Vodafone u Njemačkoj pokrenuo komercijalnu 5G mrežu

Startala je još jedna komercijalna 5G mreža u EU. Nakon nedavnog pokretanja usluge na domaćem britanskom tržištu, Vodafone je danas pokrenuo komercijalnu 5G mrežu u Njemačkoj.

U ovom trenutku 5G signalom je pokriveno 20 većih njemačkih gradova, a do kraja godine pokrivenost bi se trebala proširiti na 25 gradova, 25 okruga i 10 industrijskih zona.

Vodafone je korištenje 5G mreže u prvoj godini ponudio po cijeni od 14,99 eura, dok će cijena 5G flat tarife iznositi 80 eura. U ponudi se nalaze dva uređaja – Samsung Galaxy S10 5G, Huawei Mate 20 X 5G, kao i Huaweijev Gigahome 5G router za kućnu ili uredsku upotrebu.

Što se izgradnje same mreže tiče, za Vodafoneovu je zadužen Huawei, koji je na EU tržištu ostao, usprkos američkim pritiscima uzrokovanim njihovim trgovinskim ratom s Kinom.

5G mreže u Hrvatskoj još nisu krenule s komercijalnim radom, ali su u fazi testiranja, u što smo se jučer i sami uvjerili testirajući 5G mrežu operatera A1.

Svi operateri inače čekaju raspasivanje natječaja za dodjelu koncesija za frekvencijske spektre, tako da komercijalni start vjerojatno možemo očekivati krajem ove ili početkom sljedeće godine.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT