Šelvi

    To ti ovisi čini mi se samo o sreći, osim ako problem cijele serije. Meni su se zadnja 2 mobitela pokvarila sama od sebe, evo drugi je još na servisu. Kako te pogodi valjda..

  • Nisam uopće gledao jer to potpuno irelevantan podatak. O tom sam pisao nebrojeno puta. Potrošnja ovisi o onome što uređaj radi, a dok je zaslon uključen, može miroavti, a može i streamati video, prikazivati web stranice, vuće podatke, može raditi na 2G, 3G, 4G mreži, WiFi-u, itd, a sve to u kombinaciji sa zaslonom daje drukčije rezultate. Zbog toga nije mjerodavan.

  • Marshallaw

    Cijena je sprd… Nemozes vjerovat koja cijena… Nemojmo se zavaravatb ovo je rang m4 aque oko 1700 kn huawei p8 lite 1800 meizu m2 note1600 kn… Za 3300 uzmete huawei g8 ilo g3 32 gb koji su za ovaj mobitel avion….ali neka samsung tone ionako su šrot prosle godine ih edge ih je spasio ali ove godine ocekujem pad prodaje…

  • tomo100brt

    Mislim da je Sony XPERIA M5 u ovom trenu bolji izbor za srednju klasu ove cijene ili čak nešto manje cijene od Samsung Galaxy A5 (2016). Ma sve mu je jače od ovog Samsunga, a i kvalitetno je napravljen. Da sad ne spominjem LG G4, uređaj visoke klase po sličnoj cijeni ili mrvicu većoj cijeni. Zaključak? Preskupo za ono što nudi. Slične specifikacije se kupe za 2500 kn, čak negdje i za manje novca (Sony XPERIA C4). Da je cijena oko 2500 kn ili malo viša preporučio bi ovaj Samsung, ali ovako ga ubuduće neću nikome preporučiti.

  • Adi

    Ja to pricam svo vrijeme, imam s5, koji je vise proveo vremena u servisu nego u koristeenju, sada je garancija istekla, i ako stane moze u kantu, radi toga sam kupio xiaomi readme 4g da se imam posluziti dok je ovo brendirano smece po servisima 15 i vise dana, uglavnom ovaj xiaomi za 13 mjeseci nije nijednom zstopao, stucnuo, ili sl. batreuja traje 2-3 dana glatko, samsung od prvog dana u servisu bio 3-4 puto sve neke gluposti, zamrzavnja, fleke po ekranu, nemogucnost paljenje, punjenja, i sl. nebuloze, a baterija do rucka izgura, ako imam srece, tako d aje sada dok jos sve radi otisao u oglase pa neka se neko drugi pegla sa njim.

  • lumia 830

    @krešo
    Hmm.. Zapravo, mislim da bi pitanje mi najbolje odgovorio Mislav – stari Nokia as, jel 🙂
    Neznam samo koliko je on (i dali je?) imao priliku koristiti ovaj uredaj, tocnije okinuti koju fotku!
    Imam Lumia 830 uredaj, i posto svi znamo kakvo je stanje u WP svijetu.. razmisljam da ga zamjenim za android. Meni je kamera bitna stavka na uredaju, al opet nemislim davat vise od 2k kn za uredaj. Uvijek ih kupujem na njuskalu s garancijom, pa tako sam i ovu lumiu. Uglavnom, usporedujuci njezine fotke s Z2 i Z3 od frendova, cak i iphone 6.. Lumia ima bolje fotke. Mozda je rjec negdje o nijansama, al u ukupnom dojmu i posebice u low lightu, fotke na L830 su puno cisce, manje suma i vise detalja!
    Sto stvarno ne govori da su kamere na ovim uredajima lose, vec da je Nokia bila tih godina daleko ispred konkurencije, bar sto se tice kamere…
    Odlutah previse..
    Pitanje jest: kakva je kamera A5 u usporedbi s L830? U uvjetima dobrog i uvjetim slabog osvjetljenja? Ne bih htio s konja na magarca.. hvala unaprijed na odgovoru 🙂

  • Goran

    Krešimire, radio si recenziju ZUK-a i A5, možeš li napisati kratko mišljenje koji je ostavio bolji dojam? Brzina rada i stabilnost sustava me zanima, izgledom i kvalitetom izrade vjerujem da je samsung ispred.

    Hvala

  • Marko

    Vidim da se pojavila sila “eksperata” za benchmarke a nitko nije ni pogledao jednu “sitnu stavku” … Taj telefon daje kudikamo više na antutu benchmarku ( ne kažem da je relevantan, ali eto – svi ste se zakačili za to ) a razlog zašto ovdje ne pokazuje više je što je PRESKOČEN 3D test – dakle je li, piše UNSUPPORTED – vjerojatno cjenjeni kolega Krešimir nije skinuo onaj dodatak aplikaciji … Dakle, normalan rezultat koji ovaj telefon postiže je oko 40 000

    Čisto eto da znate

  • Teško je reći napamet, jer je dosat vremena prošlo odtkasd smo imali Lumiju 830 na testu. Pokušaj usporeidti s njenim slikama http://mob.hr/nokia-lumia-830-recenzija/

  • Da, Samsung je izradom i kvalitetom bolji, ali je Zuk zbog jačeg procesora brži.

  • Pisistrat Nelson

    Ja bi predložio vendorima da u prodajni paket počnu pakirati Tshirt-e sa otisnutim scorom Antutua.

  • Golden-boy

    Kao sto su vec ljudi naveli, ovo je realno ne isplativa kupovina cak i ako neces uzimati kineza.
    Ima toliko boljih i kvalitetnijih mobitela od Samsunga da uopce i ne moras gledati na ovaj model kao nesto kvalitetno.

    Ono sto je na njemu dobro je samo taj ekran jer je najbolji u klasi, i taj metalni dizajn koji je recimo isto vrlo kvalitetan.
    Sto se bilo cega drugog tice
    RAM, ROM, procesor pa mobiteli koji kostaJu i duplo manje su bolji.

    Ali svaka roba ima svog kupca tako da sretno svakom tko se odluci na ovo.

  • Ana b

    Golden-boy….Shvatili smo namaš para za vrhunske modele poput samsunga s6 ili apple iphone 6,pa zato govoriš da su kinezi bolji itd…bla bla bla

  • Đonđo šelvi

    Držim u T- centru A3 2016, Xperiu M4 aqua, huaweia P8 Lite. Kvaliteta izrade je dublo bolja kod A3 nego kod drugih, a premium osjećaj je nešto što kod M4 i huaweia ovog ne postoji. Cijena je jedini problem. Kada A3 pojeftini kupujem ga.

  • Ana b

    Tako sam i ja čekala na svoju šesticu…galaxy s6

  • Golden-boy

    Nije da nemam para, jer pare nisu problem kad iznos za telefon podjelis na 36 rata mozes uzet telefon sve i da kosta 10 000 kuna.

    Ali dobro takvo racunanje je ocito za vas visa matematika, pa da ne zamaram tvoju malu glavicu s tim da te ne zaboli glavica.

    Nego radi se o tome da ja NECU da dajem tolike iznose za mobitel jer nisam toliko opsjednut njima.
    A i prodajni rezultati govore sami za sebe tako da malo se informiraj prije nego krenes pricati nebuloze.

    Prodajni rezultati govore sami za sebe.
    Samsung sa svojim mobitelima udio ima 18 %, dok prodaja raznih kineza samo raste.
    Trenutno od svih prodanih mobitela na Zemlji njih skoro 30 % su kinezi.
    Tako da cinjenice govore same za sebe i nemoze protiv cinjenica koliko god ti htjela to.

    Ako ces govorit o brojevima od 100 ljudi 18 njih odabere Samsung.
    Dok govoreci o kinezima od 100 ljudi 30 ljudi odabere kineza.

    I to su cinjenice.
    Da si osim pricanja gluposti malo i citala vidila bi da prodaja svih poznatih proizvodjaca samo PADA.
    Dok kad je rijec o kinezima prodaja samo RASTE.

    I skloni se sa sunca da ti ne ispuca ta plava kosa.

  • Golden-boy

    I svi se uhvatili tog ekrana i dizajna kao da je to najbitnija stavka na mobitelu.

    To je kao da kazes da je auto koje je sjajno i ima karbonsu sasiju i karoseriju sa duplim auspuhom i zamracenim staklima a ima dvo-taktni motor.
    I da je takvo auto bolje od nekog auta koje je ono obicno normalno auto sa V12 motorom.

    Mislim to vase rezonovanje je van svake pameti i normalnog razuma.
    Nije bitno ono sto je vani, jer to i sluzi da zavara maloumne.

    Bitno je ono sto je ispod haube i nista vise nego to, jer nece tebi ekran pokrecat procesor.
    Nego ce procesor sve raditi.
    Zato odrastite vise jednom i shvatite kako stvari funkcioniraju u stvarnom zivotu

  • Đonđo šelvi

    Da jer kad kupim neki kocku koju ne mogu držati u rukama, a niti je gledati koliko je gadna, utjeha će mi biti da im 10GB RAM-a (iako mi ne treba niti 2), 128GB memorije (treba mi max 16GB), 16- core procesor (4 je sasvim dosta) i kameru od 4000 piksela (a razliku između toga i 13MP ne vidi niti malteški sokol). Sigurno je lijepo kad u kafiću svi stave ti svoje iPhone, Samsung Lg G4, a ti izvadiš svoj Xiaomi Mi4c i onda im idućih pola sata objašnjavaš koliko on ima jezgri i da radi bolje od njihovih i markiranih brandova. To je ujedno i zadnja kava na kojoj si bio s tim ljudima. Ti se toliko trudiš dokazati da su kinezi bolji od marke, ali vodiš unaprijed izgubljenu bitku. Mogu biti kakvi hoće, ali nisu marka i to je to, nema dalje.

  • Đonđo šelvi

    A ovo govorim kao osoba koja koristi kineza, doduše u servisu je trenutno..

  • Golden-boy

    Ja za svoj mobitel koristim flip cover i uopce ga ne drzim na stolu nego mi je u dzepu.
    Sta ce mi mobitel na stolu, samo mi smeta.
    Jos mi treba da mi padne sa stola pa ga netko zgazi hehe.

    I ako ti imas mobitel samo da bi nekog zadivio, onda ti vodis unaprijed izgubljenu bitku.

    I ako se tvoji prijatelji tebe odreknu jer nemas neki high end super uredjaj onda ti uopce nisu niti bili prijatelji.
    Nego su to jadna isprika za covjeka, ako im je samo stalo do furanja.

    Ja se ne trudim dokazati, oni doista jesu bolji.
    Jer iste djelove koriste i jedni i drugi, znaci skoro pa identicne stvari idu i u jedne i druge.

    Samo jedni su razvikani a drugi nisu, ali kao sto rekoh.
    Nekom je bitno da ima ime s kojim se moze furat a nekom je bitno da ima mobitel koji nije skup a odradi isto ako ne i bolje posao od svih razvikanih telefona

  • Ana b

    Sorry malecki ali ako su kinezi toliko popularni zašto ja po ulici nikog ne vidim s njima…Sve sami Sammy i Iphoni…I ako nisi opsjednut telefonima nebi dao reply za gotovo svaku temu…Pozajmit ću ti ja nešto para pa da se makneš s kineza Xd…

  • Golden-boy

    Svaka roba ima svog kupca, kao sto sam vec rekao.
    Netko zrtvuje specifikacije radi imena, dok drugi idu radije na specifikacije nego ime.

    Nemozes imati oboje ako nisi spreman izdvojiti par tisuca kuna.
    Onaj tko je spreman dati toliko nek mu je sa srecom ako si moze to priustiti.

    Mi ostali cemo uzeti mobitel sa identicnim specifikacijama i platit cemo ga par tisuca kuna manje jer mi neki ne patimo za imenom

  • Golden-boy

    To sto ja radim je moja stvar, ja tebi ne govorim nista o onom sto ti radis.
    I Samsung ni Iphone nebi koristio sve da mi o njima zivot ovisi.

    Sony i LG su mi se pokazali kao najbolji, a tvoje pare mi ne trebaju imam ja i svojih dovoljno.

    A ti idi kod novog tatice nek ti da jos koju tisucu kuna jer si bila poslusna

  • Đonđo Ševlvi

    Krešo,a kada će A3 recenzija, krajem tjedna ili?

  • Ana b

    Hahaha ja mislila da imaš lg g4 kad ono neku peglu hahahhahha…

  • Da, otprilike. U međuvremenu ide još Gear VR.

  • Josip

    Ovaj mobitel ce za par mjeseci biti pun pogodak na njuskalu, sada je ipak preskup, na njuskalu nova Z3 Compact 1900 kn

  • Toni

    Je li bolja od Z1 Compact?

  • troll

    @Golden_boy – prestani trollat i hvaliti te kineze. Svi kinezi su kinezi, i na koji god forum odes, citas o problemima. Najkvalitetniji kinez je xiaomi, a eto na forumima xy nezadovoljnih kupaca… sto zbog toga sto se odmah mora rootat, sto zbog ne mogucnosti istog jer xiaomi nedaje neke kodove za otkljucat botloader… bla bla..
    Uglavnom, sve zivciras s tim kinezima.

    Nadi mi jednog kineza koji ima kameru bolju od trenutno najjacih mobitela: LG G4, V10 ili Lumia 950. Nadi takvog kineza, + da je hw jak kao ti uredaji i s barem identicnim ekranom.
    Mislim da takvog neces nac!
    Dok ga nades, pocni opet hvaliti kineze i dokazivat sam sebi kako si uspjesno kupio kineza i kako je on najbolji…

  • Golden-boy

    Evo da ti odmah odgovorim
    Meizu MX5
    kvalitetan i jeftin

  • Đonđo Ševlvi

    Flyme OS, moguć problem s notifikacijama ako nisi rootao uređaj. Mislim da treba shvatiti da većina ljudi osim za pozive i poruke, mobitel koristi za face, twitter, instagram, komunikacijske servise, fotkanje i pokoju igru. Često samo 1 od toga u isto vrijeme. Za to stvarno neke zvierske hardwarske komponente ne mogu doći do izražaja, već marka, kamera i eventualno ekran zbog ljepšeg prikaza i gaminga. Kinezi su doduše dosta jeftiniji od markinranih uređaja sličih karakteristika pa ih ljudi uzimaju zbog toga, iako ja osobno više ne bih. Ja trebam mobitel koji će mi trajati iduće 2 godine, a ne da ga mjesec dana koristim, pa je mjesec dana u servisu. To mi kinez ne može pružiti (nekome možda, meni s mojom srećom s kvarovima ne). Tako da sigurno će biti Sony, Samsung ili LG (flagship). Kineze nek kupuje netko tko se ima živaca zajebavati s time.

  • Golden-boy

    Sve ti je to relativno, kao sto sam vec naveo meni su se brand name mobiteli vise kvarili nego kinezi.

    Trenutni Xiaomi Redmi 1s koji sad koristim i koji je kupljen odmah nakon sto je izasao jos uvjek radi savrseno.
    Nikad greske na njemu, nikad nije bio na servisu i jos uvjek je brz kao i prvog dana.

    Sve je to relativno i kakva te sreca zadesi.

    I netko je pitao zasto kupujem kineze a ne brand name.

    To ti je nesto kao odnos linuxa i windowsa.
    Svi znaju da je linux kvalitetniji i sigurniji od windowsa,
    koji je baziran na NTFS pa nakon nekog vremena usporava zbog fragmentacije a i podlozniji je virusima
    ali i dalje ga svi koriste jer je realno laksi za koristenje.
    A i nema gameinga za linux.

    Isto tako je i s kinezima, to je vrsta mobitela koje treba znati koristiti i nije on za svakoga.
    E sad ako ste vi spremni platiti cijenu toga da netko odradi sav posao za vas to je vas izbor.

    Privatno moj izbor su kinezi istih specifikacija kao i brand name uredjaji a jeftiniji puno.

    Jer meni niti treba 41 MP kamera, niti mi treba 4K AMOLED zaslon niti mi treba taj metalni dizajn da bi me nagovorio da dam 5-10 k kuna za nesto sto mi je nepotrebno.

    Ali opet to je moje privatno misljenje i vi nemorate dijeliti to misljenje.
    Ja samo govorim iz svog iskustva.

    A i cinjenice i prodajni rezultati govore sami za sebe

  • Sale

    U A seriji ne postoji LED notifikacija, osim kod Alphe, znači A3, A5, A7, A8, A9 i novi A3, A5, A7 nemaju LED notifikaciju, zašto?? Pitajte Samsung

  • Sale

    LG G3 izbjegavaj svi ti imaju grešku na vanjskom kućištu mikro frakture kod punjača i 3.5 đeka za sluške, puno ljudi se žali, ništa ozbiljno, ali estetski ružno

  • NO kinez

    Top mobitel 😀

  • Sale

    Vjerujem da ne možeš uzet 2, pa čak ni jedan i pol, isto su dosta skupi mobiteli!

  • Sale

    Pod 3 puta bolji mob misliš nema niti full hd ekran, lošiji proc i bez fingerprint sensora onda da hahahaha, prijatelju nemoj molim te kruške i jabuke si pomiješao

  • Sale

    Vijetnamci mogu samo bolje raditi od fušera kineza tako da ti to ne drži vodu

  • Sale

    Čak ih ni Edge nije spasio ako si pogledao prodajne brojke, potonuli su skroz jer je Edge i dalje preskup skoro nakon godine dana, ali dobro ovaj model sam vidio po 1900 kn na oglasima, a to mu je i realna cijena

  • Sale

    Već je sad pun pogodak vidio sam po 1900 kn na oglasu

  • Privatno

    A sta ti radis na mobitelu da ti bas treba najjaci hardver?

  • Marina

    Koji je najbolji izbor izmedu samsunga a5 2016, huawei p8 i lenovo vibe shot? Najbitnija je kamera i opcenito kvaliteta. Hvala 🙂

  • Ako ti procesor nije bitan, onda Samsung. Ako je, onda Huawei.

  • marks

    kreso, sta a5 2016 ima bolju kameru od p8?
    i napravio is lapsus, nisi antutu pravilno odradio 🙂 inace uredaj postize preko 40k scpre 🙂

  • Ima. Što se Antutua tiče, već sam odgovorio. Nije to teorisjka fizika. Na ovom primjerku (i na A3) odradio je tako kako je odragio i toliki rezultat je postigao. Može biti da je do preliminarne serije uređaja koju Antutu očito ne prepoznaje kako treba. Znači, po n-ti put, benchmark testovi nisu bezgrešni i zapravo često daju netočne infomacije.

  • marks

    Isprike, nisam vidio odgovor. Meni je jasno da antutu nebi nikakvo mjerodavno mjeirlo trebalo biti i odluka o kupnji uredaja.
    Al ljudi ocito ne razumiju da je sve u fluidonsti softvera… da nije sve hardwere… iPhone korisnici se sigruno ne brinu dali imaju 16 jezgreni CPU i 8 GB rama 🙂

    I hvala za kameru, inace bitna stavka kod uredaja.. A vidim da nije los niti u low lightu.. Tako da mislim da je ovo BB uredaj za 2k kn po koliko ide na njuski nov i zapkiran:)

  • Irfo

    Koji je bolji HTC One A9 ili ovaj Samsung Galaxy A5 (2016)?
    gdje god naletim na clanak, recenziju na yt i slicno o ovom HTC modelu kritikuju ga zato sto je isti Iphone, sto nema zvucnike kao prijasni HTC One modeli. Apsolutno me ne znaima sto izgleda kao Iphone i nema iste zvucnike ka prijasni modeli bitno je da rade 😀 Svidjaju mi se oba telefona, a imam pare samo za jedan. Koji je bolji po vama i zasto?

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]