Android 4.4. i ART (Android Runtime)

art

U svojoj petogodišnjoj povijesti, Android se drastično mijenjao. Te promjene su bile vizualne, ali su neke od njih uključivale i preinake same baze operacijskog sustava. Ipak, jedna konstanta koja prati Android od samog početka je Dalvik.

Što je Dalvik?

Za detaljno objašnjenje što je točno Dalvik bilo bi potrebno napisati jako puno teksta, no pojednostavljeno, možemo reći da je Dalvik softver koji pokreće aplikacije na uređajima koji su pokretani Android operacijskim sustavom. Većina aplikacija koje se mogu pronaći na Googleovom Playu pisane su u Java programskom jeziku. Standardni Java kompajler pretvara Java kod u bajtkod te u konačnici bajtkod konvertira u niz dex datoteka koje se mogu pokretati u Dalvik Virtual Machine. Dalvik Virtual Machine ili ako vam je draže – Dalvik Virtualna Mašina (VM u daljnjem tekstu) je jako slična Javinoj verziji VM koja se nalazi na PC računalima i koja pokreće aplikacije u jar formatu.

Dalvik VM je nastala iz open source projekta, nazvanog Harmony kojemu je bio cilj prenijeti Javinu VM na mobilne uređaje, uz mogućnosti pokretanja nekoliko paralelnih instanci, kako bi se omogućio multitasking, a to sve uz maksimalnu uštedu energije. Očito je da je projekt Harmony uspio te se Dalvik VM nalazi na svim Android uređajima, ali  s obzirom na otvorenost projekta svoje mjesto je pronašla i na drugim uređajima, kao što je npr. BlackBerry PlayBook.

Treba napomenuti da se veliki spor između Googlea i Oraclea (vlasnik Jave) u većini i odvijao oko Dalvika, čime je Oracle tvrdio da je Dalvik samo prekopirana Javina VM. Kao što je poznato, Google se na sudu uspio obraniti te je dokazao da Dalvik i VM nisu jedno te isto.

Virtualne mašine

Mnogim čitateljima će pojam Virtualne Mašine biti poznat i iz stolnih računala. Na primjer, pomoću nje korisnici Mac OS-a bez većih problema mogu instalirati Windows ili od Linuxa i pokretati u novom prozoru unutar Mac OS-a.

“Glavne prednosti ovih programa su u tome što fizički odvajaju operacijske sustave. Tako primjerice, ako se na Windows računalu pokrene Mac OS pomoću VM te ako se na Windowsima nalazi neki trojan, virus ili slično, ne postoji mogućnost da on prijeđe na Mac OS.

Druga prednost je i u mogućnosti izvršavanja aplikacija koje su pisane za arhitekturu koja se ne nalazi fizički na računalu. Tako npr. ARM uređaji mogu pokretati aplikacije pisane za Intel arhitekturu.

Kako to točno radi na Androidu?

Nakon što je aplikacija postavljena na Play Store, ona je samo djelomično kompajirana od strane developera. Pokretanjem same aplikacije, Android OS ponovno prikuplja sve podatke, kompajlira ih u bajtkod i smješta u RAM memoriju te program počinje izvođenje. U ovisnosti o brzini glavnog procesora uređaja, ovaj korak može trajati dulje ili kraće. No jedno je sigurno – svakim pokretanjem aplikacije ova radnja kompajliranja se ponavlja, obavljaju se nepotrebni procesorski ciklusi čime se troši baterija uređaja.

Google ovo ipak nije napravio bez razloga, već je ovaj način rada omogućavao izvođenje aplikacija na raznim verzijama hardvera i arhitektura.

No, počevši od Androida 4.4, Google je smislio novi način koji će omogućiti pokretanje aplikacija na širokom spektru uređaja te je ugradio novi način kompajliranja aplikacija u Androidu – nazvanog ART. ART, skraćenica od Android Runtime, ima temeljni način rada potpuno drugačiji od Dalvika. ART radi na način da se u procesu instalacije bajtkod kompajlira u strojni kod, čime se aplikacije pretvaraju u nativne.

Ovime se gubi potreba za pokretanjem VM čime se i vrijeme pokretanja aplikacija značajno smanjuje, kao i samo vrijeme izvršavanja pojedinih operacija unutar aplikacije.

NEXUS-5-1

Na Nexusu 5 koji dolazi s KitKatom, korisnici imaju mogućnost izbora između nove metode kompajliranja i starog Dalvika, uz Googleovu napomenu da novi način kompajliranja još uvijek smatra eksperimentalnim prikazom te jasno daje do znanja da može dovesti do nestabilnosti cijelog sustava.

Sudeći prema prvim benchmarkovima, ART na KitKatu omogućuje pokretanje aplikacija i dvostruko brže, uz vrijeme izvršavanja koje je također duplo kraće u odnosu na Dalvik.

Ovo ukratko znači da će većina zahtjevnijih aplikacija biti izvršena prije, čime će sustav duže biti u idle modu, a to će svakako odlično djelovati na vrijeme trajanja baterije. Kao direktnu posljedicu i većina će uređaja s četverojezgrenim procesorima rjeđe istovremeno koristiti sve jezgre što će kao i u prethodnom slučaju rezultirati puno rjeđom potrebom za punjačem.

A nedostaci?

Uvijek postoji i onaj “ali”, no ipak drago nam je reći da u ovoj situaciji on nije previše značajan. Prvo što je negativno je da će nove aplikacije, kompajlirane ART metodom biti 10 do 20% veće u odnosu na Dalvik varijante. To znači da ako je aplikacija prilagođena za Dalvik bila velika 10 MB, za ART će njezina veličina doseći do 12 MB.

Razlog ovome je taj što je strojni kod veći od samog bajtkoda jer se svaki bajt bajtkoda prevodi u nekoliko instrukcija strojnog koda.

Druga negativna strana je u povećanju vremena potrebnog za instalaciju aplikacija. Za vrlo velik broj manjih aplikacija, nećete primijetiti razliku u vremenu instaliranja, no za neke veće ono će biti ponešto duže.

Ove dvije negativne stvari su svakako minorne, ako pogledamo koje prednosti Android korisnici mogu imati od ART-a. Fluidnost i dulje trajanje baterije u odnosu na nešto dulje vrijeme potrebno za instalaciju aplikacija i ponešto veći prostor potreban za njih je mala cijena za ove prednosti.

Čak i sam Google priznaje da je ART još uvijek eksperimentalna mogućnost te da mu je potrebno još dorada i optimizacija. Bez obzira na to, sama tehnologija nudi odlične mogućnosti, a kako će se one pokazati u praksi svakako možete čitati u nadolazećim testovima mobitela s Androidom 4.4. na našem portalu.

 
      
 • Dale

  Odlican clanak,,svaka cast, tako nastavite

 • powerabuser

  Inače na stranici
  http://www.androidruntime.com/list
  imate listu aplikacija koje su korisnici testirali s uključenim ART-om i već sada je ta kompatibilnost blizu 80 % što je prilično dobro za ovaj stadij ART-a(beta software).

 • kmica

  Android stvarno napreduje dobro ka ispoliranosti OS-a, sviđa mi se sve što je povezano sa produljenjem vijeka baterije jer to je jedina stavka miljama iza ostalih komponenti!

 • Saddam

  Od nadogradnje na ver. 4.4.2 (Nexus 4) sam postavio ART i mogu reći da sve radi odlično! Aplikacije se pokreću nevjerojatno brzo (posebno Googleove), a baterija traje barem 80% duže nego prije updatea. Jedine probleme sam imao kad bi pokrenuo tethering preko widgeta – tethering bi se neprekidno uključivao i isključivao dok nisam isključio mobitel…

 • xoxo

  Ma 4.4.2 na N5 radi savršeno, a s ARTom, bateriju sam još produžio trajanje..
  Da ne zaboravim, lagg je nepoznat pojam na N5..

 • Raosov mačak

  Šteta što su N5 zasrali s baterijom, inače bi bio prva liga…

 • xoxo

  Baterija je ok, zapravo jako dobra je..
  Screen on time mi je oko 4.5h, i trajanje oko 1.5d, wifi i nekaj malo poziva..
  Iznenađujuće je da u deep sleepu prakticki (15h, potrosi 1-2%) nema draina baterije..

 • Bunika

  Bia sam uvjeren da ART znaci Ahead of RunTime, dobro da sam ovo procita 🙂

  Odlican clanak, drago mi je procitat ovakve “istrazivacke” clanke koji nisu samo c/p ostalih, ka sta vecina ostalih portala radi

 • Odličan članak, pozivam vas na više tekstova ovog tipa. Pozdrav uredništvu i sve najbolje povodom Nove godine! Samo nastavite tako!

 • jontravolta

  da li će se ART pojaviti na svim uređajima koji će dobiti 4.4 kit kat ili samo nexus telefoni sa 4.4?

 • @jontravolta
  bit će na svima 😉

 • CR7

  Odlična ideja za članak, svaka čast! SRETNA NOVA 2014. SVIMA!

 • When I lived in Britain, my kitchen was full of labour-saving devices, but some of the things
  I used to use just once a month over there, I now see being
  used every day. Microplane Grater: Originally used for smoothing wood,
  who knew how great they would contribute in la cucina.
  Once you have an idea of what is available, research different brands and choose the best quality you can afford, because it will be worth it in the
  long run.

  Feel free to surf to my blog :: diamond engagement rings yellow gold

 • boris

  bok, nigdje nemogu naći….koliko je vijek trajanja jednog smartphona…ne mislim samo baterije…već operativnog sustava, hardwarea? jer primjetio sam da nakon 2 god. korištenja mob počinje drastično štekat, i sa napravljenim resetom, obrisanim aplikacijama….pa me zanima dal i to ima svoj vijek trajanja?? hvala

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]