Samsung Galaxy Fold – Recenzija

Svi proizvođači smartfona trude se maksimalno povećati površinu zaslona u odnosu na kućište. Tako danas, kad imamo smartfone čiji zasloni zauzimaju preko 90% prednje površine uređaja i gdje nam preostaje tek par postotaka do potpune pokrivenosti, dolazi vrijeme revolucije.

Jedno od rješenja kako povećati površinu zaslona nudi Samsung sa svojim rješenjem preklopnog zaslona na novom modelu – Samsung Galaxy Fold, kojeg navodno razvijaju već 7 godina. I kako to obično biva da se prvi mačići bacaju u vodu, povijest ipak uvijek pamti prve.

Prvi iPhone nije bio savršen, štoviše, bio je prepun mana, ali je donio određene promjene koje su zahvatile cijelu mobilnu indrustriju. Možda nije bio prvi uređaj takve vrste, ali je bio prvi koji je to napravio onako kako treba.

Nekoliko godina kasnije, došao je i prvi Note, za kojeg su mnogi smatrali da je prevelik i nazivali ga phabletom, nazivom koji je danas potpuno zaboravljen. Ipak, tržište je pokazalo da mjesta za veće uređaje itekako ima, a ubrzo je pokleknuo i Apple predstavivši svoju Plus liniju iPhponea, koju sada naziva Max.

Danas svjedočimo novoj revoluciji u svijetu smartfona. I bez brige, baš kao nisu svi smartfoni ostali na idealnih 3,5” i iOS-u, ili narasli na dimenzije prvog Notea i vratili olovčicu u upotrebu, tako neće niti svi smartfoni postati preklopni. Ali viđat ćemo ih sve više i više, i s godinama će postajati sve bolji i bolji. Samsung Galaxy Fold nije ni prvi ni posljednji preklopni smartfon, ali je prvi koji nešto znači za cijelu industriju.

Daleko je od savršenog uređaja, i koliko god dobar bio, nije smartfon namijenjen svakome. On sam po sebi ne traži preporuku, već ima svoju ciljanu publiku koja ga je, sudeći po inicijalnim prodajnim rezultatima, objeručke prihvatila. Ne znamo točno o kojem broju primjeraka je riječ, i je li lokalni operater naručio samo 5 komada pa se pohvalio da ga je rasprodao, ali smo se uvjerili u reakcije mnogih koji su ga vidjeli u našim rukama u posljednjih tjedan dana.

Samsung se potrudio ugraditi najbolje komponente kojima je raspolagao početkom ove godine, s tim da je njegov izlazak prolongiran za dobrih 6 mjeseci. No za razliku od nekih drugih kad se susretnu s određenim problemima, čak i ove magnitude, nije odustao od prodaje. Povukao je testne primjerke, ozbiljno pristupio rješavanju problema i izbacio ga na tržište nešto kasnije.

Ruku na srce, fijasko su mogli izbjeći da testiranje nisu strogo čuvali samo za laboratorijske uvjete, već ga dali u ruke ljudima koji su samo još jednom dokazali da ne postoji proizvod koji je 100% robustan. Naš primjerak je tako novi, redizajnirani model, s nekoliko ispravljenih grešaka koje su se na prvim primjercima pokazale fatalnima.

A kako je bilo koristiti Galaxy Fold ovih dana, kao primarni i jedini smartfon, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
Rasklopljen 160.9 x 117.9 x 6.9 mm, sklopljen 160.9 x 62.9 x 15.5 mm

Masa
263 grama

Zasloni
Savitljivi Dynamic AMOLED 7,3″ 1536 x 2152. Vanjski 4.6″ Super AMOLED 720 x 1680

SoC
Qualcomm Snapdragon 855

CPU
1×2.84 GHz Kryo 485, 3×2.42 GHz Kryo 485, 4×1.78 GHz Kryo 485

RAM
12 GB

Interna memorija
512 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, USB-C, NFC, Samsung Dex

Otporan na vodu
Ne

Brzo/bežično/reverzibilno punjenje
Da/Da/Da

OS
Android 9 Pie

Kamere
12 MP f/1.5-2.4 27mm OIS, 12 MP f/2.4 52mm (2X zoom) OIS, 16 MP f/2.2 12mm

Prednje kamere/vanjska
10 MP f/2.2 26mm, 8 MP f/1.9 24mm/10 MP, f/2.2, 26mm

Baterija
4380 mAh

Cijena
15.500 kuna

Ustupio
Samsung Hrvatska

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn budućnosti
Nema 3,5 mm utor

Vrhunski zasloni
Prilično podložan oštećenjima

Odlične kamere
Nije otporan na vodu i prašinu

Fantastični stereo zvučnici
Na unutarnjem zaslonu je primjetno udubljenje

Vrhunski hardver
Iznimno visoka cijena

Ogromna interna memorija

Dizajn, kućište i ergonomija

Već na prvi pogled jasno je da je riječ o nečem totalno drukčijem smartfonu od svih do sada. U kutiji je došao rasklopljen, šepureći se ogromnim 7,3” zaslonom, neobičnog 5:7 omjera stranica. Tako rasklopljen izgleda pomalo “kockasto”, iako ovdje više pričamo o kvadru, a ne o kocki, no to je sada neka sasvim druga priča.

U svakom slučaju, naviknuli smo vidjeti zaslone s jasnom razlikom u dužini stranica. Moderni smartfoni su sve izduženiji, a čak i oni malo stariji su koristili 16:9 omjer. Samim time, do sada neviđeni 5:7 omjer je pomalo čudno gledati. Nije to samo do navike, jer su i svi sadržaji s vremenom postali prilagođeni izduženim zaslonima.

Tako otklopljen, definitivno nije namijenjen za korištenje jednom rukom, osim eventualno pri gledanju nekog sadržaja gdje ga jednom rukom samo pridržavate. Čak je i klasično skrolanje sadržaja palcem jedne ruke pomalo izazovno i riskantno po trošak kojeg ne želimo znati.

Srećom, ukoliko vam obje ruke nisu slobodne, nije ga uopće potrebno rasklapati. S vanjske strane imate mali 4,6” zaslon, sasvim dovoljne veličine da brzinski provjerite propuštene obavijesti, nazovete nekoga, brzinski pogledate vremensku prognozu i sl.. Teoretski ga možete koristiti bez da ga ikad otklopite, kao da je riječ o bilo kojem drugom smartfonu. Ali ćete se bome i napatiti ukoliko samo poželite napisati dulji tekst. Štos je u tome što zaslon, unatoč dijagonali od 4,6”, nema dovoljnu širinu.

Ostavljena je ogromna količina mesa oko zaslona, vjerojatno jer u ovoj fazi razvoja Samsung u ovo kućište nije uspio smjestiti veći vanjski zaslon. Tako je 4,6” razvučeno na 21:9 omjer stranica, a usporedbe radi, kad bi zaslon bio 16:9 omjera, odnosno kad bi odozgo odrezali taj “višak”, skratili bi ga na svega 3,7”. Kad se samo sjetim da smo ne tako davno koristili i tako male smartfone i normalno funkcionirali, štoviše, čak se i divili zaslonima, jasno je koliko smo vremenom postali zahtjevni. Da ne kažem razmaženi ili ovisni o svim novim tehnologijama.

Kućište je izrađeno od iznimno kvalitetnih materijala i djeluje iznimno čvrsto. No Fold se rasklapa, a sve što se rasklapa, s vremenom se i rasklima.

Moguće je da je Samsung u laboratorijskim uvjetima s robotskim rukama napravio preko 100 ili 200 tisuća rasklapanja, pa čak i pola milijuna. Ali svaka ta robotska ruka otklopila je i zaklopila Fold na točno onaj način na koji se treba otklopiti, pod savršeno pravim kutom, savršenim pokretom koji ne stvara torziju ili smicanje dviju strana. Ljudska ruka apsolutno uvijek stvara oboje, i to je razlog zašto će se Fold vjerojatno vremenom rasklimati.

Razmislite samo o najobičnijem pokretu otvaranja vrata, gdje ih svaki put pritišćete na kvaku određenom silom prema dolje. Čak i da nemate kvaku koju trebate pritisnuti, već samo zakrenuti ili čak samo pogurati vrata, uvijek ćete se makar minimalno osloniti na nju.

Svejedno, skidam kapu Samsungu na njihovom rješenju jer Fold se čini zaista iznimno čvrstim. Šarke stvaraju snažan otpor pri otvaranju, ostavljajući dojam iznimno kvalitetnog proizvoda. Magneti koji ga drže zatvorenim su vrlo čvrsti, toliko da ga ne biste smjeli držati u istom džepu s karticama, da ih ne biste poništili.

I otvaranje Folda do kraja će ga čvrsto uglaviti u potpuno raširenoj poziciji. Slično kao kad otvarate vrata automobila pa dođete do kraja, ili jednog od dva prethodna zuba. Znate da će vrata ostati u toj poziciji bez greške.

Preklapanje je tako napravljeno da se ne možete uštipnuti na njega, barem osobno nisam uspio, koliko god i na koji god način se trudio to postići. Ipak, s druge strane, morate pripaziti da fold ne uštipne bilo što drugo, jer biste tako vrlo lako mogli oštetiti zaslon. I za to ćete dobiti upozorenje pri prvom uključivanju uređaja.

Potpuno zaklopljen, ipak ima mali prorez između dvije strane jer se zaslon ne može savinuti u potpunosti. Možete ga zamisliti kao komad papira. Savijate ga do određene granice, ali ako ga jednom pritisnete u potpunosti, nema više lakog načina da ga izravnate, a da ne uključuje vodu, peglanje i slično. Tako i zaslon Folda ima blagu krivinu kod preklopa, slično kao serpentine na cestama.

Svejedno, kad ga otklopite, primijetit ćete kako je zaštitni sloj plastike dobio malu grbu. I ona se primijeti. Možete ju vidjeti kad god želite, ukoliko to stvarno želite. S druge strane, isto tako se iznimno brzo priviknete na nju, pogotovo ukoliko konzumirate određeni sadržaj pod pravim kutom. Proveo sam sate i sate gledajući razne video uratke na njemu i niti u jednom trenutku nisam pomislio da bih odustao od gledanja zbog te “grbe”, odnosno udubljenja. Ono što me bolo u oči jest enormno velik zub koji me podsjetio na gusarski povez preko oka.

Nevjerojatno da je Samsung odlučio kamere smjestiti u veliki zaslon na taj način, a da se pritom nije barem softverski dosjetio sakriti ga. Tako mi je on upadao u oči i oduzimao dio slike svaki put kad bih pokušao gledati YouTube u vodoravnom načinu. To je ujedno i logičan način za gledanje video sadržaja jer Fold dolazi s fantastičnim stereo zvučnicima koje je šteta ne iskoristiti.

Ukoliko ga uređaj klasično u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i počnete gledati video, shvatit ćete da ste ga okrenuli na krivu stranu jer ćete prigušiti stereo zvučnike. Tako ćete se morati naviknuti okretati Fold na suprotnu stranu, da ih ne prigušite dok uživate u sadržaju. Šteta što se Samsung nije dosjetio da se video sadržaj u tom slučaju pomakne na gornju polovicu do vrha zaslona, tako da taj zub uzima što manji dio videa, no o tome ćemo malo kasnije.

Na dnu uređaja pronaći ćete USB-C utor, ali ne i 3,5 mm izlaz za slušalice, što je prava šteta. Navodno u pakiranju Folda dobivate slušalice i to Galaxy Buds, ali mi to ne možemo potvrditi jer je naš primjerak došao bez ikakvih slušalica. Možemo doduše potvrditi da dobivate stari 15W punjač, ako vas to tješi.

Utor za SIM karticu ima mjesta za samo jednu nano SIM, a ukoliko želite drugu, morat ćete izabrati operatera koji podržava e-SIM. Slično kao na Pixelima ili iPhoneima. Proširiva memorija nije podržana.

Kažu da dobivate i dvodijelnu maskicu, ali nažalost, ne možemo potvrditi niti to. U svakom slučaju, drago nam je da solucija za zaštiti ovaj uređaj postoji, barem s vanjske strane. Unutrašnji zaslon ne smijete zaštiti niti kaljenim staklom, niti bilo kakvom folijom jer time potencijalno možete oštetiti zaslon.

On je već prekriven specijalnom folijom koja je sada podvučena ispod okvira tako da je niti ne primijetite, i naravno, ne možete je odlijepiti kao što ste to mogli vidjeti na YouTubeu prije pola godine.

Osjećaj na dodir nije kao kod pravog stakla na klasičnim smartfonima, ili kao na vanjskom zaslonu u krajnjoj liniji, ali se i na njega tako brzo priviknete da ne stvara nikakve probleme.

Čitač otiska prstiju smješten je na desni bok uređaja i taman je na dohvat palca, baš kao i tipka za uključivanje koja je ovoga puta odvojena od čitača, za razliku od S10e koji ju je imao integriranu. A povrh nje su tipke za kontrolu glasnoće. Sve je logično smješteno, tako da nije potrebna ručna gimnastika da biste ih dohvatili, što nije specifično Samsungu. Obično su mu tipke na suprotnom boku, smještene totalno nelogično.

Naizgled se čini kao da je Fold u sklopljenom tanju nerealno izdužen, odnosno da je puno viši nego što to u stvari jest. Štos je u tome što je baš to, izdužen, uzak, a visok. No pogledamo li ga usporedno s praktički bilo kojim većim smartfonom, doći ćemo do zaključka da nije ništa viši od recimo Notea 9, samo je vidljivo uži i deblji. Time je korištenje jednom rukom na malom zaslonu potpuno olakšano, fenomenalno leži u ruci, ali i najnormalnije stane u džep.

Fold ne samo da nije vodootporan niti otporan na prašinu, što je doduše i potpuno očekivano od ovakvog dizajna, ali možda nije za očekivati da je toliko osjetljiv na oboje. Tako ga ne biste smjeli stavljati u džep koji je prašnjav ili u kojem ima bilo mrvica od sendviča ili bureka. Nipošto ga nemojte nositi na pješčanu plažu ili slično, jer uđe li pijesak unutar kućišta, mogli bi ste se pozdraviti s preklopnim mehanizmom i platiti servis samo za čišćenje uređaja, pod uvjetom da ga je moguće očistiti. Jednostavno je takav i ukoliko ga kupite, s time se morate pomiriti.

Zasloni

Kao što smo već rekli, Fold dolazi s dva zaslona. Vanjski u dijagonali mjeri 4,6” s vrlo izduženim 21:9 omjerom stranica. Riječ je o Super AMOLED-u, s odličnom vidljivošću na suncu. Rezolucija iznosi 720×1680 piksela, što rezultira s pristojnom 397 ppi gustoćom točaka. Kutovi vidljivosti su odlični, kontrast praktički beskonačan, a doživljaj upravo onakav na kakvog smo navikli od Samsunga.

Unutrašnji zaslon je neusporedivo veći, i premda u dijagonali mjeri 7,3”, doima se dosta većim nego što to ta brojka sugerira. Usporedbe radi, na testu smo imali Huaweijev Mate 20 X 5G koji je imao sličnu dijagonalu od 7,2”, ali i 18:9 omjer stranica. Fold donosi 5:7 omjer i s gotovo istom dijagonalom donosi čak 25% veću površinu.

Njegova rezolucija je lako pamtljiva, 1536 x 2152 piksela. Iskreno, ne znam kako su došli do nje, ali znam da rezultira s otprilike gustoćom točaka od 362 ppi. Iako znatno manje od onog na što smo navikli, to je i dalje više nego što donosi npr. iPhone 11.

No tih 362 ppi je razvučeno na veću površinu koju ćete gledati s veće udaljenosti. Samim time zaslon se doima dovoljno oštrim za apsolutno sve potrebe. Nije da nećete primijetiti manju oštrinu, ukoliko ju baš tražite i imate jako dobar vid, ali vjerojatno nećete imati potrebu za oštrijim zaslonom dok god ga normalno konzumirate.

Nije njegova oštrina razlog zbog kojega ćete ga kupiti, već tolika površina smještena u tako malo kućište. I ne morate se brinuti, riječ je iznimno kvalitetnom Dynamic AMOLED-u, s fantastičnim prikazom slike kakvu nude najnoviji Samsungovi top modeli poput onih iz S10 serije.

Razlika je u zaštitnom sloju, gdje u slučaju Galaxyja S10 imate staklo, a u slučaju Folda – foliju.
Gledajući ga pod vrlo velikim kutom, možete primijetiti kako gubi na gammi. E sad, ukoliko ne znate što ovo znači, šanse su takve da to nećete niti primijetiti, i kako to uopće pronaći. Ima neke veze s time koliko koji piksel pojedino može svijetliti i kako to primijetiti pod određenim kutom, ali da ne ulazimo u dubinu i bespotrebnu raspravu, osim ukoliko ne planirate uređivati fotografije za časopis na ovom uređaju, ovo vas ne bi trebao brinuti.

Kad smo već kod uređivanja fotografija, moram izraziti žaljenje što Fold ne podržava S-Pen. E sad, nisam siguran kako je izrađen digitizer na Noteu, zbog kojega Note podržava S-Pen, a S10 recimo ne, ali toplo se nadam da postoji način da ga saviju, kao što su savili ovaj koji je ispod ovog zaslona. Jer kad bi Foldov zaslon podržavao S-Pen, vjerujem da bi ga mnogo više ljudi poželjelo jer bi im u neku ruku čak i zamijenio tablet za crtanje. Ne u potpunosti, ali sigurno dobrim dijelom.

Udubljenje na sredini zaslona se primijeti čim se odmaknete od pravog kuta gledanja, i kao što sam već rekao, vrlo lako ga možete primijetiti kad god to poželite. Osjetit ćete je čak i pod prstima dok prelazite preko njega, no to uopće nije problematično. Ali isto tako ćete se na njega priviknuti, i to toliko brzo, da ćete zaboraviti i da postoji. Manje se primijeti kad uređaj okrenete vodoravno, pogotovo ako se ispod njega nađe sadržaj zanimljivog karaktera, jer u tom trenutku se samo uživite u dobroj slici, i prestanete primjećivati mane.

Najveća mana osobno mi je vrlo čudan refresh rate na kojem unutrašnji zaslon Folda radi. Kao da dvije strane zaslona imaju različit, što se može povremeno primijetiti kod skrolanja. Tako se desna strana spusti dijelić sekunde ranije od lijeve, pa imate osjećaj kao da tekst pravi valove.

Slična je situacija i npr. s Noteom 10+, ali na njemu je to praktički nemoguće primijetiti jer je zaslon neusporedivo uži. Ovdje biste to ipak mogli primijetiti, pogotovo ukoliko imate osjetljive oči na ovakvu vrstu titranja zaslona. Teoretski postoji rješenje da podignete svjetlinu na 100%, pa ćete to iznimno teško primijetiti golim okom, ali da ne duljimo previše, svakako savjetujemo da ga isprobate prije kupnje i vidite sami smeta ili ne.

Ono što moramo napomenuti još jednom jest da morate biti vrlo oprezni s unutrašnjim zaslonom da ga ne oštetite. Doslovno ga jači pritisak noktom može oštetiti i u njemu ostaviti trag. Ne bih to baš nazvao ogrebotinom, već više kao udubljenjem u plastici. U svakom slučaju, nije predviđen da ga snažnije pritišćete niti prstom, a kamoli nečim oštrijim.

Hardver i performanse

Za razliku od svih ostalih Samsungovih top modela, Galaxy Fold dolazi samo s jednim modelom procesora za sva tržišta. Tako je i ovaj naš primjerak došao sa Qualcommovim Snapdragonom umjesto Samsungovim kakav se inače nalazi u Noteu 10+ ili Galaxyju S10 za naše tržište.

Riječ je o trenutno najsnažnijem Snapdragonu 855 kojeg smo već imali prilike isprobati u mnogim drugim smartfonima ove godine. Istina, trenutno je na zalasku i već dolaze modeli s blago izmijenjenim Snapdragonom 855+, ali do dolaska pravog nasljednika – Snapdragona 865, nema većih promjena.

Uparen je s 12 GB RAM-a, što je osiguralo sve potrebe za multitaskingom, ali i s 512 GB interne memorije, što bi trebalo zadovoljiti potrebe i onih zahtjevnijih. Spomenuvši ovo na jednoj ugodnoj večeri, Krešo je primijetio kako njegov MacBook Pro ima 4 puta manje interne memorije od Folda, što doduše više upućuje na to da MacBook ima premalo interne memorije (SSD), nego da je Fold ima puno, iako su obje tvrdnje istinite. To što ima i više RAM-a, nismo komentirali.

Proširiva memorija nije dostupna, ali mu jednostavno ne možemo zamjeriti. U pakiranju i dalje dobivate USB-C u USB-A adapter, popularno zvani OTG, s kojim ga možete bez problema priključiti na eksterni HDD, SSD ili običnu flash memoriju. On dolazi u standardnom pakiranju većine Samsungovih modela, ali smatramo da će ga korisnici Folda češće koristiti.

Kvaliteta signala bila je mrvicu lošija u odnosu na ostale Samsungove modele, što ćemo pripisati činjenici da je naš testni primjerak ipak bio prototip. Čak je i kao takva bila iznadprosječna, a vjerujemo da će na vašem prodajnom primjerku biti još bolja.

Slušalica za razgovore je samo jedna, smještena s vanjske strane uređaja tako da na njega možete razgovarati samo dok je uređaj zaklopljen. Istina, ukoliko uključite vanjski zvučnik, možete razgovarati i dok je otklopljen. Moramo napomenuti i da zaklapanje uređaja prilikom razgovora na spomenuti „spikerfon“ neće prekinuti poziv, Tako da nema onog klasičnog bijesnog zaklapanja preklopnog telefona za prekidanje poziva, što doduše i nije tako loše, jer ipak je riječ o vrlo skupom uređaju kojeg ne želite oštetiti čak ni kad ste ljutiti.

Iako se nekima možda čini neobično telefonirati na ovako izduženim uređajem, meni se to činilo puno prirodnije nego na klasičnim smartfonima. Fold je toliko ugodno ležao na uhu zbog zakrivljenog gornjeg vanjskog dijela uređaja, a u ruci je za to vrijeme ležao perfektno.

Podržan je i Samsungov Dex, ukoliko imate potrebe za još većim zaslonom, primjerice monitorom vašeg stolnog računala ili laptopa.

Stereo zvučnici su fantastični i konzumacija multimedijalnog sadržaja na ovom uređaju je bez premca. Jedina mana je što ga morate okrenuti na kontra stranu u odnosu kako inače okrećete uređaj u vodoravni način, jer ćete u suprotnom prigušiti zvučnike. Nažalost, nema 3,5 mm izlaza za slušalice, što bi taj multimedijalni doživljaj upotpunilo.

O tome da nema te aplikacije ili igrice koju Fold neće zavrtjeti na najvišoj mogućoj razini, mislimo da nema smisla govoriti. Jedino što su mnoge igrice prilagođene za uske i izdužene zaslone kakve imamo kod modernih smartfona, tako da neće sve biti najugodnije igrati, ali to je sad već neka druga priča.

Softver i sučelje

Galaxy Fold dolazi s Androidom 9 Pie i klasičnim Samsungovim One UI sučeljem. Nema posebne verzije softvera samo za njega, a čak i kad se otklopi, istovjetno je onima na ostalim smartfonima.

Neki bi možda očekivali da će rastvaranjem dobiti sučelje više prilagođeno tabletima, što je možda čak i očekivano, ali to ipak nije slučaj.

Vanjski zaslon ima fiksnu mrežu aplikacija 3×5 ikona, i nju ne možete mijenjati po vlastitom guštu. Tako da u jedan red možete smjestiti maksimalno 3 ikone, ali bez obzira na to, dopušteno je korištenje widgeta i općenito svega ostalog što Samsungovo sučelje nudi.

To ujedno znači da Fold možete koristiti i samo s vanjskim zaslonom, bez da ga ikad otklopite, kao bilo koji drugi Samsungov smartfon. Najnormalnije možete spustiti traku s brzim prečacima, ući u postavke ili otvoriti bilo koju aplikaciju.

Istina, na njemu će duže tipkanje biti mala noćna mora jer je vrlo uzak i bit će potrebna puno veća preciznost kod pogađanja slova na tipkovnici, ali on je ionako namijenjen da ga koristite samo kad vam obje ruke nisu slobodne. Uzevši to u obzir, drago nam je da je potpuno funkcionalan i da postoji mogućnost da vidite sve propuštene obavijesti ili brzinski odgovorite na poruku. Naravno, na ovom zaslonu ćete koristiti i aplikaciju za pozive, koja ipak nije baš vrhunski prilagođena za ovako mali i uzak zaslon. Problem leži u tome što kad pozivate primjerice Tomislava, prezime ne stane na zaslon, pa morate napamet tražiti i klikati kojeg Tomislava želite pozvati. Naravno, možete ući među kontakte pa ga ručno pronaći, ali ni to nije najsretnije rješenje.

Povećate li pak veličnu teksta jer vam je ova presitna, pripremite se da će vam nedostajati puno više detalja, što je isto jedan od kompromisa na koji morate pristati.

Jednom kad uređaj otvorite, tu vidimo puno više Samsungovih prilagodbi za ovako velik zaslon. Za početak, navigacijske tipke su smještene u desni donji dio zaslona, na dohvat lijevog palca. Ukoliko vam je lijeva ruka jača strana, možete ih premjestiti u lijevi donji dio, ili pak centrirati. Imajte na umu da u potonjem slučaju one će biti dosta raširene, pa će vam nerijetko trebati dvije ruke, ovisno želite li se vratiti natrag ili stisnuti multitasking tipku.

I tipkovnica je po zadanim postavkama razdvojena na lijevu i desnu stranu, tako da su tipke bliže na dohvat palcima, što će cijeniti svi oni s manjim šakama. Osobno preferiram Googleovu Gboard tipkovnicu, koja ne podržava takav način, ali mi se nije činila prevelikom, tako da sam ju nakon par dana najnormalnije koristio kao na bilo kojem drugom smartfonu.

Postavke uređaja su kao kod klasičnih Samsungovih smartfona, nema onog podijeljenog izbornika kao što je to slučaj sa tabletima. Na ovom zaslonu možete promijeniti i mrežu ikona, ali opet je dopušteno maksimalno 5 ikona u jednom redu, iako bez problema stane i njih 6.

Promijenite li launcher, budite pripremljeni na druge kompromise, jer će svaki istu mrežu s vanjskog zaslona primijeniti na unutarnji i obrnuto. Tako ako smjestite 6 ikona na veliki zaslon, one će se prenijeti i na manji, a nerijetko će i krajnje ikone “odrezati”. Naša preporuka je, naravno, ostati na zadanom Samsungovom launcheru jer on na ovom uređaju funkcionira najbolje, unatoč tim sitnim nedostacima dok traje prilagodba.

Veći problemi s prilagodbom od ove mreže ikona je nedostatak trikova pri gledanju videa. Tako se primjerice YouTube aplikacija mora resetirati pri prelasku s vanjskog na unutarnji zaslon i obrnuto, jer u protivnom nećete moći gledati video u višoj rezoluciji od 720p.

I video će se rastegnuti ispod zuba ukoliko ga razvučete vodoravno preko cijelog zaslona, a samim time će vam uvijek faliti jedan dio. Šteta što ga ne možete podignuti na onu polovicu zaslona na kojoj nema zuba, tako da on zauzme samo minimalni dio sadržaja. Ili kad bi ga barem mogli sakriti tako da se video rastegne samo do njega.

Problemi s društvenim mrežama su pak druge vrste. Instagram storyji bit će odrezani sa gornje i donje strane, pa ukoliko je netko smjestio tekst nešto više ili nešto niže, jedan dio nećete moći pročitati, što je najbolje demonstrirano u video recenziji ispod teksta.

S druge strane, čitanje dužih tekstova je dobilo jednu novu dimenziju i puno je ugodnije iskustvo nego na bilo kojem drugom smartfonu. Ukoliko na vašem uređaju volite čitati knjige, boljeg od ovog nećete naći.

Unatoč svim manama koje sam naveo, opet bih radije konzumirao sadržaj na Foldu nego na primjerice Noteu. Puno je ugodnije imati veći zaslon po potrebi, nego bilo kakav manji. A za sve ove sitne mane, ako mi je baš nešto od velikog značaja, lako to pregledam na malom zaslonu ponovno. Ubrzo sam se priviknuo i na to, a vremenom shvatio da takvog sadržaja čak i nema puno.

Šteta što Samsung nije dopustio određena forsiranja omjera stranica kod nekih aplikacija, primjerice Instagrama. Trik bi bio da ga smjestite u multi-window način rada, pa sami odredite širinu aplikacije, ali Instagram nažalost nije dopušten za korištenje u takvom načinu.

Možete recimo gledati YouTube u dovoljno velikom prozoru i istovremeno zapisivati podatke u Keep, ali iskreno bih volio vidjeti jedan veći nivo prilagodbe prozora na ovako velikom zaslonu. Fold ima dovoljno snage da ga izvrti i smjesti u bilo koji dio zaslona, ali to nažalost softverski nije tako riješeno. Primjerice da koristite sve aplikacije kao što bi ih na desktopu koristili. Istina, možete vi smjestiti aplikacije u male prozorčiće, što donekle i funkcionira.

Kamere

6 je kamera ugrađeno u Samsungov preklopni smartfon. Tri su očigledno smještene na stražnju stranu i te tri koristite za fotografiranje bez obzira držali ga otklopljenim ili zaklopljenim. Unutar spomenutog velikog zuba u kutu velikog zaslona smjestile su se dvije kamere, poznate iz Galaxyja S10, a ugradivši u Note 10+ samo jednu od te dvije, Samsung je samo potvrdio našu tezu da je ova druga, potpuno bespotrebna.

No, kako to obično biva, na vanjskoj strani, ugrađena je samo jedna selfie kamera i to ona lošija od dvije. Svejedno, kvaliteta selfija je također na otprilike jednako visokoj razini, imali Fold rasklopljen ili ne, jer razlike u kvaliteti između tih dviju kamera su minimalne.

Sučelje se pak malo razlikuje, ovisno o tome držite li zaslon sklopljen ili rasklopljen, što je i logično. Ono je u stvari jednako funkcionalno, ali s tom razlikom što imate neusporedivo veće tražilo kad ga otklopite. Samim time puno je lakše kadrirati i stabilizirati sliku, a istini za volju, primijetit ćete i puno više detalja jednom kad je otklopljen.

Ipak, u takvom stanju nije baš namijenjen za fotkanje u kazalištu i sličnim mjestima, jer biste mogli zakloniti pogled onome tko sjedi ili stoji iza vas. Na svu sreću, istu tu fotografiju možete uhvatiti i dok je zaklopljen, tako da nema straha od gubitka kvalitete.

Prisjetit ćemo se, prednje kamere broje 10 MP s f/2.2 otvorom blende, s dodatkom treće 8 MP koja hvata malčice širi kut i ima malo veći otvor blende, ali taj kut se toliko malo razlikuje da se ne njime trebate previše zamarati.

Na stražnjoj strani imamo poznate dvije kamere iz Galaxyja S9, normalnu i telefoto, a koje broje 12 MP, i treću 16 MP ultra-širokokutnu iz Galaxyja S10e i Notea 10+.

Primarna kamera ima varijabilan otvor blende, ili f/1.5 ili f/2.4, koji se mijenja ovisno o količini svjetla dostupnog senzoru.

Sad kad smo riješili tehnikalije i shvatili da su ovo vrlo poznate kamere, možemo se usredotočiti i na kvalitetu fotografija na koju ne utječu samo senzori i optika, već i sam procesor, softver i još neki detalji.

Tako je ovoga puta uz pomoć Snapdragona 855 moguće vidjeti neke sitne varijacije u kvaliteti fotografija u odnosu na fotografije uhvaćene Noteom 10+ kojeg pokreće Samsungov Exynos, što su neki veliki eksperti primijetili, ali da biste i vi to primijetili, potrebno je imati oba uređaja u isto vrijeme, na istom mjestu, s istim postavkama i onda se točno zagledati tamo gdje je potrebno.

Uzevši sve to u obzir, mi ćemo zaključiti da je kvaliteta fotografija vrlo usporediva s onima uhvaćenima Noteom 10+. Dakle, na najvišoj razini koju Samsungovi uređaji trenutno nude. Jedina iznimka je Galaxy A80 koji će vjerojatno uhvatiti nešto bolje selfije, ali i taj uređaj je kategorija za sebe. Teoretski, kad bi vam Samsung dopustio da koristite vanjski zaslon dok je uređaj rasklopljen, i onda ga okrenete prema sebi da uhvatite selfie, dobili biste imali bolje rezultate, ali to nije moguće.

Najveća razlika primijeti se u kvaliteti noćnog načina, koji je ovoga puta nešto bolji nego na svim Samsungovim mobitelima koje smo do sad testirali, ali to isto tako možemo pripisati eventualnoj softverskoj nadogradnji u odnosu na vrijeme kad smo recenzirali prethodne modele.

Kad se sve uzme u obzir, Fold mi je bio jedan od najdražih smartfona za fotografiranje jer veliki zaslon donosi fantastično tražilo. Sigurno postoje uređaji koji će u određenim uvjetima uhvatiti bolju fotografiju, ali realno, Fold spada u sam vrh ponude kad je kvaliteta fotografija u pitanju.

Isto vrijedi i za kvalitetu snimljenog videa koja je zaista odlična, što možete vidjeti u sklopu video recenzije. Primjera radi, početna scena s kadrom koji glumi kameru automobila, snimana je upravo ultra-širokokutnom kamerom Folda, i to u samo FullHD rezoluciji. Ali s obzirom na loše uvjete osvjetljenja u garaži, smatramo da je bila i više nego dobra.

Pravi skok u kvaliteti fotografija na Samsungovim uređajima ćemo vjerojatno vidjeti tek s dolaskom Galaxyja S11 koji konačno nakon dvije godine donosi novi poboljšani senzor, konkurentan onima u novim Huaweijima. No Fold ionako nije uređaj kojeg ćete kupiti samo da biste njime fotografirali, ali nam je iznimno drago vidjeti da ga po tom pitanju nisu niti malo zakinuli u odnosu na ostale top modele.

Primjeri fotografija

Baterija i autonomija

Fold dolazi s dvije baterije koje kombinirano daju kapacitet od 4380 mAh. Možda ovo ne zvuči puno kad u obzir uzmemo veliki 7,3” zaslon, ali se na našem testu ona pokazala i više nego dovoljna za cjelodnevnu upotrebu.

Autonomija će drastično ovisiti o tome koji zaslon više koristite. Tako ako primjerice koristite samo vanjski, mogli bi se iznenaditi koliko će dugo izdržati. Logično, ukoliko većinom koristite veliki zaslon, autonomija će biti osjetno lošija. Nažalost, nisam imao vremena isprobati kolika je razlika u potrošnji, ovisno koji zaslon koristio, ali vam mogu reći da me poslužila od jutra do večeri, bez ikakvih problema, s kombiniranim korištenjem obaju zaslona.

Naravno, možete dobiti i drastične uštede ukoliko koristite tamne teme u svim aplikacijama i u samom sučelju. Osobno ne preferiram takve teme, tako da je moje iskustvo temeljeno isključivo na svijetlim temama koje su zadane.

Ukoliko ga pak uspijete isprazniti prije večeri, u pakiranju dobivate 15W punjač kojeg nekako više ne možemo baš nazvati brzim. Samsung od nedavno uz top modele isporučuje 25W punjač, ali ne i uz Fold. Razlog ovome leži početni rok izlaska uređaja koji datira u vrijeme prije pojave 25W punjača, ali to ne znači da ga ne možete naknadno kupiti.

Za punjenje od 0-100% bit će mu potrebno oko 2 sata, a ukoliko se protegnete po brži punjač, to vrijeme ćete skratiti za otprilike 30%. Najveća razlika osjetit će se u prvim postotcima, od 0-50%, gdje će ovom punjaču trebati nešto manje od sat vremena da dostigne tu brojku, a onom bržem tek malo više od 30 minuta.

Podržano je i bežično i reverzibilno bežično punjenje, što znači da ne samo što ćete ga moći puniti bežično, već ćete moći puniti i drugi uređaj, ukoliko on podržava bežično punjenje.

Zaključak

Samsung Galaxy Fold nije savršen uređaj, baš kao što to nisu bili niti prvi Galaxy S, Note, prvi iPhone ili bilo koji prvi uređaj u određenom segmentu.

Ne samo da nije otporan na vodu, prskanje ili prašinu, već je iznimno osjetljiv na bilo kakav vanjski utjecaj, pa čak i snažniji pritisak noktom ili čak prstom po unutrašnjem zaslonu.
Nije uređaj s kojim ćete ići na plažu ili ga vaditi u stolariji, ili u bilo kojoj situaciji gdje postoji mogućnost da neka vrsta sitne prašine, piljevine, ili bilo kakvog materijala leti po zraku.

Iznimno je skup, a preklopni zaslon nije klasično presvučen staklom na koje smo navikli već plastikom koja najviše podsjeća na tvrdu foliju. Ima i malo udubljenje na sredini, enormno velik zub, manjih problema s refresh rateom zbog kojeg tekst povremeno radi valove pri skrolanju i nije prilagođen u potpunosti za sve aplikacije, što nije nužno čak niti greška Samsunga.

Nema niti 3,5 mm izlaz za slušalice, deblji je i teži od svih modernih smartfona, a i dolazi sa starim 15W punjačem.

Usprkos svim nabrojanima manama, nudi potpuno drukčije iskustvo od svega ostalog na tržištu i u krajnjoj liniji je iznimno dobar. Dapače! Riječ je o top modelu s trenutno jednim od najsnažnijih procesora na tržištu uparenim s čak 12 GB RAM-a i 512 GB interne memorije.

Užitak gledanja filmova, serija ili bilo kakvog video sadržaja je na toliko visokoj razini, da sam ga poželio zadržati svaki put kad bih upalio nešto od toga. I to ne samo zbog fantastičnih stereo zvučnika, koji upotpunjuju doživaljaj, već i zbog vrhunskog zaslona koji je toliko velik da ga rasklopljenog lako možemo svrstati u domenu tableta. A bome, nije ni samo veličina prednost, već i kvaliteta prikaza koja priliči Samsungovim top modelima.

Uz sve to, vrlo je kompaktan, unatoč tome što skriva toliko velik zaslon, pa čak i unatoč toj debljini. Štoviše, zbog nje je tako ugodno ležao u ruci, ali i na uhu prilikom svakog razgovora, da sam ostao oduševljen.

Istina, manji zaslon izgleda pomalo smiješno s obzirom na tolike obrube oko njega, ali opet, ovo je prvi uređaj takve vrste i sigurni smo da će se ovaj koncept godinama razviti u nešto što će si moći priuštiti svi koji si mogu priuštiti i primjerice najnoviji Galaxy S ili Note.

Uz to, taj manji zaslon je i potpuno funkcionalan kao da je riječ o bilo kojem zaslonu na klasičnom smartfonu. Imate kompletno sučelje, sve widgete, postavke, a moći ćete koristiti i iste kamere, bez obzira bio on otklopljen ili ne. One su pak top klasa, najbolje što Samsung trenutno nudi i drago nam je da ovakav “konceptni” uređaj nije zakinuo na tom području.

Fold linija će vremenom napredovati, i u to uopće ne sumnjamo. Vjerojatno ćemo već na idućoj generaciji dobiti puno manji zub u obliku rupice i nešto veći prednji zaslon. Moguće da će biti malo širi kad je sklopljen, tako da otklopljen uređaj ima horizontalnu stranicu širu, a ne vertikalnu kao što je to sad slučaj. Sigurno će poraditi i na mehanizmu preklapanja jer će imati povratne informacije od neusporedivo većeg broja korisnika, zahvaljujući tome što je krenuo u prodaju diljem svijeta, za razliku od sadašnjeg primjerka kojeg su neki testeri veći uspjeli, nazovimo to, pokvariti.

Da se razumijemo, preklopni mehanizam je iznenađujuće dobro izrađen i nismo imali nikakve zamjerke na njega. Ali kod nas je bio vrlo kratko vrijeme za koje se ništa ne bi s njim niti smjelo dogoditi.

Ne možemo ga preporučiti bilo kome, čak niti onima kojima se sviđa i koji ga već planiraju kupiti. Ali sigurni smo da će svi oni koji ga kupe biti spremni na sve kompromise koje donosi, jer jednostavno žele nešto drukčije od svega što su do sad imali. I ako su u mogućnosti, vjerojatno će ga i kupiti, jer ovo je početak jedne nove ere smartfona, za koju se nadamo da će napredovati van onog što sad možemo zamisliti.

Video recenzija

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT