Apple bi uskoro mogao kupiti Intelov posao proizvodnje modema

Apple je ovog proljeća bio na velikoj prekretnici kad je u pitanju prelazak na modernu 5G tehnologiju. U vrijeme kad je ostatak industrije već duboko zagazio u razvoj nove generacije mobilnih mreža, Apple se našao u problemima jer je s Qualcommom vodio spor oko patenata. Sukladno tome, Qualcomm je odbijao surađivati s Appleom, odnosno proizvoditi mu 5G modeme, pa ovaj u potpunosti bio oslonio na Intel, za kojeg se pokazalo da baš i nije bio u stanju ispoštovati rokove i proizvodne kvote, što je na kraju za posljedicu imalo odgodu lansiranja 5G iPhonea, koja će se dogoditi najranije sljedeće, a možda i 2021. godine.

U Appleu su shvatili da je vrag odnio šalu i s Qualcommom sklopili nagodbu kako bi okončali sudsku trakavicu. U tu svrhu su im navodno isplatili 4,5 milijarde dolara, čime je Apple dobio šestogodišnju licencu za korištenje Qualcommovih čipova, s dodatne dvije godine kao opcijom. Nakon tog događaja, Intelu nije ostalo puno izbora, već objaviti prekid proizvodnje 5G modema, budući da se u tom poslu bio oslonio isključivo na Appleove potrebe.

Danas Wall Street Journal prenosi informacije kako ovo ne mora nužno značiti kraj za Intelov posao s proizvodnjom modema za mobilne uređaje, budući da su, prema pouzdanim informacijama, u tijeku pregovori o prodaji tog odjela upravo Appleu. U izvještaju se također navodi da se pregovori trenutno nalaze u „poodmakloj fazi“.

Vrijednost posla preuzimanja procjenjuje se na milijardu dolara, a ukoliko se ostvari, Apple bi si time osigurao dugoročnu stabilnost u isporuci modema za svoju paletu proizvoda. No ipak, ako se ugovor o preuzimanju i sklopi u dogledno vrijeme, potpuna neovisnost Applea o drugim proizvođačima modema ne bi mogla biti ostvarena prije 2022., odnosno 2023. godine, naravno, po pretpostavkom da će potražnja za iPhone i iPad uređajima ostati ista.

 
      
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]