Android u prvom kvartalu zauzeo 56,5% udjela na tržištu tableta, iOS drugi sa 39,6%

Da dominacija iPada na tržištu tableta neće trajati vječno, postalo je odavno jasno, a unatoč daljnjem rastu prodaje, svaki novi kvartal donosi novi pad u tržišnom udjelu. Vrlo dinamično tržište tableta trenutno bilježi visoke stope rasta, a Apple je onaj čija se stopa rasta sada smanjuje. S druge strane, tržište sve više osvaja Android platforma koja je iOS sada prestigla i u ovom segmentu.

Analitičari iz IDC-a danas su izašli s rezultatima istraživanja tržišta u prvom kvartalu 2013. godine iz kojih možemo iščitati da je Apple u tom razdoblju isporučio 19,5 milijuna iPada, što je 65% više u odnosu na isto razdoblje lani, no tržišni udio je sa lanjskih 58,2% pao na 39,6%.

Samsung je u istom razdoblju isporučio 8,8 milijuna tableta što je još uvijek osjetno manje od Appleovih isporuka, ali je u odnosu na prvi kvartal lani zabilježen rast od astronomskih 288,7%, čime je zauzeo 17,9% tržišnog udjela.

Treći je Asus koji je isporučio 2,7 milijuna tableta ostvarivši rast od 267,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no to najviše može zahvaliti uskoj suradnji s Googleom i proizvodnji njegovog Nexusa 7.

Microsoft se nalazi na petom mjestu, odmah iza Amazona, s 0,9 milijuna isporučenih Surface uređaja čime je uspio zauzeti 1,8% tržišta.

Ako ove podatke promatramo po platformama, situacija je sljedeća: Android je prvi sa 56,5%, iOS drugi sa 39,6%, a Windows 8 treći sa 3,3% udjela na tržištu.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT