Američki operateri odgađaju lansiranje 5G mreža u C spektru zbog problema koje uzrokuju zračnom prometu

U SAD već neko vrijeme traje žestoka polemika oko uvođenja novog spektra 5G mreža od strane tamošnjih operatera, koji se navodno kosi s frekvencijama koje se koriste u avijaciji. Štoviše, posljednjih je tjedana određen broj letova otkazan, budući da su aviokompanije primijetile smetnje u radu zrakoplovnih instrumenata, a nakon što su dva najveća operatera Verizon i AT&T u rad pustili svoje mreže na novom spektru.

Naime, riječ je o C-Bandu 5G standarda koji radi na frekvencijskom spektru između 2,4 i 5 GHz. Problem nastaje zbog činjenice što u istom spektru rade i sustavi navigacije i komunikacije u zračnom prometu pa u područjima blizu aerodroma dolazi do interferencija s baznim stanicama.

Aviokompanije zato traže da operateri u blizini aerodroma ne pružaju usluge putem 5G mreže, dok ovi s druge strane baš ta područja vide kao najprometnija, što je i logično s obzirom na koncentraciju korisnika. Također, američki operateri su u kupovinu licenci i opremanje postrojenja uložili preko 80 milijardi dolara i već su dva puta odgađali lansiranje usluga na novom spektru upravo zbog ove situacije.

No, ono što u ovoj priči sporno je činjenica da se ovakvi problemi nisu pojavili ni u Europi ni u Aziji, gdje su C-Band spektri uspješno implementirani i ne predstavljaju smetnju zračnom prometu. Neki izvori navode da su američki operateri neočekivano podigli snagu signala dva puta više nego što je to slučaj npr. u Francuskoj ili Kini, dok drugi spominju korištenje graničnih valnih dužina koje su navodno preblizu onima koji su upotrebi u avijaciji.

Bilo kako bilo, u SAD očito predstoji oštra borba između teleoperatera i aviokompanija, a tko će na kraju morati popustiti, vidjet ćemo uskoro.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT