Vodafone i Huawei u rad puštaju prvu komercijalnu 5G mrežu u Španjolskoj

Nakon Velike Britanije, sljedeća zemlja koja će u Europi uvesti 5G mrežu je Španjolska. Tako će Vodafone 15. lipnja u 5G mrežu u pustiti u komercijalni rad, i to u 15 najvećih gradova: Madrid, Barcelona, Valencia, Seville, Malaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastian, A Coruna, Vigo, Pamplona, Gijón, Logrono i Santander.

Prvu španjolsku 5G mrežu, inače u vlasništvu britanskog Vodafonea, izgradio je Huawei, a korisnici će u početku moći birati između tri ponuđena uređaja – Samsung Galaxy S10 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G i LG V50 ThinQ5G.

Vodafone u suradnji s Huaweijem uskoro namjerava pustiti u rad nove 5G mreže u Europi, a među prvim zemljama koje će ih dobiti bit će Švicarska i San Marino.

Za razliku od SAD, koje su od nedavno u pokrenule trgovinski rat s Kinom (i još nekim državama) Europa očito nema problem s Huaweijevom opremom, koja će biti oslonac izgradnje 5G mreža u mnogim državama.

Štoviše, Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da bi nastavak eskalacije trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine prouzročio negativne posljedice diljem svijeta, a posebno na Europu i eurozonu. Le Maire je izjavio da Europa već osjeća posljedice. Upitan hoće li se Francuska povesti za zahtjevima SAD-a u vezi kompanije Huawei, Le Maire je izjavio da se ovdje ne radi o jednoj kompaniji. Kako je rekao, Francuska je fokusirana na širu sliku, a to je osiguranje suverentiteta države.

Isto tako, međunarodna institucija odgovorna za definiranje 5G standarda u mobilnoj telekomunikacijskoj infrastrukturi upozorila je da bi blokada Huaweija od strane SAD-a mogla imati ”dramatičan utjecaj” na buduću standardizaciju te da bi mogla rezultirati podjelom razvoja sljedeće generacije mobilne infrastrukture.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT