Američki T-Mobile kažnjen s 40 milijuna dolara zbog sustavnog varanja korisnika

Sasvim je logično da će operater iskoristiti sve što mu tržište pruža, da zaradi što više novca uz što manje ulaganja i napora. To je logika tržišta i kapitala koja pokreće ekonomiju. Ipak, da nije sve tako bajno pokazuju upravo primjeri gdje kapital (u ovom slučaju telekom operater) iskorištava situaciju previše slobodnog tržišta, dakle s manjkavom regulacijom, ili korumpirane strukture u zemljama u kojima posluje.

No da ne bi ispalo da se operateri samovoljno ponašaju samo u banana državama poput Hrvatske, dokazuje najnovija epizoda svima nam omiljenog Deutsche Telekoma, ali ovoga puta u SAD, gdje je FCC regulator otkrio da ova kompanija ne radi po propisima, sustavno vara i, oprostite na izrazu, zajebava korisnike.

Naime, američki T-Mobile, kao jedna od četiri najveće nacionalne mobilne mreže, imao je problema s pozivima u ruralnom području, što je trebao popraviti. T-mobile nije samo lagao da kvar nije riješio, već je korisnicima ubacivao lažne zvukove zvonjenja dok razgovaraju, kako bi pomislili da je problem u nečem drugom, a ne u operateru.

Zbog ovakve igre s korisnicima, T-Mobile je dobio kaznu od 40 milijuna dolara. S obzirom na veličinu američkog tržišta, ne možemo reći da se radi o pozamašnom iznosu, no iz naše perspektive ne izgleda loše.

Također, ovo nije prva epizoda u kojoj FCC kažnjava ponašanje T-Mobilea. 2015. godine platio je 17,5 milijuna dolara kazne zbog namjernog stvaranja problema s pozivanjem 911 broja, što je korisnicima onemogućilo pozivanje hitnih službi.

Jedna od zemalja u kojima Deutsche Telekom posluje je i Hrvatska. Nacionalni telekom operater mu je prodan pod nevjerojatno nepovoljnim uvjetima za korisnike, što je nakon 20 godina rezultiralo time da smo postali zadnja EU država po dostupnosti i brzini fiksnog interneta.

Ekonomski gurui će reći kako je privatizacija bila potrebna i da je sada HT prosperitetna i konkurenta kompanija, što nije sporno, no treba imati na umu da je to postigla isključivo zahvaljujući poklonjenom monopolu na infrastrukturu i korumpiranoj vlasti, i što je više nego očito, preko leđa građana.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]