Top teme

Američki proizvođači čipova pozvali Bidena da se suzdrži od uvođenja daljnjih restrikcija Kini

Američka udruga proizvođača čipova i povezanih trgovaca, danas je pozvala predsjednika Bidena i njegovu administraciju da se „suzdrži od daljnjih restrikcija“ prema kineskoj strani u trgovinskom ratu koji traje već petu godinu.

Ova inicijativa dolazi od grupe proizvođača, predvođena kompanijama Intel i Qualcomm, tj. najvećim imenima američke industrije čipova, prenosi Reuters. Udruga je ovoga tjedna planirala posjetiti Washington, kako bi se s mjerodavnim institucijama pokušala dogovoriti oko daljnjih akcija prema kineskim kompanijama, navodeći pritom da bi daljnje uvođenje restrikcija moglo dodatno zakomplicirati lance dobave kao i samo poslovanje ovih kompanija. Izjava koju su potpisale članice udruge također poziva Binednovu administraciju da još jednom razmotri planirano uvođenje novih restrikcija i sankcija planiranih za listopad ove godine.

Povezano: TSMC tvornica u Arizoni dodatno kasni zbog manjka stručnog kadra u SAD-u

Ova inicijativa američkih proizvođača napredne elektronike dolazi netom nakon što je Kina objavila ograničenje izvoza germanija i galija u SAD i EU, kao odgovor na višegodišnje sankcioniranje kineskih kompanija od američke strane.

U izjavi se navodi da Kina trenutno kontrolira preko 80% svjetske proizvodnje sirovina potrebnih za isporuku ovih minerala, prijeko potrebnih za normalno poslovanje američkih kompanija. Ograničenje izvoza koje je Kina uvela kao vid odmazde, negativno utječe na poslovanje američkih proizvođača te prijeti daljnjom eskalacijom.

Ukoliko želite doznati detalje o nedavnoj odluci kineskih vlasti, pročitajte našu analizu: Zašto kineska zabrana izvoza Galija i Germanija u SAD i EU predstavlja prekretnicu u tehnološkom ratu?

Podsjetimo, američka administracija je 2019. godine počela uvoditi carine, kvote i sankcije prema kineskim kompanijama, a u posljednje dvije ovaj tehnološki rat se intenzivirao. Kina je nedavno uzvratila udarac zabranom uvoza Micronovih čipova, no čini se da je presudni događaj za najnoviju, a očito i presudnu reakciju kineske strane imala nedavna odluka nizozemske vlade o ograničenju isporuke ASML-ovih litografskih strojeva Kini, očito donesena pod političkim pritiskom Washingtona.

Povezano: Deutsche Telekom i austrijski regulator opovrgli tvrdnje EU Komisije da Huawei predstavlja "visoki rizik"

SAD je uvođenje sankcija kineskim kompanijama u početku pravdao zabrinutošću za nacionalnu sigurnost, no sada više uopće ne krije da se radi o pokušaju ograničavanja napretka kineske industrije naprednih tehnoloških komponenti, prvenstveno čipova.