Android Q donosi podršku za preklopne zaslone, tamnu temu, poboljšanu sigurnost, kontrolu lokacije…

Google je danas na svojoj I/O konferenciji, koja se tradicionalno održava u svibnju, predstavio nove značajke Androida Q, čija će konačna verzija biti spremna tek najesen. Zato ovo nije potpuni popis novosti koje donosi, a još uvijek ne znamo ni ime koje će nositi.

Bilo kako bilo, Android 10 će donijeti podršku za preklopne, odnosno savitljive zaslone, dakle na razini operativnog sustava, što znači da će proizvođači ovakvih uređaja lakše na kraj izlaziti sa softverom. Sustav će imati funkciju „Screen Continuity“ koja će omogućiti pamćenje radnje bez obzira na stanje zaslona, bio on u preklopljenom ili rasklopljenom stanju, ili da ste bilo što radili na vanjskom zaslonu. Dakle, u startu će podržavati različite oblike preklopnih uređaja, s jednim ili više zaslona.

Jedna od najzanimljivijih novosti je „Live caption“, funkcija koja omogućuje prikazivanje titlova za vrijeme govora na video ili zvučnom sadržaju. Sustav koristi strojno učenje i čim se pojavi govor, na zaslonu će ispisivati titlove, čak bez internetske veze, što znači da nijedan podatak neće napustiti vaš uređaj, navode u Googleu.

Smart Reply funkcija također dobiva podršku na razini operativnog sustava, što znači da bi trebala biti omogućena u svim aplikacijama za slanje poruka, a pored toga će nuditi i odgovarajuće akcije bez napuštanja aplikacije.

Tu je i nezaobilazni Dark mode, odnosno tamna tema, koja će doprinijeti štednji baterije, ali će biti i ugodnija za oči. Do sada je bila dostupna intervencijom nekih proizvođača, a od sada će biti i na razini operativnog sustava.

Android Q sadrži pedesetak novih detalja vezanih uz sigurnost i očuvanje privatnosti, što će dobiti posebnu stavku u izborniku postavki. Novosti dolaze i po pitanju lokacije, koja će biti pod većom kontrolom korisnika. Tako ćete sada na izbor imati opciju da dopustite njezino dijeljenje cijelo vrijeme, samo dok koriste određenu aplikaciju ili potpuno onemogućiti dijeljenje. I ova opcija će sada biti lakše dostupna u postavkama.

Od ostalih novosti Google je izdvojio brže sigurnosne nadogradnje koje će se odvijati u pozadini, dakle neće biti potrebno ponovno pokretanje uređaja.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će funkcionirati Focus mode, funkcija namijenjena produktivnosti, tj. kad radite nešto važno da vas ne ometaju obavijesti. O ovome su već napisane tone članaka i analiza, no još uvijek čekamo neku suvislu implementaciju ovakve ideje.

Najnovija Googleova zamisao je da kad je Focus mode uključen, sami unaprijed odredite koje su vam aplikacije najdosadnije, i obavijesti od njih neće stizati, sve dok uređaj ne vratite u standardni način.

Family link je roditeljska kontrola koja će biti uključena u svaki smartfon koji ima uključenu Digital Wellbeing funkciju. Kad podesite djetetov uređaj, Family link se spaja na vaš račun kako biste vidjeli koje se aplikacije koriste. Moći ćete odrediti dnevne limite, vrijeme korištenja aplikacije i podešavanje vremena za odlazak na spavanje.

Osim Googleovih Pixela, čiju podržanu listu možete naći ovdje, novu betu Androida Q možete isprobati i na sljedećim uređajima:

Asus Zenfone 5z, Essential Phone, Huawei Mate 20 Pro, LG G8 ThinQ, Nokia 8.1, OnePlus 6T, Oppo Reno, Realme 3 Pro, Sony Xperia XZ3, Tecno Spark 3 Pro, vivo X27, vivo NEX S, vivo NEX A, Xiaomi Mi 9, Xiaomi Mi Mix 3 5G. Detalji o instalaciji nalaze se ovdje. Ipak, računajte da nisu za svaki model podržane sve zemlje.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT