Švedska zabranila rad Huaweiju i ZTE-u. Hoće li se Kinezi osvetiti i sa svog tržišta izbaciti Ericsson?

Švedski zavod za poštu i telekomunikacije danas je izdao zabranu postavljanja 5G opreme od strane kineskih kompanija Huawei i ZTE, prenosi Reuters. Ova vijest dolazi nakon što je isto učinila Velika Britanija, a nakon pritisaka s one strane Atlantika.

Podsjetimo, Trumpova administracija je u jeku trgovinskog rata s Kinom, Huaweiju već zabranila rad na američkom tlu, a kao razlog za to postavila tezu o špijuniranju, za koju nikad nije priložila nijedan dokaz, nakon čega je uslijedilo masovno rešetenje drugih kineskih kompanija, kao i onih iz trećih zemalja koje surađuju s Huaweijem.

Nažalost, ova situacija je samo posljedica trgovinskog rata i odavno je prerasla tehnološku dimenziju, odnosno duboko je zagazila u političku.

Tako se sada otvara novi problem, budući da je Švedska dom drugog najvećeg proizvođača infrastrukture na svijetu – Ericssona, pod čijim krovom posluje i hrvatski Ericsson Nikola Tesla, jedan od najpoželjnijih poslodavaca u našoj zemlji.

Naime, upravo Ericsson je u Kini pobijedio na natječajima za izgradnju 5G mreža triju velikih operatera, pa bi ova situacija sada mogla zakomplicirati njegovo poslovanje ako se kineske vlasti odluče na recipročan odgovor. Ukoliko bi se ovaj crni scenarij ostvario, Ericsson bi mogao ostati bez najvećeg tržišta na kojem posluje, što bi prilično moglo uzdrmati njegovo poslovanje.

Podsjetimo, kad je 2014. Europska unija uvela sankcije Rusiji, Ericssonu je zabranjeno daljnje sklapanje poslova za gradnju mobilnih mreža u toj zemlji, čime je upravo hrvatski Ericsson Nikola Tesla bio na najvećem gubitku. S obzirom na veličinu kineskog tržišta, novonastala situacija bi mogla zakomplicirati globalno poslovanje Ericssona, što će sada očito ovisiti o kineskim vlastima.

Nažalost, očito je da svijet polako ulazi u fazu polarizacije, a tehnološki segment je jedna od kolateralnih žrtava. Čini se da su se upravo protagonisti „globalnog sela“, mantre koja se pojavila početkom devedesetih, uhvatili u vlastitu stupicu i sada se iz nje žele izvući. Tko preživi, pričat će.

Dopuna: u međuvremenu smo primili i službeno očitovanje Huaweija koje prenosimo cijelosti:

Huawei: Odgovor na odluku Švedskog zavoda za poštu i telekomunikacije

Huawei je iznenađen i razočaran viješću iz Švedske o uvjetima licenciranja sudjelovanja operatera na aukcijama od 3,5 GHz i 2,3 GHz koje je jučer objavio Švedski zavod za poštu i telekomunikacije (PTS).

Huawei je neovisna privatna kompanija u 100% vlasništvu svojih zaposlenika. Ne postoje nikakve činjenice koje idu u prilog tvrdnjama da Huawei predstavlja bilo kakvu sigurnosnu prijetnju. Smatramo da je ovo izuzeće Huaweija zasnovano na neutemeljenoj pretpostavci, a kao takvo je jednostavno nepravedno i neprihvatljivo.

Tijekom naših 20 godina rada u Švedskoj, kao i 30 godina rada u više od 170 zemalja i regija širom svijeta, nijedna sigurnosna ugroza nije bila povezana s Huaweijem. Huawei nikada nije prouzročio niti najmanju prijetnju švedskoj kibernetičkoj sigurnosti, niti ćemo to ikada učiniti. Izuzimanje Huaweija neće učiniti švedske 5G mreže sigurnijima. Umjesto toga, konkurencija i inovacije bit će ozbiljno ugrožene.

Pažljivo ćemo procijeniti utjecaj nametnut odlukom PTS-a. U međuvremenu se nadamo da će Vlada Kraljevine Švedske preispitati odluku u duhu poštenog i otvorenog tržišta koje je do sada uvijek podržavala. Istražit ćemo mogućnosti daljnje komunikacije s relevantnim donositeljima odluka, nastaviti predano pružati usluge našim korisnicima i doprinositi društvu na lokalnim razinama.

 

 

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT