Vipnet podigao brzine prijenosa podataka u LTE mreži na 225 Mbps i ulaže novih 141 milijun kuna

antene

Vipnet je objavio kako će investirati dodatna sredstva u nadogradnju postojeće LTE mreže, kako bi zakupio dodatni frekvencijski spektar i povećao kapacitete. Novi pojas od 15,6 MHz će biti dostupan u 1800 MHz spektru, za što će u državni proračun ova kompanija uplatiti 141 milijun kuna.

Tako je Vipnet već sada povećao brzinu downloada u LTE mreži na 225 Mbps, koju ju je trenutno moguće koristiti u Zagrebu, Samoboru, Sesvetama, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Karlovcu, Dubrovniku i Puli.

U nastavku pročitajte objavu za medije.

 

Akvizicija dodatnog spektra Vipnetu će omogućiti dugoročan optimalan razvoj 4G+/LTE, ali i 5G tehnologije u budućnosti.  Implementacija novog spektra omogućit će korisnicima brzinu prijenosa podataka u mobilnoj 4G+/LTE mreži do 225 Mbit/s.

Zagreb, 18. studenoga 2015. – U postupku javne dražbe radiofrekvencijskog spektra, Vipnetu su dodijeljena dva preostala bloka frekvencija u pojasu 1800 MHz. Riječ je o ukupno 15,6 MHz dodatnog spektra čime Vipnet značajno širi potencijale 4G+ tehnologije i potvrđuje vodeću poziciju u implementaciji najnovijih tehnoloških rješenja i ispunjenju ciljeva Digitalne agende. Vipnet će za dodijeljeni radiofrekvencijski spektar u državni proračun do kraja godine uplatiti 141 milijun kuna. Vipnet je od 2012. za investicije u spektar neophodne za ostvarenje visokoambicioznih ciljeva Digitalne Agende, kroz tri jednokratne uplate u državni proračun uplatio ukupno više od 470 milijuna kuna. Povrh toga, Vipnet godišnje u državni proračun uplaćuje i više od 180 milijuna kuna naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra.

Zbog stalnog povećanja broja pametnih telefona, njihovih mogućnosti i količine prenesenih podataka, kapacitivne potrebe u mobilnim mrežama će se u narednim godinama višestruko povećati. Vipnet nastavlja s ulaganjima u razvoj mrežne infrastrukture u fiksnom i mobilnom segmentu te je s dodatnim radiofrekvencijskim spektrom osigurao jedan od preduvjeta za daljnji razvoj 4G+ s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva.

Tim povodom je u najvećim gradovima Hrvatske povećana brzina prijenosa podataka u 4G+/LTE mobilnoj mreži do 225 Mbit/s pri čemu je Vipnet jedini operator koji nudi maksimalne brzine prijenosa podataka u svim Bez granica + tarifama. Korisnici tako ne moraju aktivirati skuplje tarife kako bi mogli uživati u brzinama surfanja do 225 Mbit/s. Za potpuno ostvarenje vrhunskog korisničkog iskustva korisnicima su na raspolaganju i povoljniji uređaji u sklopu Vip božićne ponude.

Vipnetova super brza 4G +/ LTE mreža s novom brzinom do 225 Mbit/s dostupna je u Zagrebu, Samoboru, Sesvetama, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Karlovcu, Dubrovniku i Puli. Osim gotovo neograničenih mogućnosti korištenja podatkovnog prometa, trenutnog dijeljenja fotografija i video sadržaja u HD rezoluciji, gledanja videa na Internet servisima poput Youtube-a, 4G +/ LTE mreža korisnicima omogućava i uživanje u zahtjevnijim interaktivnim uslugama poput Vip TV za van.

Trenutna brzina do 225 Mbit/s u mobilnom segmentu više je no dvostruko veća od brzina interneta predviđenih Digitalnom agendom 2020 koja podrazumijeva da 100 posto stanovništva Republike do 2020. godine ima dostupne brzine interneta od najmanje 30 Mbit/s, a 50 posto kućanstava brzine interneta od najmanje 100 Mbit/s.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT