Android u svibnju: ICS i Jelly Bean dominiraju

Googleov izvještaj o stanju Android nacije za svibanj govori kako se fragmentacija polako smanjuje jer se ICS i Jelly Bean zajedno sada nalaze na 60% Android uređaja u svijetu. Gingerbread, verzija Androida, koja nikako ne želi otići u mirovinu, ipak je smanjila svoj udio koji sada iznosi još uvijek visokih 36,4%, a trend opadanja je vidljiv posljednjih nekoliko mjeseci.

Ostale verzije, poput Froya i Cupcakea već polako padaju u zaborav jer je njihov udio već neko vrijeme zanemariv.

Dominacija ICS-a i Jelly Beana je važna za eko-sustav, jer su mnoge novije aplikacije namijenjene upravo verziji 4.0 i višima.

Izvor

 
      
 • Pero Brusilica

  Teško je reći da se fragmentacija smanjuje, pa pogledajte “pitu”.
  Dobro, bilo je i gore, ali ne bude se to značajno smanjilo dok god imate na tržištu 500 proizvođača koji daju u prosjeku 0,9 nadogradnji po izdanom modelu uređaja.

 • Smanjuje se u odnosu na prije. Važno je da su novije verzije prevladale

 • Robi

  Vjerujem da će Google ubuduće raditi u svoju korist pa se neće svaka nadogradnja zvati novim imenom,
  te će tako bar prividno smanjiti fragmentaciju.

 • Kresimir

  Zna li itko kada ce sluzbeni jelly bean za galaxy mini 2 biti dostupan?

 • c0ppo

  Kako se fragmentacija ne smanjuje? Smanjuje se i to poprilicno. Sjecam se kad je dosao Honeycomb i nakon pola godine imao je mozda 2% udjela. Vidno se popravlja situacija, iz vise razloga.

  Prvi je da napokon proizvodjaci izbacuju nadogradnje. Minimalno za flagship uredjaje, ali sve vise i za ove nize klase sto je jako pohvalno. No drugi i vjerojatno kljucni razlog je sto se sve manje i manje izbacuje uredjaja sa GB verzijom. Mislim da je to ipak kljucni razlog.

  Samim time nadam se jos boljoj podrsci sto se tice nadogradnji kako u buducnosti na kad dodje Android 6.0 ne bi ICS vladao kao GB u svoje vrijeme. No nitko ne moze osporit da se trend dobivanja nadogradnji poboljsava i to na veliko. Samo jos da nekako ubrzaju cijeli taj proces….

 • qwertz

  smanjuje se uz ostalo i uz pomoć marketinških trikova (imenovanje 4.1 pa nadalje jelly beanom), što će se očitovati tek sljedeće godine

 • c0ppo

  @qwertz Istina. No meni je dosadasnje imenovanje Androida bilo debilno. Da li iOS imenuje svaki upgrade? Moj iP4s je na iOS 6.1.3, i nema promjene u nazivu. To je i dalje iOS6. Ista stvar je i sa WP. Tim stopama ide i Google. Ovako je sam sebi radio negativan marketing.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]