Sonyjev patent otkriva senzore ugrađene u savitljivi zaslon

Kad smo prvi put vidjeli demonstraciju savitljivih zaslona, odmah se postavilo pitanje kad će na tržište stići savitljivi smartfoni. Nakon nekoliko godina razvoja, to se napokon i dogodilo, pa su Samsung i Huawei predstavili Galaxy Fold, odnosno Mate X, koji ipak još nisu stigli u prodaju, budući da obje kompanije još uvijek rade na njihovom usavršavanju kako bi kupcima pružili što bolje korisničko iskustvo.

Isto tako, savitljivi zasloni, osim u preklopnim uređajima mogli bi se upotrijebiti i na onima koji se mogu savijati u više točaka ili čak zarolati, no problem u ovom slučaju nastaje zbog trenutne nemogućnosti savijanja komponenti. No ipak, najnovija vijest o rolanju zaslona stiže iz Sonyja, koji je osim savitljivog zaslona odlučio razviti i savitljive senzore.

Naime, u svojoj najnovijoj patentnoj prijavi, Sony navodi akcelerometar, senzor temperature i jačine pritiska koji bi se mogli ugraditi u savitljivi zaslon, pa bi sukladno tome trebali bili otporni na savijanje. Međutim, njihova svrha bi mogla biti nešto drukčija nego u klasičnim smartfonima. Na primjer, senzor jačine pritiska ne bi bio iskorišten u klasičnom smislu, već npr. za detekciju trenutka kad je zaslon savijen, a kada ravan, kako bi adekvatno prikazao sadržaj. Štoviše, ova tehnologija se također razvija na dvostranim zaslonima, što znači da bi mogućnosti mogle biti još veće.

Kako će se ovo pokazati u praksi, ostaje za vidjeti, no budući da se tehnologija savitljivih zaslona i dalje razvija nesmanjenim tempom, za očekivati je da će u bliskoj budućnosti naći kakvu-takvu primjenu, ali i da će se dodatno usavršiti.

Što mislite, je li budućnost savitljiva ili je ravna kao Zemlja?

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT