Apple bi Googleovu tražilicu na svojim uređajima uskoro mogao zamijeniti vlastitom

Ako je vjerovati najnovijim špekulacijama, Apple bi uskoro mogao razviti i u pogon staviti vlastitu tražilicu na svoje uređaje, koja bi zamijenila Google. Naime, Google trenutno Appleu plaća između 10 i 12 milijardi dolara godišnje kako bi Google bio zadana tražilica na njegovim uređajima, no s obzirom na najnovije optužbe za iskorištavanje monopola, ova situacija bi se mogla promijeniti.

Podsjetimo, američko ministarstvo pravosuđa je protiv Googlea nedavno pokrenulo novu anti-trust kampanju, što će na koncu svakako rezultirati određenim promjenama u Googleovom poslovanju.

U prilog tome da će Apple nešto učiniti po ovom pitanju najbolje govori nedavna izjava Tima Cooka kako se Appleovo poslovanje ne temelji na prikupljanju podataka korisnika, njihovom pohranjivanju i iskorištavanju, čime sasvim sigurno aludira na Google. S druge strane, svota koju mu Google uplaćuje, čini oko 20% Appleovih prihoda od usluga, što nije zanemarivo.

No ipak, s obzirom da je izrada uspješne tražilice prilično kompleksan posao, nameće se pitanje koliko je Apple, s obzirom na drukčiju filozofiju poslovanja, spreman na ovom frontu „napasti“ Google. Apple ovdje vjerojatno ne namjerava ući u Googleovo dvorište i konkurirati mu vlastitom tražilicom, no ukoliko njegovu tražilicu na svojim uređajima želi zamijeniti vlastitom, sasvim sigurno će morati poraditi na onome za što neizravno optužuje Google, a to je zadiranje u privatnost podataka korisnika.

No tko zna. Znamo da Google rezultate pretraživanja odavno prilagođava sukladno ponašanju i navikama svakog pojedinog korisnika, što mu osigurava najveći dio prihoda. Možda na koncu Apple redefinira pojam pretraživanja interneta i učini ga boljim?

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT