Alcatel Idol 3 (4.7) – Recenzija

Alcatel Idol 3 Recenzija

Nakon duljeg vremena, ponovo jedan Alcatel na našem testu. Kao što vam je vjerojatno već poznato, Alcatel brand se nalazi u vlasništvu kineskog TCL-a koji pod njegovim imenom proizvodi i prodaje smartfone. U današnjoj recenziji govorimo o novom modelu Idol 3 koji nam stiže iz Vipneta i to verzija s 4,7-inčnim zaslonom. Pokretan je Qualcommovim Snapdragon 410 procesorom u kombinaciji s 1 GB RAM-a, a donosi i 13 MP kameru, Android 5.0 Lollipop operativni sustav i 2000 mAh bateriju. Treba reći da postoji i 5,5-inčni model s nešto jačim hardverom, no njime ćemo se baviti u posebnoj recenziji.

Kako se manji Alcatel Idol 3 proveo u našem društvu, što ima za pokazati i kakve je dojmove na nas ostavio, čitajte u nastavku teksta.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
134.6 x 65.9 x 7.6 mm

Masa
110 grama

Zaslon
4,7″ IPS LCD 1280 x 720, 312 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon 410

RAM
1 GB

Interna memorija
8 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB on-the-go

3G
HSPA+

4G
LTE Cat. 4

OS
Android 5.0 Lollipop

Kamera
13 MP/1080p

Prednja kamera
5 MP/1080p

Baterija
2000 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Povremeno zapinjanje sučelja

Vrlo dobar zaslon
Mala interna memorija

Vrlo dobra kamera

Powerbank u prodajnom pakiranju

Autonomija

Vanjski stereo zvučnici

Dizjan, kućište i rukovanje

Iako su dizajn i ljepota subjektivne kategorije, vjerujem da će se većina složiti da je 4,7-inčni Alcatel Idol 3 lijepo i skladno dizjaniran smartfon. Zaobljenost kutova, ali i samih rubova na vrhu i na dnu, uređaju daje jedan elegantni ton, koji je dodatno pojačan dvodjelnim okvirom od imitacije metala.

Ono što na prvi pogled vjerojatno nećete uočiti, jesu dva vanjska zvučnika koja su vješto ubačena ispod i iznad zaslona. Primijetit ćete, doduše, da je taj dio okvira malčice izbačen, ali tek nakon toga ćete uočiti i rupice koje u stvari kriju zvučnike. Sa stražnje strane imamo kameru u društvu s LED bljeskalicom i poleđinu od plastike s decentno iscrtkanim uzorkom. Dobro je to što na sebe ne prima tragove prstiju, ali je zato klizava, što iziskuje dodatnu dozu pažnje prilikom rukovanja.

Na rubovima se nalaze svi utori i fizičke tipke, s tim da treba primijetiti da se ona za uključivanje nalazi na neobičnom mjestu (s lijeve strane), a to će kod većine korisnika tražiti kraću prilagodbu. Odmah ispod nalazimo i ladicu za umetanje microSD i micro SIM kartica. Dakle možemo zaključiti da je kućište jednodjelno, tj. da stražnji poklopac nije odvojiv, a to implicira izmjenu baterije jedino u servisu. Micro USB utor se također nalazi na malčice neobičnom mjestu, tj, krajnje desno na donjem dijelu uređaja, pa će se i za njegovo korištenje trebati privikavati.

Opću eleganciju uređaja prati i ugodnost držanja u ruci. Zaobljeni rubovi ne režu dlanove i  prste, a ukupne dimenzije jamče jednostavnije rukovanje jednom rukom. Alcatel Idol 3 će isto tako fino kliznuti u svaki džep, a sa svojih 7,6 milimetara debljine i masom od samo 110 grama neće vizualno naškoditi čak ni džepu košulje.

Treba reći i to da je uređaj općenito vrlo kvalitetno sklopljen i da ne ostavlja mjesta nikakvom škripanju ni pucketanju plastike od koje je izrađen.

Zaslon

4,7-inčni zaslon Idola 3 izrađen je u IPS LCD tehnologiji, a rezolucija od 1280 x 720 točaka daje gustoću od vrlo visokih 312 ppi, tako da će oštrini prikaza malo tko pronaći manu. Opći prikaz boja i kontrast su na vrlo dobroj razini, čak malo iznad prosjeka cjenovnog razreda. Ono što je sasvim sigurno iznad ovog prosjeka je vidljivost na danjem svjetlu, a posebno iznenađuje čitljivost pod izravnim udarom sunca, koja bi bila još bolja da na njemu ne ostaju tragovi prstiju. Dakle ne radi se ni o čemu spektakularnom, ali ova stavka svakako iskače iz okvira cjenovnog razreda u kojem se uređaj nalazi.

Hardver, performanse i povezivanje

Iz karakteristika je vidljivo da je Alcatel Idol 3 pokretan Qualcommovim Snapdragon 410 procesorom u kojem kucaju četiri Cortex-A53 jezgre na taktu 1,2 MHz. Za grafiku je zadužen Adreno 306 GPU, a tu je i 1 GB RAM-a. Vidljivo je da se radi o osnovnoj konfiguraciji, namijenjenoj manje zahtjevnim radnjama, no usprkos tome, čak i neke zahtjevnije igre, kao npr. Riptide GP2, će raditi bez problema. Naravno, ukupna igrivost nije usporediva s onom na hardverski jačim uređajima, ali u ovom cjenovnom rangu ni ne treba očekivati više.

1 GB RAM-a je u Android svijetu minimum za nekakvo normalno funkcioniranje uređaja, a s obzirom na ciljanu publiku, ovdje će biti sasvim dovoljno za ogromnu većinu radnji.

Interna memorija iznosi skromnih 8 GB, a da bi stvar bila još gora, krajnjem korisniku je dostupno oko 4 GB, dakle u startu treba računati na nabavku memorijske kartice ukoliko želite imalo ozbiljnije koristiti uređaj.

Što se povezivanja tiče, uz uobičajene 2G i 3G mreže, treba istaknuti da se Alcatel Idol 3 spaja i na 4G mreže, a podržava LTE Cat. 4, dakle brzine do 150 Mbps koje sada podržavaju i naši operateri, s tim da u praksi možete računati na 50 do 100 Mbps, ovisno o pokrivenosti područja u kojem se nalazite.

Što se prijema signala tiče, prigovara nemamo, jedino bismo kvalitetu poziva mogli okarakterizirati prosječnom. Za ovo je sasvim sigurno zaslužan prosječno jak zvučnik slušalice, no s obzirom na cjenovni razred, ni na ovo ne možemo progovarati. Vanjski stereo zvučnici su prilično jaki, a njihov frontalni položaj dodatno pojačava opći dojam.

Od načina povezivanja prisutan je još FM radio, Bluetooth 4.1 i USB on-the-go, koji će također biti od koristi s obzirom na skučenu internu memoriju.

Softver i sučelje

Alcatel Idol 3 za temelj koristi Android 5.0 Lollipop, (5.0.2 na testnom primjerku), dok se povrh njega nalazi dosta duboko integrirana nadogradnja sučelja. Prva stvar koja nam se svidjela je dvostruki dodir koji budi zaslon, a posebna pohvala ide na njegovu brzinu i preciznost. Naime, ovako odokativno bih mogao reći da čak funkcionira nešto brže nego na LG-u G3 ili nekim Nokijama, no moguće je da se radi o subjektivnom dojmu.

Sučelje nudi zaključani zaslon s prečicama prema često korištenim aplikacijama i početne zaslone u poznatom stilu, dok su ikonice dizajnirane u stilu ostalih kineskih proizvođača, dakle s podlogom koja ih čini jednoobraznima i time nešto težim za razlikovanje, barem u početku, tj. dok se ne priviknete.

Izbornik s postavkama je vizualno izmijenjen u odnosu na većinu drugih Androida, ali je funkcionalno ostao isti. U prostoru s obavijestima je također vidljiva intervencija u dizjan. Povlačenje jednim prstom otvara samo obavijesti, dok je za brze postavke potrebno povući još jednom ili odmah s dva prsta. Tada se otvara prostor sa spomenutim brzim postavkama, ali i prečica prema svim postavkama.

Recimo i to da Alcatel Idol 3 za upravljanje koristi tri virtualne tipke, koje realno smanjuju raspoloživi prostor na zaslonu, no u slučaju kamere se povuku, a u nekim aplikacijama lebde iznad sadržaja.

Galerija fotografija se, kao ni većina drugih iz ovog cjenovnog ranga, ne može ničim posebnim pohvaliti, pa je možda najbolje koristiti Google Photos aplikaciju koja preko WiFi-a automatski sinkronizira sadržaj, a prostor za njegovu pohranu je neograničen. Uređaj ne posjeduje posebnu aplikaciju za prikaz videa, ali ga je moguće gledati izravno iz galerije. Problem je u tome što su podržani samo osnovni formati i codeci, pa će za reprodukciju DivX-a i MKV datoteka svakako trebati potražiti alternativu (npr. BS Player). Bilo kako bilo, Idol 3 će bez problema odvrtjeti video do 720p rezolucije, a sve više od toga je lutrija.

Alcatel Idol 3 dolazi s uobičajenim setom i nekolicinom dodatnih aplikacija, a tu su Vipnetovi TV raspored i TV za van. Imamo standardni Android e-mail klijent, ali i Gmail koji sada podržava i druge servise izvan Googlea. Za internet je zadužen uobičajeni Android web preglednik, ali i Chrome koji je nešto brži.

Što se brzine rada sučelja tiče, treba reći da je ono u pravilu fluidno, no povremeno su se znala dogoditi zastajkivanja svojstvena starijim Android uređajima. Krivca za to ne bismo smjeli tražiti u slabijem hardveru, već u ne baš idealnoj optimizaciji softverske nadogradnje. Naravno, ovo se događa rijetko i ne predstavlja nikakav problem, ali u određenom trenutku može zapeti za oko i pomalo iritirati.

Alcatel je na ovaj uređaj ugradio tzv. OneTouch Strem, koji se ponaša kao krajnje lijevi početni zaslon. OneTouch Stream je mjesto koje nudi razne informacije, stavke iz kalendara, vremensku prognozu, preporuča pozadine i aplikacije, te nudi vijesti iz lokalnih izvora, no izbor je ograničen na svega nekoliko portala. Bilo bi još bolje da se izvori mogu ručno dodavati, kako ne bismo morali čitati samo o politici i trač rubrike. Sve u svemu, stream lijepo izgleda i dosta je brz, pa pretpostavljamo da će ga mnogi zaista i koristiti.

Kamera

Uređaj je opremljen 13 MP primarnom kamerom u kojoj se nalazi Sonyjev IMX214 senzor, a opremljena je i LED bljeskalicom. Sprijeda se nalazi 5 MP kamera, a obje snimaju video u 1080p rezoluciji.

Intervencija u softver je vidljiva i u sučelju kamere koje je naizgled jednostavno, ali ubrzo ćete otkriti i mnoge druge stavke koje su čak i logično posložene. Na primarnom zaslonu imamo samo osnovne stavke, a pritiskom na tipku s tri crtice, otvara se niz opcija. Tu nalazimo načine snimanja, HDR, panoramu, ručni način i sl., a moguće je i izravno učitati QR kod, dakle bez instalacije dodatne aplikacije.

Dodatna tipka za postavke otvara nove mogućnosti koje sadrže samookidač, promjenu veličine fotografije, geo označavanje, uključivanje softverske stabilizacije i sl.

Ako izaberete ručni način, na osnovnom zaslonu se pojavi dodatna tipka i preko nje sada možete podešavati balans bijele boje, ISO vrijednost, brzinu okidača itd.

Fokusiranje se u pravilu odvija brzo, ali će opet ovisiti i o svjetlosnim uvjetima. Tako će u slabije osvijetljenom ambijentu trebati koja sekunda, a u mraku uz upotrebu bljeskalice, još malo više. Pri tom je, naravno, potrebna mirna ruka kako bi fotografije ispale što oštrije.

Općom kvalitetom fotografija smo vrlo zadovoljni i možemo reći da u mnogim segmentima nadilazi cjenovni razred. U idealnim uvjetima imamo čistu situaciju s vjerno prikazanim bojama, dobrim kontrastom i oštrinom. Ništa lošije stanje nije ni u zatvorenom prostoru, a količina šuma raste tek u vrlo lošim uvjetima osvjetljenja, što nas je posebno iznenadilo.

Ono što ne možemo pohvaliti je dinamički raspon koji je zapravo vrlo ograničen, a tu ni HDR funkcija ne pomaže puno.

U mraku fotografije također ispadaju vrlo dobre, zahvaljujući solidnoj bljeskalici koja na sreću ne utječe previše na prikaz boja, ali znatno usporava fokusiranje i u konačnici okidanje.

1080p video se pokazao solidnim i obiluje oštrinom, što mnogim uređajima iz ovog cjenovnog razreda nedostaje. Ipak, ograničeni dinamički raspon će i ovdje doći do izražaja, ali u podnošljivim okvirima. Boje i kontrast su također solidni, a količina detalja bi bila još veća da je stupanj kompresije manji.

Primjeri fotografija i videa:

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija

Baterija ima kapacitet od 2000 mAh, a zahvaljujući manjem zaslonu, razumnoj rezoluciji i relativno štedljivom procesoru, autonomija neće razočarati, dapače. U uvjetima čak i nešto intezivnije potrošnje, izdržat će čitav dan bez problema, a u nešto umjerenijim uvjetima i sutradan do podne.

Ovdje podrazumijevam stalnu internetsku vezu, automatsku sinkronizaciju podataka, dvije chat aplikacije, dva pretinca elektroničke pošte, automatsko osvjetljenje zaslona, do sat vremena razgovora, isto toliko surfanja i reprodukcije videa, te oko pola sata igranja, uz povremeno chatanje i odgovaranje na mailove.

Treba istaknuti da u prodajnom pakiranju dolazi powerbank vrlo malih dimenzija, što ga čini dosta praktičnim za prenošenje u torbici ili džepu. Njegovih 1000 mAh kapaciteta možda nije puno, ali će dobro doći ako vam se baterija isprazni. Dodatno, ovaj powerbank na sebi sadrži vakuumske pipke pomoću kojih se pričvrsti za uređaj, tako da možete nastaviti normalno razgovarati, bez straha da će vam ispasti na pod.

Zaključak

IMG_4060

Alcatel Idol 3 (4.7) je uređaj koji će zadovoljiti potrebne onih koji tek ulaze u svijet pametnih telefona, ali i onih koji od smartfona traže nešto više. Ovo se ponajprije odnosi na solidnu upotrebljivost kod igranja igara, iako se ukupno iskustvo ne može izravno usporediti sa skupljim modelima.

Isto tako, dijagonala zaslona od 4,7 inča zanimat će ponajprije one koji u startu traže što manji uređaj, a ispod ovih dimenzija je sada općenito jako teško naći odgovarajućeg koji bi zadovoljio širi spektar korisničkih zahtijeva. Ako ćete često odgovarati na mailove, pregledavati privitke u vidu Office dokumenata ili jednostavno namjeravate više surfati i tipkati, svakako preporučamo uređaj s većim zaslonom.

Alcatel Idol 3 je oduševio i dizajnom, što kod kineskih uređaja još uvijek nije čest slučaj, a i kvaliteta izrade je na visokom nivou. Pohvaliti ćemo i kameru koja u svojoj kategoriji nudi zaista puno. Ono čime baš i nismo zadovoljni je skučena interna memorija i pomalo neobično korisničko sučelje koje povremeno zna zapeti, ali razlog tome može ležati i u našoj razmaženosti hardverski jačim uređajima koji s time problema nemaju.

Cijena iznosi oko 1800,00 kuna, što je sasvim razumna svota za jedan ovakav uređaj, iako bismo sada mogli diskutirati i o mnogo hardverski jačih uređaja koji se nalaze u ovom cjenovnom rangu. Ipak, kad sve saberemo i podijelimo, Idol 3 mnogim svojim karakteristikama opravdava ovu cijenu, a u Vipnetu ga uz potpisivanje ugovora možete nabaviti osjetno jeftinije.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT