Apple nadmašio očekivanja u drugom kalendarskom tromjesečjuApple je ovog tjedna objavio financijske rezultate za svoje treće tromjesečje fiskalne 2022. godine, što je za Apple kalendarski tromjesečje koje završava sa 26. lipnja. Proizvođač iPhonea zabilježio je veći rast prihoda i manji pad dobiti u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, što je nadmašilo očekivanja analitičara.

Apple je tako uprihodio 83 milijarde dolara, što je 2% više nego godinu ranije. Dobit je iznosila 19,44 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine bila 21,74 milijardi dolara. Dobit po dionici bila je 1,20 dolara, što je više od očekivanih 1,16 od strane analitičara.

Po segmentima, prihodi od prodaje Mac računala, iPada i nosivih uređaja su pali, dok su prihodi od prodaje iPhonea i prihodi od usluga rasli. Najveći rast ostvarile su usluge sa prošlogodišnjih 17,48 milijardi dolara na 19,6 milijardi dolara, dok je prihod od prodaje iPhonea narastao sa 39,57 milijardi dolara na 40,66 milijardi dolara. Prihodi od Mac računala iznosili su 7,38 milijardi dolara (prošle godine 8,23 milijarde), od iPada 7,22 milijarde dolara (prošle godine 7,36 milijardi), a od nosivih uređaja 8,08 milijardi za razliku od prošlogodišnjih 8,77 milijardi dolara.

Appleov CEO Tim Cook izjavio je kako vide utjecaje inflacije na rashodovnoj strani i da je na rezultate negativno dijelom utjecao i jači dolar. Apple je očekivao da će nedostatak komponenti negativno utjecati na prihode u tromjesečju od 4 do 8 milijardi dolara, no rezultat je na kraju bila ova donja granica, odnosno "samo" 4 milijardi dolara propuštenih prihoda.

izvor: Apple