Trump zabranio TikTok i WeChat na američkom tržištu

Američko ministarstvo trgovine objavilo kako će od nedjelje, a po naredbi predsjednika Trumpa, američkim kompanijama zabraniti distribuciju aplikacija TikTok i WeChat, kao i bilo kakvo poslovanje s njima, a na temelju sumnje u “štetnost po nacionalnu sigurnost”.

Ova vijest stiže nakon što je Microsoft odustao od kupnje TikToka, odnosno kompanije ByteDance koja se brine za ovu aplikaciju i njezine korisnike na američkom tržištu. U igri je ostao još Oracle, no malo je izvjesno da će dvije kompanije do nedjelje postići dogovor o preuzimanju poslovnog udjela.

Podsjetimo, Trump je prije mjesec i pol dana TikTok optužio za špijunažu i slanje podataka američkih građana u Peking, no po već uobičajenoj praksi trgovinskog rata, nije predočio nikakav dokaz. Naravno, nije nemoguće da TikTok zaista šalje podatke u Kinu, no indikativno je to što je „problem“ iskrsnuo tek nakon pojave nereda u SAD koji su buknuli zbog policijske brutalnosti, a s obzirom da je Google s YouTubea brisao video snimke koje su svijetu pokazale postupanje američke policije, korisnici su upravo TikTok ubrzo prepoznali kao kvalitetnu alternativu za razmjenu videa.

Drugi problem je aplikacija za dopisivanje i transfer novca WeChat, popularna u svim zemljama svijeta, a najviše u Kini. Naravno, ona Kinezima služi kao svojevrstan prozor u svijet s obzirom da su tamo zabranjeni Facebook, WhatsApp i Googleove aplikacije, pa ovo možemo protumačiti kao svojevrsnu recipročnu mjeru američke strane.

Iz ovoga slijedi da korisnici TikToka i WeChata u SAD od nedjelje više neće moći koristiti navedene dvije aplikacije, a Google i Apple će ih morati izbaciti iz svojih trgovina. Iz ovih komopanija o spomenutoj uredbi za sada nema kometara.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT