Američki T-Mobile u rad pustio prvu 5G mrežu s nacionalnom pokrivenošću

Nekoliko dana prije nego što je bilo planirano, američki T-Mobile je danas u rad pustio prvu 5G mrežu u svijetu s nacionalnom pokrivenošću. To znači da nisu pokriveni samo centri i neki drugi dijelovi velikih gradova kao što je to slučaj kod druga dva američka operatera (Verizon i Sprint), već je 5G signal dostupan za 200 milijuna korisnika, uključujući i mnoge u ruralnim područjima.

Naravno, tajna uspjeha je lansiranje 5G mreže u 600 MHz spektru koji ne postiže toliko velike brzine kao Verizonova i Sprintova mreža, koje inače rade u milimetarskom valu (iznad 6 GHz). S druge strane, niža frekvencija osigurava veću pokrivenost, tako da T-Mobile u ovom trenutku 5G signalom pokriva oko milijun kvadratnih milja na području SAD.

Najavljeno spajanje T-Mobilea i Sprinta, koje još nije realizirano, situaciju bi trebalo dodatno poboljšati, jer da će tada ukupna prosječna brzina porasti, a i kompletna infrastruktura će vremenom evoluirati.

U ovom trenutku konkretni podaci o prosječnoj brzini prijenosa podataka nisu dostupni, no na njih nećemo trebati dugo čekati, tj. doznat ćemo ih čim prvi korisnici iznesu svoja iskustva. Podsjetimo, prve komercijane 5G mreže koje rade na višim frekvencijama trenutno postižu realne brzine između 500 Mbps i 1 Gbps u downloadu, tako u ovom slučaju svakako treba očekivati niže.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT