Android O: što donosi Developer Preview 2

Nakon što je Google omogućio instalaciju Developer Preview 2 verzije Androida O na odgovarajuće uređaje, pogledajmo što ona donosi.

Picture in Picture iliti slika u slici, omogućuje neprekidno praćenje videa u maloj sličici, bez obzira što ste u međuvremenu počeli raditi s nekom drugom aplikacijom. Tako sada ne morate prekidati video chat ili YouTube video.

Slično rješenje smo već vidjeli kod nekih drugih smartfona, ali je bilo ograničeno samo na aplikacije samo tog proizvođača, poput video playera. Sada je podržano na razini operativnog sustava, što otvara vrata mnogim drugim aplikacijama.

Dots je nova funkcionalnost koja omogućuje brzi pogled na nepročitane obavijesti. Nakon što primite notifikaciju, na gornjem desnom kutu ikonice aplikacije će se pojaviti mala točka. Ako ikonu pritisnete i zadržite, iskočit će se novi mali prozorčić s detaljima. U tom trenutku možete pročitati sadržaj obavijesti, reagirati ili ju jednostavno ukloniti.

Lakši pristup widgetima je nešto što čekam još od ranih verzija Androida s kraja prošlog desetljeća. Umjesto beskrajnog kopanja po inače vrlo nepreglednim izbornicima widgeta, što je ovisilo i o softverskim nadogradnjama sučelja, sada je widget moguće dodati jednostavnim duljim pritiskom na ikonu aplikacije, nakon čega se otvara pristup widgetima vezanim uz konkretnu aplikaciju. Zaista izvrsna mogućnost. Šteta što kasni skoro skoro 10 godina.

Oblik ikonica. Google je novi Android obogatio mogućnošću odabira izgleda ikonica. Sada u postavkama možete birati okrugle, valjkaste ili četvrtaste ikonice, te četvrtaste s ovalnim stranicama.

Od novosti možemo spomenuti još i redizajnirani izbornik brzih postavki, koji sada koristi novu paletu boja, a tu su još i novi emotikoni za sve one koji žive u u Instagramu i chat aplikacijama. Za svjetske putnike tu je nova Gboard tipkovnica, koja je dobila mogućnost brze transkripcije latinskog u nekolicinu azijskih pisama.

 
      
 • gojko

  Super stvar s Dots, ali ne znam kako će riješiti pristupanje native widgetima koji nisu dio instalirane aplikacije. Nije problem ni na “starinski” način staviti npr. brzo biranje, no bilo bi lijepo to sve zaokružiti da ne pristupaš malo ovako, malo onako.

 • Alen

  A ljudi su se smijali kako nova verzija iOSa donosi samo novi set emoja, ovo je još gore 🙄

 • ViperX

  Čekaj da se poškakljam da mi tvoja izjava bude smiješna.

 • Alen

  Probaj, možda upali 🙃

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]