Američki sud naredio Appleu da donekle otvori trgovinu drugim načinima plaćanja

Jučer su donesene prve odluke u pravnom postupku kojeg je Epic pokrenuo protiv Applea nakon kršenja pravila Appleove trgovine, što je za posljedicu imalo izbacivanje Fornite iz App Storea. Odluka koju je sutkinja Okružnog suda sjevernog okruga Kalifornije Yvonne Gonzalez Rogers donijela može se nazvati kompromisnom – na štetu obje strane uključene u procesu.

Podsjećamo, Epic je tužio Apple za kršenje antitrustovskih zakona i tražio da tvrtka bude proglašena monopolistom i da se prisili na omogućavanje drugih trgovina aplikacija na iOS-u. Donesena presuda navodi da Epic nije uspio dokazati da je Apple monopolist, ali da se Apple služi taktikama koje ograničavaju konkurenciju. Appleu je naređeno da dopusti izdavačima aplikacija da unutar svojih aplikacija mogu ponuditi linkove preko kojih korisnici aplikacija na iOS-u mogu izvršiti plaćanja, bez da Apple uzima svojih 30% udjela. Isto tako, sud je naveo da je Apple postupao unutar svojih prava kada je Fortnite izbačen iz trgovine i kad je Apple suspendirao licencu Epicu za objavu aplikacija u trgovini. Zbog kršenja Appleovih uvjeta korištenja, Epic mora platiti 3,5 milijuna dolara, što je 30% iznosa kojeg je Epic zaradio u trenutku od uvođenja svog procesora plaćanja do izbacivanja iz trgovine. Odluka bi trebala na snagu stupiti za 90 dana, odnosno od 9. prosinca, osim ako je neki od viših sudova ne poništi.

Ovo znači da će Apple morati dozvoliti aplikacijama da mogu prodaju digitalnih proizvoda unutar aplikacije procesirati bez korištenja Appleovog procesora za plaćanje, gdje Apple uzme 30% naknade, što može rezultirati u gubitku prihoda koji se može brojiti u milijardama. Apple nema obvezu omogućiti povratak Fortnite u trgovini, što znači da Epic od ove sudske odluke nema nikakvu financijsku koristi. Apple je ovu presudu proglasio pobjedom, dok je CEO Epica Tim Sweeney razočaran i najavio je žalbu na presudu.

Ova odluka ograničena je na tržište SAD-a i u 90 dana se mnogo toga može dogoditi, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će razvijati situacija oko alternativnih načina plaćanja unutar App Storea. Osim u sporu s Appleom, Epic je iz istih razloga tužio i Google.

via

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT