Usporedni test kamere: Sony Xperia Z1 vs Sony Xperia Z2

DSCF3520

Nakon što ste mogli čitati detaljne testove Sony Xperije Z2 kao i njegovog prethodnika Xperije Z1 odlučili smo se direktno usporediti kamere ova dva modela.
Većina vas se vjerojatno pita je li Sony uspio unaprijediti kameru na ovogodišnjem modelu, u odnosu na prošlogodišnji, posebno zato što je hardver kamere ostao nepromijenjen. Xperia Z1 i Z2 se mogu pohvaliti ½.3” Exmor RS senzorom razlučivosti 20.7 megapiksela.

DSCF3537 DSCF3532 DSCF3529

Tu su također i G leće te BIONZ skup algoritama za obradu fotografija. Dakle, hardver je identičan – pitanje ostaje je li Sony unaprijedio algoritme za obradu fotografija i ako je koliko je kvaliteta fotografija poboljšana. Za odgovor na ova pitanja pogledajte testne fotografije i njihovu analizu u nastavku.

Napomena: sve fotografije su snimane u automatskom modu bez naknadne obrade na računalu.

Dnevne fotografije

Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z2

Analiza

(lijevo: Sony Xperia Z1; desno: Sony Xperia Z2)

z1_crop1 z2_crop1

Lijevi crop (sa Z1) je puno oštriji od desnog (Z2). Desni se svakako odlikuje boljim dinamičkim rasponom, pa je i boja neba pravilnije snimljena. No generalno gledajući, rekli bi da je fotografija na Z1 ipak ispala nešto bolje.

z1_crop2 z2_crop2

Drugi testni cropovi nam donose vjernije “uhvaćenu” boju (kako crvenu, tako i crnu) na fotografiji Xperije Zs (desno). Također je na desnom cropu vidljiva manja količina artefakata koji nastaju prilikom kompresije u jpg format. Obzirom da je originalna fotografija sa Z1 velika 2.13 MB, a sa Z2 3.37 MB ovakav razvoj događaja niti ne čudi.

z1_crop3 z2_crop3

Slično kao i u prvom cropu, fotografija sa Z1 je ispala oštrija i uz veću količinu detalja u odnosu na Z2. List na fotografiji snimljenoj s Xperijom Z2 je zamuljaniji u odnosu na Z1.

z1_crop4 z2_crop4

Macro snimak u kojem se bolje snašao Z2 koji je uz bolju reprodukciju boja snimio i veću količinu detalja.

z1_crop5 z2_crop5

Slijede ponovno cropovi koji prikazuju kako je fotografija snimljena sa Z1 oštrija čime se stječe dojam da je Z1 i mogućnosti snimiti više detalja (obratiti pažnju na lišće drveta). Razlog zbog kojeg je to tako vjerojatno leži u činjenici da Z2  u svojem “Superior automatskom” modu automatski i uključuje HDR mod. Obzirom na to da HDR mod kombinira 3 fotografije različite osvijetljenosti koje se okidaju s određenim vremenskim razmakom dolazi do neminovnog pomicanja ruke u tom procesu. Zbog toga nakon kombiniranja tih fotografija dolazi do lošeg usklađenja granica objekata fotografije čime se i gubi oštrina, odnosno određeni dio detalja. Ipak, ovakav način fotografiranja ima i svojih prednosti što se očituje u boljem dinamičkom kontrastu. Također, ako gledate fotografije na monitoru računala (bez zumiranja na 100%) upravo zbog većeg dinamičkog raspona fotografija snimljena modelom Z2 izgleda bolje.

z1_crop6 z2_crop6

I ovaj crop nam svjedoči da su boje snimljene pomoću kamere Xperije Z2 bliže stvarnima (usporediti crnu boju slova) te je također primjetna i dobra strana smanjenja jpg kompresije.

z1_crop7 z2_crop7

U ovoj sceni, automatski HDR mod se nije uključio na Z2 čime je fotografije puno oštrija, odnosno čini se da ima više detalja u odnosu na onu snimljenu Z1.

z1_crop8 z2_crop8

Slično kao i na prethodnom primjeru bolja je fotografija snimljena Z2, iako tu posebno treba napomenuti vidljivu prednost manje jpg kompresije na modelu Z2 (obratiti pažnju na rubove Vjesnikove zgrade).

z1_crop9 z2_crop9

Sljedeći cropovi prikazuju veću oštrinu fotografije snimljene Z2 i vjernije uhvaćene boje.

Noćne fotografije

Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z2

Dolazimo do najizazovnijih uvjeta za fotografiranje, a oni su – snimanje po noći. Obzirom na veličinu senzora Xperije Z1 i Z2 koji je ipak ponešto veći od većine konkurentskih uređaja očekivali smo dosta dobre rezultate. Pa pogledajmo…

z1_crop15 z2_crop15

Fotografirano na udaljenosti od oko pola metra Z1 je podesio postavke brzine okidača na 1/64 u odnosu na 1/25 kod Z2, a ISO vrijednost je na obje fotografije 800. Fotografije su ispale jako slično, a prednost bi dao ipak Z2 zbog ponešto bolje reprodukcije boja.

z1_crop10 z2_crop10

Ovo je fotografija koja je bez premca po kvaliteti na strani Z1. Scena je puno bolje osvjetljena uz kvalitetniju reprodukciju boja. Zanimljivo je da je Z2 čak dvostruko povećao ISO u odnosu na Z1 (800/1600), ali je svjetlina veća na fotografiji Z1. Fotografiju Z2 treba pohvaliti i zbog količine šuma koja je vidljivo manja u odnosu na Z1, bez obzira na prethodno spomenute ISO vrijednosti.

z1_crop11 z2_crop11

Na sljedećoj fotografiji imamo obrnuti slučaj, a on je da je fotografija snimljena Z2 dosta bolje ispala. Pravilnije je osvjetljena, a količina detalja je svakako na strani Z2.

z1_crop12 z2_crop12

Fotografije su po kvaliteti ispale dosta “blizu” jedna drugoj. Na Z2 je ponovno vidljivo kako bolje uklanja šum (zbog nešto naprednijih algoritama), a obje fotografije zbog male brzine okidača (1/13s i 1/16s) nisu ispale u potpunosti oštre.

z1_crop13 z2_crop13

Lijeva fotografija je zbog visoke ISO vrijednosti od 1250 u odnosu na 400 kod Z2 ispala puna šuma. Algoritmi su se na modelu Z2 odlučili smanjiti ISO uz smanjenje brzine okidača (1/16s) čime se dobila generalno bolja fotografija (boje, šum), ali je oštrina zbog manje brzine okidača veća na Z1.

z1_crop14 z2_crop14

I zadnji primjer kojim  je vidljiva bolja kvaliteta fotografije snimljene sa Z2. Obje su snimljene brzinom okidača od 1/16 sekundi, ali je kod modela Z1 podešen ISO na 1000, dok je kod Z2 on na 1600. Bez obzira na to, fotografija sa Z2 ponovno ima manje šuma, uz bolju reprodukciju boja i ukupne osvjetljenosti scene.

Video po danu

Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z2

Video po noći

Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z2

Zaključak

Ukupna kvaliteta fotografija snimljenih na oba modela je jako slična. Xperia Z2 puno bolje drži pod kontrolom šum koji je i kod dvostruko većih ISO vrijednosti manje prisutan nego na modelu Z1. To je svakako posljedica boljih softverskih algoritama, ali je moguća i zbog ponešto boljeg ISP koprocesora u novijem Snapdragon chipsetu. Zbog toga su u uvjetima slabijeg osvjetljenja fotografije na Z2 svjetlije, jer je omogućeno povećanje ISO vrijednosti uz gotovo jednaku kvalitetu kao i na prethodniku. Manji problem s kamerom Xperije Z2 vidimo u automatskom uključenju HDR moda pa u direktnoj usporedbi s prethodnikom vidljivo je smanjenje oštrine na nekim dnevnim fotografijama, ali kao benefit HDR moda imamo puno veći dinamički raspon zbog čega i fotografije ukupno bolje izgledaju.

Ipak, kako smo mogli i pretpostaviti razlike nisu ogromne, pa u slučaju da ste vlasnik Z1, a razmišljate o prelasku na Z2 kamera definitivno ne bi trebala biti jedan od razloga za kupnju novijeg modela.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT