Acer Swift 7 – Recenzija

acer-swift-7-recenzija

Tržište smartfona i računala nikad nije bilo bliže jedno drugome kao što je to danas. Tableti postaju prava prijenosna računala, a prijenosna računala postaju tableti.
Acer Swift 7 ipak spada u kategoriju baš prijenosnika, odnosno ultrabooka, no svojim dimenzijama i portabilnosti definitivno može stati uz bok nekim većim tabletima u kombinaciji s fizičkom tipkovnicom.

Riječ je o trenutno najtanjem ultrabooku na svijetu, koji u debljini mjeri manje od 1 centimetra. Pokreće ga najnoviji Intelov i7 procesor mobilne M7 serije, sedme Kaby Lake generacije, koji u kombinaciji s 8 GB RAM-a čini hardverski moćniji sklop nego što smo očekivali.
Snagom parira čak i laptopima koje pokreće stariji ULV i7, a kao takav bez problema može poslužiti čak i za ozbiljniji rad.

Naravno, sve je to moguće u razumnom trajanju, jer Swift 7 definitivno nije predviđen za duge obrade videa, kreiranje 3D modela ili pak igricama, ali je zato savršen za prezentiranje raznih projekata ili za često i poduže unos teksta, proračunskih tablica i sl.

Kakav je Swift 7 pored pukih specifikacija, saznajte u nastavku recenzije.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
9,98 x 324,6 x 229,6 mm

Masa
1,1 kg

Zaslon
13,3″ IPS LCD 1920 x 1080

Procesor
Intel Kaby Lake i7 M7-7Y75 @ 1,3 GHz

GPU
Intel Iris 615

RAM
8 GB LPDDR3

Interna memorija
256 GB M2 SSD

Portovi
2x USB-C + 3,5 mm

Povezivanje
10/100/1000 LAN + 802.11 a/b/g/n/ac + Bluetooth 4.1

Optički pogon
Ne

Čitač memorijskih kartica
Ne

OS
Windows 10

Kamera
1,3 MP/1080p

Zvučnici
2.0 sustav

Baterija
2700 mAh

Cijena
12.000 kuna

Ustupio
Acer

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Iznimno tanak i lagan
Samo dva USB-C porta

Kaby Lake i7 procesor
Sporo punjenje

Odličan zaslon
Ne puni se preko powerbanka

Veliki touchpad

Dobra autonomija

Iznimno tih

Dizajn i kućište

Acer se ovoga puta odlučio za aluminijsko kućište, a to i ne čudi s obzirom da Swift 7 spada u cjenovno višu kategoriju od klasičnih prijenosnika. Matirana površina je veliki magnet za otiske prstiju i jednom kad se zamulja, bit će potrebna finija krpica da ju obrišete, jer klasično brisanje majicom ili sličnim neće puno pomoći. Ipak, aluminijsko kućište u kombinaciji s oštrim konturama ostavljaju izuzetno upečatljiv dojam. Kvaliteta izrade je na vrlo visokoj razini i jednom kad je uređaj zaklopljen, nema straha da ćete laptop savinuti ili potrgati jačim pritiskom.

I pante zaslona su iznimno čvrste, tako da i za samo otvaranje zaslona morate upotrijebiti obje ruke. A kako i ne bi kad je cijeli laptop težak svega 1,25 kg. Jednom kad ga otklopite, primijetit ćete da je s dizajnerske strane na njemu primijenjen minimalistički pristup, i da nema Acerovog loga na zaslonu, teško da bi itko mogao reći o kojem se laptopu radi.

Tipkovnica je lijepo razvučena po cijeloj površini i nipošto ne možemo reći da je zbijena, zbog čega ćete na njemu praktički moći tipkati satima. S obzirom da je debljina cijelog laptopa svega 9,98 mm, a dobar dio te debljine odlazi na zaslon, tipkovnica ne može imati pretjerano dug hod, ali to je kompromis kojeg uvijek prihvaćate kupnjom jednog ultrabooka. Bilo bi lijepo kad bi tipkovnica imala pozadinsko osvjetljenje, ili kad bi bilo gdje na kućištu bili LED indikatori za caps ili num lock tipke. Ispod tipkovnice je i ogroman touchpad. Kad kažem ogroman, hoću reći da je površinom velik koliko i cijeli moj HTC 10. Sam touchpad je vrlo precizan i ugodan za rad, a možete ga podesiti po vlastitoj želji i definirati mu pristojan spektar gesti, te tako ukupnu funkcionalnost povećati do maksimuma.

Punjenje se odvija putem USB-C utora, a dva takva pronaći ćete na desnom boku uređaja. Uz njih je još samo 3,5 mm izlaz za slušalice. To ujedno znači da ćete danas za veliku većinu periferije morati koristiti adapter poput ovog Minixovog.

Riječ je o thunderbolt adapteru u koji istovremeno možete spojiti 2 USB 3.0 uređaja, SD karticu, Ethernet kabel, ali i HDMI monitor. Trenutno je iznimno malen broj uređaja koji standardno u sebi imaju USB-C, a većinom su to noviji smartfoni. Vremenom će se situacija definitivno popraviti iu bližoj budućnosti ćemo vjerojatno koristiti pristojnu količinu adaptera, bilo da se radi o onima koji će spajati vašu staru periferiju u USB-C, ili novu koja dolazi s USB-C portom, ali ju na vašem starijem računalu nećete imati gdje uključiti.

S donje strane uređaja imamo tek dvije rešetke koje skrivaju sasvim pristojne zvučnike. Štoviše, ugodno sam ostao iznenađen njihovom kvalitetom s obzirom na debljinu samog kućišta. Nemojte me krivo shvatiti, nisu to ništa specijalno kvalitetni zvučnici koji će zamijeniti vaše stolne, već sam jednostavno očekivao dosta lošiju situaciju nego što to je.

No najveća prednost ovakvog uređaja je njegova portabilnost, a koliko ga je lako negdje ponijeti, govori i činjenica da ga je vrlo lako strpati u veći fascikl zajedno s hrpom papira. Zbog njegove težine, koju možemo usporediti s par bilježnica debelih korica, ili možda dva rokovnika, nerijetko ćete zaboraviti da ga imate.

Zaslon

13,3” IPS LCD zaslon je jedna od najsvjetlijih točaka ovoga uređaja, doslovno i metaforički. Vidljivost na suncu je jako dobra za jedan prijenosnik, tako da sam ga bez problema mogao koristiti na terasi obližnjeg kafića za vrijeme lijepog sunčanog dana.
To ipak ne znači da ćete se najugodnije zavaliti na plažu i gledati filmove jer je površina zaslona sjajna, odnosno dosta reflektira sve što nalazi oko vas, ali definitivno ćete moći ugodno surfati internetom ili ga koristiti za neki unos teksta.

Kutovi vidljivosti su također vrlo dobri, a isto vrijedi i za kontrast i prikaz boja. One su pak tek nešto zasićenije nego što bi to trebale biti, ali to je slučaj s gotovo svim prijenosnicima danas.
FullHD rezolucija je sasvim dovoljna za ovakav uređaj, a eventualni 4k panel bi samo bespotrebno opteretio hardver i skratio autonomiju.

Povrh zaslona je i Gorilla Glass zaštitni sloj, no sam zaslon nije osjetljiv na dodir. Osobno ne smatram to većim nedostatkom jer mi dodirna funkcija zaslona na laptopima predstavlja samo bespotrebno dizanje cijene, no ukoliko ne dijelite isto razmišljanje, Acer u ponudi ima vrlo sličan model, čiji zaslon možete u potpunosti preklopiti na drugu stranu i koristiti ga kao tablet.

Hardver, softver i performanse

hardver

Već sam spomenuo da ovaj Acer pogodni Intelov i7 iz sedme Kaby Lake generacije. Riječ je o dvojezgrenom 7Y75 modelu koji radi na taktu od 1,3 GHz u kombinaciji s Iris 615 grafikom i 8 GB LPDDR3 RAM-a. Za pohranu je zadužen 250 GB M2 SSD, što će biti sasvim dovoljno ako ga ne nakrcate multimedijom. Zbog iznimno malog kućišta, nema mjesta za proširenje memorije nekim dodatnim SSD-om, a ukoliko se odlučite na neki veći M2 SSD, budite spremni izdvojiti dosta veću svotu novca.

Usporedivši ovaj ultra prijenosnik s mojim Lenovom Z50-70 kojeg pokreće i7-4700U, uz GeForce 840M grafičku karticu i 8 GB RAM-a, ostao sam iznenađen koliko je mala razlika u performansama. Koristeći svoj laptop za redovno uređivanje videa, AutoCad i softver sličnih poslovnih primjena, shvatio sam da ga jednako dobro može zavrtjeti i ovaj ultra prijenosnik.
Kad kažem jednako dobro, moram napomenuti da postoji jedna velika ključna razlika između klasičnih laptopa i ovoga ultra prijenosnika, a ta je u načinu hlađenja. Swift 7 nema aktivnih hladnjaka, odnosno ventilatora u kućištu, a cijelo hlađenje odvija se putem posebno dizajniranih pasivnih hladnjaka koji raspoređuju toplinu po cijeloj gornjoj širi aluminijskog kućišta.

U trenutcima kad ga upregnete, procesor će automatski spuštati radni takt kako bi ga održao koliko-toliko hladnim. Iako će gornji dio uređaja (povrh tipkovnice) biti prilično topao, štoviše i blago neugodan na dodir, sama tipkovnica će ostati hladna i to neće utjecati na vaš rad. Valja napomenuti da su ovakvi prijenosnici s pasivnim hladnjacima potpuno nečujni, što će se zasigurno svidjeti određenom dijelu kupaca.

Swift 7 je sposoban pokrenuti čak i najnovije igre. Ipak, zbog pasivnih hladnjaka ugodno ćete moći igrati tek neke manje zahtjevne, što je i očekivano jer ovaj uređaj nipošto nije predviđen za gaming. U trenutku kad sam pokrenuo novi GTA V, temperatura procesora se počela naglo penjati, sve dok nije dosegnula vrhunac na 89 stupnjeva. Nakon toga je uslijedilo spuštanje takta i očigledan pad ionako relativno loših performansi unutar igre.

Za vrijeme gledanja filmova, unosa teksta ili sličnog, temperatura procesora bi se u prosjeku držala između 25 i 40 stupnjeva, ovisno o bitrateu videa, sobnoj temperaturi i nizu ostalih faktora.

Ipak, Swift 7 će bez problema zavrtjeti manje projekte u AutoCadu, odnosno barem dok god ne pretjerate s layerima i ne učitate cijeli projekt stambene zgrade u 3D-u. Isto vrijedi i za Adobe Premier u kojem možete složiti neki manji video projekt, pod uvjetom da se ne radi o 4K materijalu, no sami render preporučujem da prebacite na neku jaču stanicu upravo zbog pasivnih hladnjaka.
Što se Photoshopa ili Lightrooma tiče, bez greške možete obrađivati čak i veće fotografije, a najveće ograničenje će biti relativno mala količina RAM memorije.

Ultra prijenosnici su primarno namijenjeni raznim poslovnim prezentacijama, unosu teksta i multimediji, i što god od toga na njemu radili, poslužit će vas vrhunski, dapače. I kvaliteta WiFi signala je na vrlo visokom nivou, što nam je uvijek drago vidjeti, pogotovo kod ovakvih prijenosnika s kojima se nerijetko spajamo na fizički dosta udaljene WiFi routere.

Za ljubitelje benchmarka prilažemo i rezultate Geekbencha 4 i 3DMarka.

Povrh zaslona našla se i HD kamera koja će vas poslužiti za pokoji video poziv, ali ništa više od toga. Kvalitetnije kamere možete pronaći i na najjeftinijim kineskim smartfonima i zaista nam nije jasno zašto laptopi u nekim segmentima za njima toliko kasne.

Swift 7 dolazi s predinstaliranim Windowsima 10 i tek pokojom Acerovom aplikacijom koja bi vam trebala olakšati dijeljenje mreže putem WiFi-ja, te u izradi backupa i sličnih uredskih poslova. Sve ostalo je klasična priča o Windowsima 10, u koju nećemo bespotrebno ulaziti.

Baterija

Acer ovaj Swift 7 reklamira kao uređaj koji će vas bez punjača poslužiti 9 sati. Kako to obično biva, reklamiranu vrijednost umanjite za 30% i dobit ćete stvarnu. I uistinu, računica je točna.
Swift 7 bi ovisno o načinu uporabe izdržao 6-7 sati rada i to nije ništa neobično. Odnosno, ne bi bilo neobično da se ispod haube ne nalazi baterija kapaciteta od samo 2770 mAh.

Današnji smartfoni imaju značajno veće baterije od ovog prijenosnika, no ovako malen kapacitet vas ne bi trebao previše iznenaditi. Naime, cijeli prijenosnik je debeo svega 9,98 mm, ali ta debljina obuhvaća i zaslon.

Baterija je smještena ispod tipkovnice, točnije, zauzima cijeli dio od QWERTZ reda tipkovnice pa do dna. Iako površinski zauzima 2/3 unutrašnjosti laptopa, ona je iznimno tanka i samim time njen kapacitet nije mogao biti veći nego što je.

Punjenje se uistinu odvija putem USB-C utora, ali to na žalost ne znači da ćete ga moći spojiti brzinski na punjač u autu ili na vaš punjač od smartfona, a kamoli na neki power bank. To mi je ujedno i najveći nedostatak ovog laptopa jer i sam USB-C utor je zamišljen kao jedan port za sve. Bez obzira na to koliko je snažan vaš punjač, definitivno je trebalo biti omogućeno punjenje preko punjača koji imaju barem pristojnu snagu, no očito da nije.
Šteta, jer bi uz pristojan eksterni punjač ovaj laptop mogao izdržati bez problema i nekoliko dana na putu bez utičnice, a to bi bio pravi hit.

Zaključak

Ultra prijenosnici su već neko vrijeme na tržištu i popunjavaju tržišni segment za koji do nedavno nije bilo potrebe. Ciljana klijentela su ljudi koji već imaju dovoljno snažno stolno računalo, a traže nešto ultra prijenosno, što lako mogu ponijeti sa sobom, bez da ih previše opterećuje.
Sama činjenica da ovaj laptop možete staviti u fascikl zajedno s hrpom papira i slično, već dovoljno govori o njegovoj prenosivosti, a to je nešto što će mnogi znati cijeniti.

Ipak, kao i svi ultra tanki i prekrasni uređaj, pa tako i ovaj, cjenovno nisu pristupačni apsolutno svima. Za nekih 12.000 kuna, kolika je očekivana cijena ovoga modela s i7 procesorom, možete složiti iznimno jako stolno računalo, ili kupiti neku slabiju inačicu Predatora, kojega (na neki način) također možete ponijeti sa sobom u ruksaku. No opet, ukoliko vam je portabilnost najbitnija, a želite reprezentativno prijenosno računalo koje će ostaviti dobar dojam na sastancima, iz osobnog iskustva moram priznati da je Swift 7 uhvatio više pogleda od iPhonea 7, što nisam očekivao.

Desetak neznanaca mi je prišlo u posljednjih mjesec dana i priupitalo me kakav je to laptop, a poznanici su naprosto poludjeli za njim. Doduše, niti jednom od njih ovakav uređaj nije trebao i šanse su iznimno male da ga čak i ja kupim u nekoj bližoj budućnosti, bez obzira koliko mi ga je korisno imati i koliko sam posla uspio obaviti s njim u svim onim rupama kad bih nekoga negdje čekao.

Video recenzija

 
      
 • Mustrashh

  Mrzim usporedbe sa desktopima ili razno raznim predatorima i sl. grdosijama. Nisu jednostavno ista kategorija, niti su namjenjeni istim ljudima, a samim time nisu ni usporedivi.

  Steta sto usb-c portovi nisu thunderbolt portovi, ali to donekle i shvacam. Kao i Apple, stedi se na prostoru pa nisu mogli ubaciti alpine ridge kontroler. Osobno cekam coffee lake procesore da bih svoju masineriju izmjenio. Ni skylake, a jos manje kaby lake ne donose nista zanimljivo.

 • brat_goran

  Jesu ga posteno stanjili nema sta. Zanimljiv laptopcic, vjerovatno ce naci put do ciljane grupe ljudi sa debljim novcanikom :P. Glede usporedbi, mislim da su one tu vise da se dobije perspektiva.

 • marijan

  Neozbiljno mi je ne staviti cijenu u nedostatke ovog računala.

 • Krešimir Blažev

  Zašto bi cijena bila nedostatak? Imaš laptope od preko 20.000 kuna.

 • Mustrashh

  Cijena uopce nije nedostatak. Normalna cijena za jedan ovakav uredjaj. Osobno bih stavio samo ekran kao nedostatak, jer ekran koji nema posten anti glare u ovoj kategoriji je meni osobno beskoristan uredjaj, jer ovo nije uredjaj za ureda, vec pravo malo putno racunalo koje ces cesto na otvorenome koristiti.

 • Baterija

  Što se tiče baterije i spominjanja mAh nema smisla kad se ne zna koliki je napon baterije.

  Primjer : baterija mobitela koja radi na 4.4 V nominalno s 2770 mAh može pohraniti cca 12 Wh električne energije, a na ovom laptopu nazivni napon baterije je 15.2 V što bi s 2770mAh značilo da može pohraniti 42 Wh el.energije.

  P.S. – radni napon baterije jest razlog zašto je ne možeš puniti s eksternom baterijom, autopunjačem ili punjačem mobitela koji imaju izlaz od 5V

  Science bitch! 🙂

 • Dr. Proteus

  Macbook se može puniti 20.000 mAh powerbankom

 • E to sam čekao da netko obrazloži. Koliki je napon baterije onog obicnog MacBooka?
  I zasto nece radit punjac od HTC10 na njemu npr?

 • Jel ARK toliko veći da stvarno ne stane ili su ga jednostavno odlučili izostaviti jer im šatro ne treba na ovome?

 • Baterija

  Ne znam kakva je situacija s MacBookom. Vjerujem da u sebi ima regulator punjenja koji diže napon eksterne baterije na traženu vrijednost ili ima bateriju nominalne vrijednosti ispod 5V.

 • Baterija

  Pretpostavljam da ovaj Acer namjerno nije išao na varijantu s regulatorom punjenja/napona (u elektrotehnici bi to bio jedan oblik diodnog mosta) iz razloga što to nije toliko mala komponenta da ne bi utjecala na gabarite ovako kompaktnog laptopa,
  S druge strane da su koristili bateriju od 4.4V kao na mobitelu opet bi trebali regulator napona u laptopu koji bi napon baterije dizao na odgovarajuće visoki napon za rad procesora i ostalih komponenti laptopa.

  Još jedna negativna strana regulatora napona je ta što se griju, a performanse ovog Acer laptopa bitno ovise o termici

 • Mustrashh

  Bas na ovakvome stroju tb3 je prijeko potreban. Samo guglaj koliko problema apple/lenovo/dell uredjaji imaju kad ih spojis na monitore sa vecim rezolucijama (3440×1440, 4k…). Sve radi toga sto usb-c 3.1 ipak nema propusnost ni moc tb3 prikljucka.

  A vecina ekipe koja koristi ovakve strojeve (a poznajem ih stvarno dosta, i ja sam medju njima) kupuje ih radi ultra prenosivosti, i onda kad dodju na mjesto gdje moraju obaviti posao, dockaju uredjaj na veci monitor.

  Koliko sam citao, problem je ogroman ugraditi alpine ridge. Nije toliko velik, ali za ovako male i tanke uredjaje je problematican, jer bi oduzeo od baterije + dodatno bi zagrijavao laptop.

  Intel sa kaby lakeom i dalje to nije popravio, a ocekuje se da ce CL tek to rijesiti. Dakle 2018/2019 godina. Koristio sam Macbook 12, odlican maleni uredjaj. Hladan stalno, i sve radi odlicno. No recimo kad ga spojis na 4k monitor, radi samo na 30Hz u 4k rezoluciji. Ima hackova da proradi na 60Hz, ali onda ne radi usb hub na monitoru.

  Osobno bih ovakve uredjaje izbjegavao dok ne dodje tb3. Taman do tad ce se kod svih ustaliti i bit ce hrpa tb3 hubova za kupiti. Samo ne bih ocekivao povoljne cijene, jer tb je oduvijek bio skup, i vec 5 godina trube kako ce pojeftinijiti, ali ako usporedim tb2 cijene iz 2012 godine, i danasnje tb3 cijene, ne vidim nikakve razlike 🙁

 • Mustrashh

  Hvala na objasnjenjima, jer sam osobno po pitanju elektronike totalni idiot. No iz iskustva znam da se Macbook ne grije kad je spojen na auto punjac, niti na power bank. Zato me cudi da ovaj stroj to ne podrzava, posebice zato jer je veci od macbooka, tako da su nekako morali ugurati regulator u njega 🙁

 • marijan

  Posjedujem laptop koji trenutno u Hrvatskoj košta oko 15000 kuna tako da me cijena od 12000 ne impresionira svojim iznosom (ne impresionira me ni taj laptop koji posjedujem – Lenovo X1 Yoga). Ipak, ono što ga razlikuje od ovoga su performanse. Ali ‘ko voli nek izvoli.

 • Nikola

  veliki sam fan ultrabookova ali jos uvijek nemogu prezvakat samo usb c portove i dongle life. radije imam 0.8cm deblji macbook pro 2015 sa svim mogucim portovima..

 • Mustrashh

  Dongle life je prenapuhan. Novi MBP (2016) je debilan stroj sa gimmick touch barom i samo usb-c tb3 utorima. Na njemu je to glupost, jer dovoljno je debel za barem jedan usb-a utor, hdmi + sd card. Uostalom, to nije ultrabook, a apple ga takvime pravi.

  No kod ultrabookova samo usb-c mi nije problem, tanki uredjaji koji su namjenjeni portabilnosti, dugoj bateriji i eleganciji. A sve moguce utore rijesis samo jednim ‘dongleom’. Ovaj recimo ja koristim:
  https://www.amazon.co.uk/gp/product/B018XF4KRC/ref=oh_aui_detailpage_o07_s00?ie=UTF8&psc=1

  Imam dva komada, jedan u ruksaku, drugi u autu (u slucaju da prvi negdje zaboravim). Uredjaj je valjda 50gr tezak (bubam napamet). Ne treba mi 100 kabela, niti 50 adaptera. Samo taj jedan jedini.

  No ne zelim ni taj jedan na Pro stroju koristiti. Ali za ultrabook mogu shvatiti tu politiku.

 • Nikola

  slazem se ali po meni je ovaj novi macbook pro je vise ultrabook nego pro laptop.
  nit kuzim sta ce mi 4 usb-c/thunderbolt portova di taj jedan port moze sve obavit.

  zapravo nekuzim generalno taj novi macbook pro, iako vjerujem da je ekran perverzija i navodno zvucnici ali to mi izgleda vise ko laptop za hipstere u starbucksu nego za ljude kojima to treba za posao.

 • nele nelic

  Pa naravno da mu je cena velika mana, za ove pare svakako mozes pazariti, na primer, nekog desktop monstruma ili neki mocan igracki laptop (predatora, kao sto je gore receno)! Moze da se kaze kako je ovaj zato vrlo lagan, mali i prenosiv i zato je pogodan za svoju ciljnu grupu, poslovne ljude koji u tom slucaju nece pitati za cenu vec ce im biti najneophodnija njegova izuzetna kompaktnost, ali i takvih korisnika je sve manje jer ljudi sve vise znaju o racunarima i prosto je nemoguce ne primetiti njegovu vrlo visoku cenu spram njegovog priicno slabijeg hardvera. A ako bi eventualno ljudi iz Acera zaigrali na kartu eventualnog glamura kod ovog laptopa e tu vec tesko da bi imao ikakve sanse jer za glamur po ovoj ceni mu ipak nedostaje logo jabuke na poklopcu.

 • nele nelic

  Nisu ista kategorija ali ovakvi laptopovi su svakako vece “dranje koze” sa potrosaca u odnosu na desktop nemani ili igracke laptopove a svakako ni ta stavka isplativosti nije nebitna! Pogotovo ne za nas sa brdovitog Bakana.

 • Krešimir Blažev

  Opet, cijena mu nije mana jer se radi o uredjaju iz premium segmenta, u kojem drugi proizvodjaci nude jos skuplje laptope s istom konfiguracijom. Usporedba s desktop i gaming PC-em je promasena, jer za te pare mozes kupit i auto.

 • Mustrashh

  Ako ti tako kazes… 🙂

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]