Alcatel One Touch Star - Recenzija


Alcatelov veliki povratak u svijet pametnih telefona obilježen je nekolicinom modela temeljenih na Androidu, a među njima je i One Touch Star s kojim se već neko vrijeme družimo. Radi se o još jednom Alcatelu iz One Touch serije po imenu Star. Kompaktnih je dimenzija i relativno pristupačne cijene, s mogućnošću korištenja dviju SIM kartica. Kako nas se ovaj “mališan” dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 117.9 x 60.8 x 9.7 mm

Masa: 120 grama

Zaslon: 4,0” AMOLED 800 x 480 točaka, 233 ppi

Procesor: Dvojezgreni 1,0 GHz

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2,34 GB)

SIM: 2x micro SIM

Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, WiFi direct, Bluetooth, micro USB, 2G, 3G

3G: HSPA do 7,2/5,76 Mbps

OS: Android 4.1 Jelly Bean

Kamera: 5 MP/720p

Prednja kamera: VGA

FM Radio: Da

Baterija: 1500 mAh

Prednosti


Dizajn i kvaliteta izrade

Odličan zaslon

Kamera i video

Nedostaci


Ne podržava USB on the go

Dizajn, kućište i zaslon


  IMG_3904 IMG_3905 IMG_3906 IMG_3907 IMG_3908 IMG_3909 IMG_3910 IMG_3911 IMG_3912 IMG_3913 IMG_3914 IMG_3916 

Alcatel One Touch Star dizajnom već na prvi pogled podsjeća na svog većeg brata Idola, najviše zbog sive poleđine. Ipak, kućište nije jednodjelno i zato je baterija izmjenjiva. Oblik kućišta je simetričan, linije ravne, a kutovi blago zaobljeni, upravo onoliko koliko je dovoljno za ugodnu manipulaciju i spremanje u džep.

Kućište je izrađeno iz plastike, što je u ovom cjenovnom razredu očekivano i razumljivo. Ipak, konstrukcija djeluje iznimno čvrsto i opći dojam držanja u ruci je izvrstan. Fizičke tipke se nalaze na rubu kućišta i dovoljno su izdignute iznad površine, što osigurava ugodan i siguran pritisak. S obzirom da se radi o 4,0-inčnom zaslonu, uređajem se može ugodno manipulirati jednom rukom.

Zaslon je potrebno posebno pohvaliti jer u ovom cjenovnom razredu baš i nismo navikli na AMOLED-e. Dakle, prikaz boja i kontrast na iznimno su visokom nivou, uz standardno izvrstan prikaz crne, svojstven AMOLED zaslonima. Također, poznato je da su AMOLED-i nešto manje blještavi od LCD-a i u tom pogledu mogu biti ugodniji za čitanje. Preciznost i odaziv su isto tako na vrlo visokoj razini i uređaj na sve dodire reagira iz prve. Vidljivost na dnevnom svjetlu i pri izravnoj izloženosti suncu je također vrlo dobra i mjerljiva je u uređajima višeg cjenovnog razreda.

Ispod zaslona imamo tri kapacitivne tipke za upravljanje sustavom, ali nije moguće podesiti trajanje njihove osvijetljenosti.

S obzirom da se radi o kompaktnom 4-inčnom uređaju, rukovanje je jednostavno i sve je radnje moguće odraditi jednom rukom.

Operativni sustav, sučelje i performanse
Alcatel One Touch Star za operativni sustav koristi Android 4.1 Jelly Bean. Već smo i na prethodnim Alcatelovim modelima koje smo testirali, upoznali nadogradnju sučelja koju ovaj proizvođač koristi. Radi se o relativno dubokoj intervenciji u sustav s prilično izmijenjenim zaključanim zaslonom koji sadrži prečice za kameru, poruke, telefoniranje i opće otključavanje zaslona, što se vizualno dosta razlikuje od sličnih rješenja na drugim uređajima.

Polje s obavijestima ispod trake s indikatorima također je vizualno izmijenjeno, a i izbornik s postavkama je pretrpio određene dizajnerske intervencije. Općenito, ova nadogradnja sučelja je prilično dobro odrađena, sustav je fluidan, a jedinu zamjerku upućujemo ikonicama koje su praktički uniformirane i trebat će vremena dok ih počnete razlikovati na prvi pogled.Screenshot_2013-08-14-07-24-23

Kao što je već rečeno, sustav radi brzo i fluidno što možemo zahvaliti dobroj optimizaciji sučelja, ali i dvojezgrenom procesoru takta 1 GHz. Opći dojam malčice kvari nominalni podatak od 512 MB RAM-a, no to na ukupan doživljaj niti malo ne utječe. Manjak RAM-a u odnosu na uređaje s jednim gigabajtom istog se može osjetiti jedino pri “težem” multitaskingu ili pri igranju zahtjevnijih igara.

Zanimljivo je napomenuti da sustav raspolaže tzv. fastboot funkcijom koja omogućuje brzo pokretanje uređaja iz neke vrste hibernacije. Slične mogućnosti smo već vidjeli na HTC-ovim i mnogim drugim uređajima. Za pravo ponovno pokretanje potrebno je izabrati „reboot“.

Interna memorija za pohranu iznosi 4 GB, a korisniku je dostupno 2,34 GB. Srećom, memorija nije razdijeljena na dvije particije, što znači da je sav kapacitet dostupan za instalaciju aplikacija.

Telefonija, Dual SIM i povezivanje


Screenshot_2013-08-13-09-04-33 Screenshot_2013-08-13-09-04-58 Screenshot_2013-08-13-09-05-14

Alcatel One Touch Star, kao i stariji brat Idol, ima dva micro SIM utora. Kao i kod ostalih sličnih modela, jedan utor podržava 2G i 3G mreže, a drugi samo 2G. Zbog ovoga je potrebno u startu se odlučiti preko kojeg ćete operatera koristiti podatkovni promet.

SIM managment izbornik koncipiran je isto kao i kod većine drugih Dual SIM Androida, a to znači da je moguće odrediti prioritete za svaku stavku posebno (pozivi, SMS, MMS i podatkovni promet). Ukoliko to želite, postavke nude i mogućnost da vas uređaj prije svake radnje upita za odabir operatera.

Uređaj posjeduje micro USB utor za povezivanje s računalom i punjenje, kao i 3,5 mm audio utor za slušalice. USB on-the go nažalost nije podržan. Od bežičnih načina povezivanja imamo WiFi, WiFi direct, WiFi Hotspot i Bluetooth.

Aplikacije i multimedija


Screenshot_2013-08-13-09-13-21

Kao i većina novijih Androida, Alcatel One Touch Star dolazi sa standardnim Internet preglednikom i s Googleovim Chormeom. Ostale aplikacije čine uobičajeno društvo koje nalazimo i na ostalim Androidima te još poneke kreirane od strane Alcatela (azbilješke i sl.). Za pregled Office dokumenata zadužen je OfficeSuite, a ukoliko ih želite uređivati, morate ga nadograditi na Pro verziju, tj. platiti licencu.

Galerija fotografija je standardnog izgleda i nije bila predmet Alcatelove intervencije

u sučelje. Nudi uobičajene mogućnosti podjele na društvenim mrežama i online servisima, slanje mailom i jednostavno uređivanje.

Video player pokreće MP4 i 3GP formate video zapisa, ali kod DivX-a i MKV formata ponekad bi ostao bez zvuka, što ovisi o korištenim codecima. Ukoliko vam se to dogodi, iz Google Play trgovine si instalirajte neki alternativni video player.

Alcatel One Touch Star sadrži i aplikaciju “Filmski Studio” kojom možete uređivati video isječke, no s obzirom na ograničenost veličine zaslona, teško je da ćete se ovim sportom baviti na dnevnoj bazi, ali poneka može poslužiti za zabavu.

Reprodukcija glazbe se odvija putem uobičajene aplikacije “Glazba” koja je u ovom uređaju doživjela samo kozmetičke izmjene. Glazbu se može razvrstavati po izvođačima, albumima, naslovima, a moguće je stvarati i playliste.

Jakost vanjskog zvučnika neće vas nešto posebno oduševiti, ali ju još uvijek možemo svrstati u prosječnu.

Kamera


Alcatel One Touch Star opremljen je 5 MP kamerom s autofokusom i LED bljeskalicom. Kamera ima klasično Googleovsko sučelje s neznatnim intervencijama od strane Alcatela. Uz normalni način fotografiranja ponuđeni su HDR, panorama i uzastopno snimanje, a moguće je podešavati scene i trajanje ekspozicije.

Kvaliteta fotografija je definitivno iznad prosjeka cjenovnog razreda, a nekoliko primjeraka možete vidjeti u nastavku. Boje su vjerno prikazane, nema prezasićenosti, a prisutan je i solidan broj detalja (u okvirima mogućnosti 5 MP senzora).

IMG_20120102_083133  IMG_20130814_081349IMG_20130814_081432

Video kamera snima isječke u 720p rezoluciji čija je kvaliteta na iznimno visokoj razini s obzirom na cjenovni razred. Bitrate od cca 13 Mbps govori o sasvim malom stupnju kompresije i zato jedna minuta zauzima oko 100 MB. Kvaliteta videa je isto iznad očekivanja, a jedan primjerak pogledajte u nastavku.


Baterija


Baterija kapaciteta 1500 mAh, bit će dovoljna za uobičajenu jednodnevnu autonomiju. 4,0” zaslon nije veliki potrošač, ali ako koristite oba SIM modula računajte da je potrošnja ipak malo veća nego s jednim. Ako vam je uređaj stalno spojen na internet s aktivnom sinkronizacijom bilo koje aplikacije s push obavijestima, računajte na autonomiju od ujutro do navečer, uz umjereno do intezivno korištenje svih resursa.

Zaključak


Alcatel One Touch Star se u svom cjenovnom razredu (1750,00 kuna) ističe izvrsnim dizajnom, vrlo kvalitetnom izradom i kamerom koja je sposobna snimiti prilično dobre fotografije i izvrstan video. Svojim kompaktnim dimenzijama i dvojezgrenim procesorom nameće se kao razuman izbor svima koji se ne smatraju (pre)zahtijevnim korisnicima, no ipak nudi stabilan i fluidan sustav te solidne performanse.

Realno gledajući, za zanemarivo veću svotu možete dobiti veći model One Touch Idol, no on će zbog svojih dimenzija automatski biti eliminiran od strane onih kojima treba uređaj za ugodno baratanje jednom rukom. Upravo zbog toga je One Touch Star namijenjen onima koji preferiraju kvalitetnu izradu, dobar dizajn i solidne performanse, a s druge se strane ne žele zamarati uređajem većih dimenzija.

Uređaj na testiranje ustupio: Mobis