Apple ponovo obara rekorde – u zadnjem kvartalu prodao 75 milijuna iPhonea

apple store

Apple je danas objavio financijski izvještaj za prvi fiskalni kvartal 2015. iz kojeg je vidljivo da je nadmašio očekivanja i najoptimističnijih analitičara na Wall Streetu. U ovom je razdoblju isporučio čak 74,4 milijuna iPhonea, što predstavlja nevjerojatan rast od 46% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S druge strane, prodaja iPada je dosegnula brojku od 21,4 milijuna, što predstavlja pad u odnosu na isti kvartal lani, kada je prodano 26 milijuna primjeraka.

Ukupni Appleovi prihodi u navedenom razdoblju iznosili su nevjerojatnih 74,6 milijadi dolara, čime je ostvarena dobit od 18 milijardi, što predstavlja najveću kvartalnu dobit neke kompanije do sada. Rekord je do sada držao ruski Gazprom, koji je u prvom kvartalu 2011. godine ostvario dobit u iznosu od 16 milijardi dolara.

Bruto marža se popela na 39,9%, što također predstavlja solidan rast u odnosu na početak fiskalne godine, kada je iznosila 36,6%. Naravno, za ovako strelovit rast prihoda zaslužni su iPhone 6 i njegov veći brat iPhone 6 Plus, koji su očito naišli na iznimno dobar odaziv publike.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT