Android 5.0 Lollipop recenzija – Carevo novo ruho

android 50 lollipop

Vjerovali ili ne, povijest Androida kao operativnog sustava seže još u 2003. godinu kada su ga četiri prijatelja pokrenula. Iako prvenstveno namijenjen digitalnim kamerama, prodajom Androida Googleu 2005. godine projekt se prenamjenjuje i počinje se prilagođavati smartfonima. Tada od strane Google zamišljen je kao konkurecija Symbianu i Windows Mobileu, a danas drži četiri petine tržišta smartfona i tableta.

Izuzevši Alphu i Betu, Cupcake je prva inačica Androida koja je došla na tržište, a prvi uređaj s Androidom bio je HTC Dream, svijetu poznatiji pod imenom T-mobile G1 koji je komercijalno postao dostupan na današnji dan 2008. godine.

U 6 godina, Google je 10 puta promijenio ime inačica Androida, a 10 odabranih slastica redom su već spomenuti Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat i Lollipop. Slastica po slastica, kako Google kaže, Lollipop je najslađa do sad. Možemo reći kako je ovo drugi veći zaokret u smjeru Androida, a je li najveći pomak do sad, to smo se potrudili saznati kroz test zadnje Developer Preview inačice na Nexusu 5 koja je vrlo blizu onoj finalnoj, tako da sve što vidite u ovoj recenziji bit će dostupno u finalnoj, uz pokoju izmjenu “ispod haube”, ali o tome ćemo više malo kasnije.

Kad sam već spomenuo kako je ovo drugi veći zaokret, svakako valja spomenuti onaj prvi, a to je bio Ice Cream Sandwich. Neki će reći kako je Honeycomb započeo taj zaokret, ali s time se ne bih složio.  S obzirom da je od predstavljanja ICS-a prošlo gotovo 3 godine već je bilo vrijeme za neki novi zaokret, neke veće promjene, barem što se dizajna tiče jer od ICS-a do KitKata dizajn sučelja se minimalno promjenio. Naravno da je tu bilo nekih kozmetičkih promjena, ali sve se to svodi na svojevrsno zatezanje bora.

Prije nego krenemo na dizajn i one vizualne promjene, valja napomenuti kako je Google i s ovom verzijom Androida opet napravio svojevrsni pomak i ujedinio više uređaja. Baš kao što je sa ICS-om ujedinio tablete i smartfone tako je sada u neku ruku bacio palicu prvenstveno proizvođačima automobila i satova. Iako satovi već koriste zaseban Android Wear, a automobili će koristiti Android Car, i ova dva OS-a su temeljena na novoj inačici Androida, naravno razvijenoj posebno s obzirom na namjenu korištenja. Dok smo se s Android Wearom družili prilikom testiranja Motorole Moto 360, do nekog testiranja Android Cara ćemo vjerojatno pričekati još neko vrijeme.

No bacimo se na novi, deseti po redu Android – Lollipop. U svijetu smartfona 4 mjeseca je relativno dug period pa tako možemo reći kako se ime Android “L” toliko dugo potezalo i koristilo tako da će biti teško izbaciti to ime iz glave, barem još neko vrijeme. S brojčanom oznakom 5.0 jasno je kako se radi o novom većem pomaku i do neke eventualne 6.0 verzije vjerojatno će opet proći par godina. Također prije čitanja ove recenzije valja napomenuti kako je ovo stock verzija novog Androida i ona će se ipak nešto razlikovati od one koju ćete dobiti kao nadogradnju na primjerice Samsungove ili Sonyjeve uređaje.

Već od samog uključivanja uređaja vidljivi su jasni pomaci prema naprijed. Tako vam sada onaj “ljubazni čarobnjak” nudi vraćanje backupa sa nekog od vaših zadnjih 10-ak uređaja koje ste koristili. Meni je tako primjerice ponudio vratiti kako aplikacije, tako i neke druge postavke s Nexusa 5 (KitKat), Xperije Z3c, LG G2, LG G3… Sitnica je to i neki će reći pa logično je izabrati zadnji uređaj, no nakadno još možete izabrati koje aplikacije želite skinuti sa tog backupa, a koje ne. Također, ukoliko uz sebe imate neki drugi Android uređaj, moguće je sinkronizirati račune s njega putem NFC-a, tako kod inicijalnog postavljanja nije potrebno niti unositi e-mail i lozinke već samo nasloniti jedan uređaj uz drugi.

paljenjepaljenje 2

Nakon unošenja vašeg Google računa i cijelog inicijalnog postavljanja, konačno se možemo baciti na korištenje uređaja. Već na prvi pogled, jasno je kako se radi o sasvim novoj inačici. Iako ste neke promjene mogli i sami vidjeti ažuriranjem određenih aplikacija, kada sve to imate u kompletu jednako dizajnirano, tek je to prava stvar.

Ono što je većina prvo primjetila vjerojatno su nove navigacijske tipke koje su sada dizajnirane u stilu PlayStation Joysticka, trokut – krug – kvadrat, odnosno s lijeva na desno back, home i multitasking tipka. Iako su one prethodne bile možda logičnije, u Googleu su mislili kako je potrebna određena promjena pa u nedostatku nečeg kreativnijeg i ovo bi moglo poslužiti svrsi. Ovom prilikom moram spomenuti dotičnu multitasking tipku koja otvara menu s više kratica nego što možete izbrojati. Sada je više manje baš svaki izbornik ili podizbornik svrstan, te nakon dan-dva korištenja tu je preko 40 prečica. Za svaki otvoreni razgovor u Hangoutsu ili WhatsAppu tu je nova kratica. Ovisno o tome što preferirate, ovo može biti plus ili minus, no poznajući neke koji su ovisni o ovakvom  načinu “šaltanja” prozora, smatram kako će oni biti zadovoljni. Meni je osobno i dalje draže ono klasično prebacivanje s home tipkom pa klik na ikonu na pozadini za koju znam uvijek gdje je.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT