Američki Vrhovni Sud stao na stranu Samsunga u patentnom sporu s Appleom

apple-vs-samsung

Vrhovni Sud Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je odlučio u korist Samsunga u patentnom sporu kojeg vodi s Apelom već pet godina. Nakon što je Samsung Appleu platio 548 milijuna dolara odštete za kopiranje dizajna iPhonea, svih osam sudaca žalbenog suda je prihvatilo Samsungovu tezu da povreda patenta ne mora nužno iziskivati ustupanje kompletne dobiti ostvarene prodajom spornog proizvoda.

Presudom iz 2012. godine Samsungu je naloženo da Appleu plati 930 milijuna dolara odštete za kopiranje dizajna iPhonea i primjenu istog u modelu Galaxy S, no Samsung je žalbom ovu svotu uspio smanjiti na 548 milijuna, jer je 2015. godine viši sud odredio da dizajn iPhonea ne može zaštićen na način kako je to sugerirao Apple.

U najnovijoj epizodi ove trakavice, Samsung je tražio dodatni povrat u iznosu od 399 milijuna dolara, navodeći da kopiranje dizajna ne znači nužno kopiranje kompletnog proizvoda, zbog čega nije dužan Appleu platiti sav profit ostvaren prodajom Galaxyja S, već samo dio.

Vrhovni Sud je predmet vratio na ponovni postupak nižem sudu, što sada Samsungu daje šansu da se izvuče s minimalnom štetom. Na novom suđenju u obzir će svakako biti uzeto mišljenje svih osam sudaca žalbenog vijeća, kao i novi termini u američkom patentnom zakonu.

Zanimljivo je da ovakvi slučajevi rijetko dolaze do američkog Vrhovnog Suda, i da je zadnji ovakav slučaj vodio prije 120 godina, prenosi Reuters.

 
      
  • Mustrashh

    Balvani ce po razno-raznim sudovima biti jos valjda 10-15 godina. Vise ce na odvjetnike potrositi nego li (eventualno) apple zaraditi ili samsung izgubiti.

  • Najjstarija djeca

    Ja se slažem sa ovim:
    “2015. godine viši sud odredio da dizajn iPhonea ne može biti zaštićen na način kako je to sugerirao Apple.”

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]