Vipnet ponovo posluje pozitivno, prihodi porasli 17,9%

Vipnet kvartalni

Nakon 10 negativnih kvartala, Vipnet u trećem kvartalu ostvario je pozitivan EBITDA rezultat. Mobilni prihodi bez interkonekcije porasli su za 2.1 posto, a broj pretplatnika povećan je za 2.9 posto. U fiksnom segmentu ostvaren je rast prihoda od 17.9 posto. Ostvaren je i rekordan rast korisnika fiksnih usluga od 28.8 posto, dok je broj fiksnih broadband linija porastao je za gotovo 50 posto.

U prvih devet mjeseci Vipnet stabilizira sve ključne financijske pokazatelje. Ukupni prihodi smanjeni su za 2.7 posto i iznose 274.7 milijuna eura, prvenstveno zbog slabije prodaje mobilnih uređaja i prihoda od interkonekcije, ali oba segmenta imaju niske margine s minimalnim utjecajem na EBITDA-u. U prvih devet mjeseci EBITDA je smanjena za 9.2% i iznosi 67.2 milijuna eura prvenstveno zbog tri puta većih naknada za uporabu radijske frekvencije uvedenih 2014. Međutim, ako promatramo zasebno treći kvartal, EBITDA je u odnosu na isto razdoblje rani porasla za 0.1 posto zahvaljujući boljem tržišnom nastupu i pozitivnim učincima transformacije kompanije. Više u objavi za medije koja sliejdi u nastavku:

POSLOVNI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2015

Nakon 10 negativnih kvartala, Vipnet u trećem kvartalu ostvario pozitivan EBITDA rezultat

Mobilni prihodi bez interkonekcije porasli su za 2.1 posto, a broj pretplatnika povećan je za 2.9 posto. U fiksnom segmentu ostvaren je rast prihoda od 17.9 posto. Ostvaren je i rekordan rast korisnika fiksnih usluga od 28.8 posto, dok je broj fiksnih broadband linija porastao je za gotovo 50 posto.

Zagreb, 20. listopada 2015. – U prvih devet mjeseci Vipnet stabilizira sve ključne financijske pokazatelje. Ukupni prihodi smanjeni su za 2.7 posto i iznose 274.7 milijuna eura, prvenstveno zbog slabije prodaje mobilnih uređaja i prihoda od interkonekcije, ali oba segmenta imaju niske margine s minimalnim utjecajem na EBITDA-u. U prvih devet mjeseci EBITDA je smanjena za 9.2% i iznosi 67.2 milijuna eura prvenstveno zbog tri puta većih naknada za uporabu radijske frekvencije uvedenih 2014. Međutim, ako promatramo zasebno treći kvartal, EBITDA je u odnosu na isto razdoblje rani porasla za 0.1 posto zahvaljujući boljem tržišnom nastupu i pozitivnim učincima transformacije kompanije.

  Vipnet pokazuje pozitivne operativne rezultate temeljene na rastu prihoda od usluga i u mobilnom i u fiksnom segmentu. Poseban je naglasak na fiksnom segmentu čiji je rast dodatno pojačan akvizicijom Amisa. Cijelo telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj i dalje pada, ali vidimo ohrabrujući oporavak u mobilnom segmentu te kontinuirani rast u fiksnom broadbandu i ICT-u. Stroga kontrola troškova i aktivnosti vezane uz restrukturiranje u okviru transformacijskog programa, zajedno s boljim tržišnim nastupom uspješno kompenziraju negativne učinke regulatornih opterećenja i povećanih naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra. – izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Iako je ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži u prvih devet mjeseci manji za 1 posto te iznosi 1.8 milijuna, mobilni prihodi bez interkonekcije u prvih su devet mjeseci porasli za 2.1 posto. Broj pretplatnika povećan je za 2.9 posto, dok je prosječan prihod po korisniku (ARPU) povećan za 3.1 posto i iznosi 11.8 eura.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u prvih devet mjeseci porastao je na 273.5 tisuća, što je 28.8 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2014. Istovremeno, u prvih devet mjeseci prosječni prihod po liniji (ARPL) povećan je za 2.5 posto i iznosi 21.9 eura. Broj fiksnih broadband linija u odnosu na isto razdoblje lani porastao je na 48.2 posto, dok je broj fiksnih glasovnih linija porastao za 35.5 posto. S kombinacijom kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije, Vipnet je ostvario porast broja TV korisnika za 14.6 posto. Sveukupno, u prvih devet mjeseci Vipnet bilježi porast prihoda u fiksnom segmentu za 17.9 posto.

U prvih devet mjeseci 2015. godine Vipnet je investirao 34.7 milijuna eura, uglavnom u širenje mreža nove generacije u mobilnom i fiksnom segmentu.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT