Alcatel Pop 4S - Recenzija

Alcatel Pop 4S Recenzija

Alcatel Pop 4S predstavljen je u veljači ove godine na MWC-um zajedno s novom generacijom Idol serije. Za razliku od nje, Pop Alcatelova Pop serija smartfona se smjestila u srednji, odnosno srednje-niži cjenovni razred i kupce pokušava osvojiti što boljim omjerom uloženo/dobiveno.

Ispod haube donosi MediaTekov MT6755 osmerojezgreni procesor, 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije. Zaslon ima dijagonalu od 5,5 inča, što znači da je namijenjen uglavnom onima kojima gabariti ne predstavljaju problem. Uz to što je lijepo dizajniran, Pop 4S dolazi s 13 MP kamerom koja svojim karakteristikama obećava, a tu je i čitač otisaka prstiju, te vrlo dobra baterija. O svemu ovome, ostali detaljima, kao i našim dojmovima, čitajte u nastavku teksta.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

152 x 77 x 7,9 mmMasa

150 gramaZaslon

5,5″ IPS LCD 1920 x 1080, 400 ppiSoC

MediaTek MT6755CPU

Osmerojezgreni 1,0 i 1,8 GHzRAM

2 GBInterna memorija

16 GBMicro SD

DaPovezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, FM radioBrzo punjenje

DaBežično punjenje

NeOS

Android 6.0 MarshmallowKamera

13 MP/1080pPrednja kamera

5 MPBaterija

2960 mAhCijena

1900 kunaUstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Dobar dizajn

Slabija vidljivost zaslona na danjem svjetlu


Podrška za memorijske kartice

Fotoaparat ispod očekivanjaBrzo i fluidno sučelje

Povremeno usporena Home tipkaSolidna video kamera
Natprosječna autonomija
Dizajn, kućište i rukovanje


Za Alcatel Pop 4S svakako se može reći da je lijepo dizajniran smartfon i svojom potpuno crnom prednjom površinom se vidljivo izdvaja iz gomile uređaja sličnih dimenzija. Naime, zaslon dok je isključen, potpuno je crn i odlično se uklapa u ostatak crne površine, što uređaju daje na atraktivnosti, no čarolija prestaje kad se uključi i pokaže ne baš tako tanke rubove sa strane. Nekima bi ovo moglo zasmetati, jer u ovom cjenovnom razredu možemo naći puno bolje omjere zaslon/meso, no to nikako ne bi trebala biti presudna stavka. Također, ukupan odnos zaslon/meso je nije toliko loš, jer na tržištu nalazimo i skuplje uređaje s lošijim odnosom.Isto tako se može primijetiti i relativno oštar rub prednjeg dijela, dok je stražnji zaobljen, zbog čega uređaj odlično leži u ruci. Uređaj je inače izrađen iz plastike, što nije loše, dapače, jer je ista prilično kvalitetna, ali isto tako treba reći da u ovom cjenovnom razredu odavno možemo naći i metalna kućišta. Ako ne u potpunosti, imaju barem metalni okvir koji uređaju daje veći stupanj čvrstoće i bolji opći dojam, dok ovdje imamo samo jedan umetak koji je zapravo imitacija metala. S druge strane, plastika osigurava nešto manju masu od metalnih. Sa svojih 150 grama, Alcatel Pop S4 će se dobro smjestiti u svaki džep.

Plastično kućište u pravilu ide i sa starijom koncepcijom konstrukcije. Na stražnjoj strani imamo odvojiv poklopac, ispod kojeg nalazimo dva utora za SIM kartice (jedan micro, jedna nano), kao i utor za microSD memorijsku karticu. Iako je poklopac odvojiv, baterija je ostala fiksirana, dakle izmjenjiva jedino u servisu, odnosno uz odgovarajući alat. Važno je reći da unutar kućišta postoje tri fizička utora, dakle memorijsku karticu je moguće koristiti paralelno s obje SIM kartice, za razliku od mnogih konkurentskih uređaja u kojima to nije slučaj.

Na desnom rubu imamo tipku za uključivanje i buđenje zaslona, a odmah ispod nje dvodijelnu tipku za podešavanje glasnoće. Ovdje biste se u početku mogli malo pogubiti jer crne tipke na crnoj površini nisu baš vidljive, a ni napipavanje ne ide baš najbolje, jer su minimalno izdignute iznad površine. No bez brige, nakon nekog vremena, navika će učiniti svoje.Nekima bi problem mogao predstavljati položaj vanjskog zvučnika, koji se nalazi na poleđini. Naime, mnogi noviji smartfoni, pa čak i oni iz nižeg cjenovnog ranga, vanjski zvučnik sada imaju na dnu kućišta, što je logičnija pozicija za širenje zvuka. Ipak, zvučnik je dovoljno glasan za prosječno zahtijevnog korisnika. Na dnu imamo microUSB utor i mikrofon, dok se na vrhu nalazi 3,5 mm audio utor. Ispod zaslona imamo fizičku home tipku, a oko njega dvije kapacitivne, sa slabašnim pozadinskim osvjetljenjem koje traje vrlo kratko.

Fizička home tipka ujedno je i čitač otisaka prstiju, koji je solidno izrađen i vrlo precizan. Ipak, što se brzine otključavanja zaslona tiče, nije na razini najnovije generacije koje nude npr. Apple, Samsung, Huawei ili npr. OnePlus. Naime, jedan pritisak neće biti dovoljan da otključa zaslon, već će to biti potrebno učiniti dvaput. Znači najprije da ga probudi i tek potom otključa. Ništa strašno kad se priviknete, osim ako ste otprije razmaženi bržim čitačima na skupljim uređajima.

Ovdje valja napomenuti da čak i ako ne koristite čitač otisaka prstiju, home tipka nakon duljeg mirovanja zna malo kasniti, na što će se također trebati priviknuti. Ne znam koji je razlog ovog kašnjenja, jer nije konstantno, već samo kad dulje vrijeme miruje. Ovo upućuje na problem softverske prirode, što znači da se nadogradnjom može ispraviti.

Zaslon


5,5-inčni zaslon je izrađen u IPS LCD tehnologiji, i dolazi u Full HD rezoluciji, dakle 1920 x 1080 točaka, što na ovoj dijagonali daje gustoću od izuzetnih 400 ppi. Dakle, gustoća točaka je debelo iznad retina granice i malo je sokolova koji bi se mogli pohvaliti prepoznavanjem individualnih piksela.

Prikaz boja i kontrast su solidni i na razini cjenovnog razreda. Prikaz na danjem svjetlu je ipak ispod očekivanja, jer u ovom cjenovnom razredu možemo naći i bolji, dakle jače pozadinsko osvjetljenje.

Hardver, performanse i povezivanje


Alcatel Pop 4S za pogonski stroj koristi MediaTekov procesor MT6755 s osam jezgri koje rade na big.LITTLE principu. Jedan set kuca na 1,0 GHz, a drugi na 1,8 GHz. Tu su još i 2 GB RAM-a, koja zajedno s procesorom čine solidnu konfiguraciju. Ovaj tandem će pokrenuti i čak zahtjevnije igre iz Play trgovine, tako da možete biti sigurni da ni s ostalim aplikacijama neće imati problema. 2 GB RAM-a u Android svijetu danas predstavljaju optimum za prosječno zahtjevne korisnike, pa će u tom slučaju tako osigurati bezbrižan multitasking.

Screenshot_20160726-104338 Screenshot_20160802-132932

Interna memorija iznosi 16 GB, od čega vam je dostupno oko 10 GB. Ova količina je zapravo minimum za nekog prosječnog korisnika, no srećom, tu je utor za memorijske kartice, koje vam svakako mogu olakšati život. Ipak treba reći da se na tržištu mogu pronaći i nešto jeftiniji uređaji s istom količinom RAM-a i interne memorije.

Prijem signala i kvaliteta poziva su na prihvatljivoj razini, što vrijedi i za zvučnik slušalice, koji je isto mogao biti malo glasniji. Zanimljivo je da je podržan i FM radio, kojeg su mnogi proizvođači odavno izbacili. USB on-the-go je također podržan, ali traži dodatno formatiranje postojeće USB memorije, dakle nećete moći koristiti svoje stare podatke sa sticka.


Softver i sučelje


Screenshot_20160802-133216 Screenshot_20160802-132604 Screenshot_20160802-132621 Screenshot_20160802-132652

Softverski temelj uređaja je Android 6.0 Marshmallow, a povrh njega se nalazi svojevrsna nadogradnja sučelja. Ona se uglavnom očituje u izmijenjenim ikonicama i dodanom Onetouch streamu, koji se ponaša ka skroz lijevi početni zaslon.

Onetouch stream je Alcatelova verzija sličnih rješenja koje smo već viđali na Androidima, a sadrži vremensku prognozu, stavke kalendara i vijesti. Za razliku od npr. Samsungovog Briefinga i mnogih sličnih aplikacija drugih proizvođača, ovdje imamo lokane vijesti, dakle s domaćih portala, što je za svaku pohvalu.

Screenshot_20160802-150710 Screenshot_20160802-150659 Screenshot_20160730-113014 Screenshot_20160730-113004

Izbornik s aplikacijama je sličan originalnom na stock Androidu i skrola se gore-dolje, dok mu je padajući izbornik s brzim postavkama zapravo najsličniji. Izuzetak je nekoliko dodanih ikonica s prečicama smještenim u njega. Sustav je fluidan i kretanje kroz izbornike se odvija brzo, tako da s te strane nemamo prigovora.

Alcatelove ikonice na početnom zaslonu su jednoobrazne, s dosta sličnom podlogom, a to vas u početku može zbuniti, dok su Googleove i ikonice aplikacija trećih strana normalne, dakle klasičnog su oblika. Pored osnovnih, Alcatel Pop 4S donosi i cijeli set dodatnih aplikacija, među kojima nalazimo i onu za dijeljenje sadržaja, ažuriranje sustava, aplikaciju za uređivanje fotografija, upravitelj datoteka i FM radio.

size="medium"

Tu je i posebna galerija za pregled fotografija i videa, no ni po čemu posebnom se ne razlikuje od mnogih drugih sličnih rješenja. Multimedijski sadržaj isto tako može u startu sinkronizirati s vašim Google računom, i u tu svrhu se na uređaju već nalazi aplikacija Google fotografije.

Softver nudi i mogućnost buđenja zaslona i zaključavanja zaslona dvostrukim dodirom, s tim da ga zaključati možete samo s početnog zaslona.

Kamera


Uređaj dolazi s primarnom kamerom od 13 i selfie kamerom rezolucije 5 megapiksela. Kamera sadrži donekle prerađeni open-source softver kojeg nalazimo na velikom broju kineskih smartfona i u načelu je dobro organiziran. Nudi uobičajene načine snimanja, kao i zajedničke i odvojene postavke za fotografiju i video. Tako je moguće podešavati ekspoziciju, scenu, balans bijele boje, samookidač, pa čak i vrlo dobru softversku stabilizaciju slike, koja će od koristi biti kod snimanja videa.

size="medium"

Softver kamere u standardnim postavkama nudi najviše 10 MP rezoluciju, i to zbog prilagodbe omjeru 16:9. Ukoliko želite 13 MP sliku, morat ćete ući u postavke, odabrati stavku «veličina pregleda», te u njoj umjesto «puni zaslon», odabrati «Standard (4:3)». Dakle, ovdje imamo jedan slučaj nespretnog prijevoda, koji korisnika može navesti na potpuno krivi trag. Fokusiranje u idealnim uvjetima se odvija relativno brzo, kao i samo okidanje.

Što se kvalitete fotografija tiče, od ove kamere ne trebate očekivati čuda i možemo reći da se nalazi na donjoj granici cjenovnog razreda. Otvor blende f/2.0 nije puno pomogao u slabije osvijetljenom ambijentu, jer su vidljiva zamućenja i slabiji kontrast. Noćne fotografije su također lošije od očekivanja, jer uz slabu vidljivost, dodatno mijenjaju spektar boja.
S druge strane, bljeskalica je dovoljno jaka, i u mraku će dovoljno osvijetliti objekt/subjekt, uz minimalnu promjenu boja koje dobiju malčice žućkasti ton. Video je vrlo dobar, iako količina detalja nije na najvišoj razini, a od najveće pomoći za podizanje opće kvalitete, tu je softverska stabilizacija.

Primjeri fotografija i videa
1080p video:


[responsive_youtube kgXOwYb4Sh4]

Baterija i autonomija


Alcatel Pop 4S dolazi s baterijom kapaciteta 2960 mAh. Ovakav kapacitet za 5,5-inčne smartfone je već uobičajen i na neki način predstavlja minimum, no s obzirom da procesor ovog uređaja nije previše proždrljiv, a i rezolucija zaslona je normalnih 1080p, ne treba se bojati prevelike potrošnje.

U nekakvom prosječno-intenzivnom režimu korištenja, sa stalno uključenom internetskom vezom, te sa standardnom sinkronizacijom nekolicine email pretinaca i chat aplikacija, baterija će vas bez problema poslužiti čitav dan, a ako malo pripazite, možda vam izdrži čak i dan i pol, što je za današnje pojmove svakako iznad prosjeka.

Navedimo i to da uređaj podržava brzo punjenje i da će do 50% napunjenosti biti potrebno između 30 i 40 minuta, ovisno o tome koliko je baterija bila prazna.

Zaključak


Alcatel Pop 4S je namijenjen prvenstveno onim korisnicima kojima je potreban uređaj s velikim preglednim zaslonom i prosječnim performansama. Neće oduševiti one opterećene brojevima, ali će svakako zadovoljiti sve koji na dnevnoj bazi surfaju, koriste web aplikacije, društvene mreže, ali i koriste klasične glasovne pozive. Gejmeri bi ga mogli zaobići, iako će bez problema zavrtjeti i pokoji zahtjevniji naslov.

Neće oduševiti ni one kojima je fotografija prioritet, ali će kamera bez problema snimati rođendane, tulume, kvartovske utakmice i doživljaje s godišnjih odmora kako biste ih ponosno objavili na Facebooku.

Od koristi će biti i onima koji koriste usluge dvaju operatera i memorijsku karticu istovremeno. Natprosječna autonomija neće smetati nikome, dok cijenu od 1900 kuna ne možemo nazvati posebno povoljnom, jer na tržištu se danas mogu pronaći i hardverski jači uređaji s istom cijenom, ali moramo uračunati faktor popularnosti Alcatel branda.