Američki Verizon pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Američki operater Verizon prije dva dana je pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu u svijetu, pretekavši tako korejski SK Telekom, koji je naknadno reagirao i objavio kako je ipak on svoju 5G mrežu pokrenuo nekoliko sati prije Verizona.

Signal Verizonove 5G mreže trenutno je dostupan u Chicagu i Minneapolisu. U Verizonu nisu izlazili s mapama pokrivenosti, a prema prvim svjedočenjima korisnika, signal nije dostupan na cijelom području spomenutih gradova.

Tamo gdje jest, brzine downloada se vrte oko 500 Mbps, što je otprilike polovica 1 Gbps minimalne brzine koja je u kampanji najavljivana. Naravno, mreža je pogonu tek dva dana tako da će brzina vjerojatno u nekom razumnom roku rasti, ovisno o tome kojom se brzinom infrastruktura bude širila.

Oni koji žele koristiti blagodati 5G mreže moraju posjedovati Motorolu Moto Z3 s posebnim 5G Modom. Naime, ova kombinacija je trenutno jedini uređaj na tržištu koji podržava 5G standard, a uskoro bi u ponudu trebao biti uvršten i Samsung Galaxy S10 5G.

Tijekom ljeta i jeseni očekuje se pokretanje 5G mreža širom svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Za očekivati je da će većina jesenskih top modela smartfona poput Samsunga Galaxy Note 10 i Huaweija Mate 30 u startu sadržavati 5G modem, dok za Appleov iPhone kruže glasine da će 5G podržati tek sljedeće godine.

Izvor i fotografija

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT